Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ІХ Събор за автентичен фолклор “Дунавски ритми”

Снимка: Красимир Каменов
В Събора за автентичен фолклор „Дунавски ритми“ се включиха повече от 50 фолклорни певчески и танцови състава за автентичен фолклор, групи за народни обичаи и индивидуални изпълнители на възраст от 6 до 80 години от цялата Област Видин. Те се представиха на откритата сцена в Крайдунавския парк, където се събраха десетки граждани.

С приветствие към организаторите и участниците в престижното културно събитие се обърна Венци Пасков - заместник-кмет „Хуманитарни дейности и социална политика” на Община Видин.
„Изключително ми е приятно, че нашият град и Народно читалище „Цвят 1870“ отново са домакини на Събора за автентичен фолклор “Дунавски ритми”. Позволете ми да ви поздравя с провеждането на това престижно културно събитие. Продължаването на традицията на събора „Дунавски ритми“ показва, че любовта към народните обичаи, към богатото фолклорно наследство във Видинския край е жива. Нека я продължим и заедно се насладим на прекрасните изпълнения на нашите талантливи самодейци!”

В програмата на събитието беше предвидено също организирането на конкурс с награден фонд за женски, мъжки и детски автентичен костюм.
  Фолклорният събор “Дунавски ритми” е част от Националния културен календар. Деветото издание е свързано и с отбелязването на 160 години общонародно читалищно дело.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Временно е ограничено движението по околовръстния път на Видин

Временно е ограничено движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин, в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара поради ПТП, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът  се осъществява по обходен маршрут през градската пътна мрежа на Видин. Тежкотоварните автомобили над 12 тона изчакват на място. 

публикувано на 28.06.24 в 15:18

Обещание: До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен

До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград , част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова . Тя беше изслушана в Народното събрание за напредъка на строителството на пътя. "Имаме осигурено финансиране и..

публикувано на 28.06.24 в 15:16

Археологическият комплекс в Мездра стяга рожден ден

На 5 юли  Археологически комплекс "Калето" в Мездра тържествено ще отбележи своята 11-годишнина. Какво е приготвил екипът за тържеството, разказа управителят на комплекса Павел Петров : "Калето" в Мездра става на 11 години и сме приготвили куп артистични изненади, поднесени по специален начин в подножието на 7000 години история.  Ще започнем..

публикувано на 28.06.24 в 15:01

Кула отбеляза деня на безопасността на пътя

По случай Националния ден на безопасността на движението по пътищата, който се отбелязва утре, 29 юни, децата от Детската градина "Звънче" в Кула проведоха няколко интересни занимания. Всяка жена шофьор, която днес полицаите в града спряха за проверка, получи цвете, а мъжете - балон с послание от децата и служителите на  Районно..

публикувано на 28.06.24 в 14:49

Международен етнофестивал ще се проведе в село Майор Узуново

Деветият международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" ще се проведе днес, 28 юни, във видинското село Майор Узуново . Организатор е фондация "Подкрепа за реализация" в партньорство със Сдружение "ЦДП" от Зайчар. Ще се включат състави и индивидуални участници от България, Сърбия и Румъния, каза Юлита Петрова от..

публикувано на 28.06.24 в 14:00

Акция за пътна безопасност се проведе във Видин

Пътни полицаи от Видин , съвместно с доброволци от местната структура на БЧК , раздаваха брошури и информационни материали на шофьори и пешеходци в центъра на Видин. Превантивната акция е по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата , който се отбелязва на 29 юни, каза старши инспектор Румен Топалпенчев :  "За..

публикувано на 28.06.24 в 13:28

"Да пазим Дунав син"

През 2024 година отбелязваме 30 години от подписването на Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав и 20 години Ден на река Дунав, съобщават от Басейнова дирекция „Дунавски район”. За поредна година мотото на кампанията по повод 29 юни е „Да пазим Дунав син“ . Денят на Дунав се провежда от 2004 година и цели да..

публикувано на 28.06.24 в 13:00