Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 юни 2016 година

Снимка: Радио ВИДИН

Леките автомобили могат да преминават през Димово. Пътят по главната улица е готов, но продължава работата в отсечката между Димово и Ружинци- през селата Бела и Медовница."В самия град всичко е готово по пътя, идеален е, доволни са и хората, и ние. Усилено се работи между Димово и Ружинци през селата Бела, Скомля, Медовница. За приключване на ремонта на целия път срокът е до края на месец юни- от Видин до Димово и от Димово до Ружинци. От Видин до Димово е извършвана рехабилитация преди десетина години, участъкът е по-лек, но до Ружинци се прави пълна рехабилитация. Има затруднения за трафика, има кратки спирания заради работата на машините, но се минава"- обясни председателят на Общинския съвет в Димово Добромир Тодоров. Остава забранено преминаването по пътя Е-79 през Димово на товарни автомобили над 12 тона.

3-километрова опашка от тежкотоварни автомобили се бе образувала на ГКПП "Дунав мост 2" на изхода от страната. Причината за забавянето е във времето за обработка на документите от граничните служби. Трафикът през съоръжението е увеличен, а контролът, който се извършва, не позволява пропускането на повече автомобили, казаха шофьори. Според тях двете гишета за обработка на документите явно не стигат. Изпълнителният директор на дружеството за управление на съоръжението Любомир Низамов потвърди, че трафикът е увеличен: "Това, което зависи от нас, ние го правим. Поставили сме тоалетни, кошчета, почиства се. Опитваме се да въвеждаме ред, когато някой се прережда."Средният темп на нарастване на трафика е между 15 и 20% за една година. На денонощие през Дунав мост 2 преминават около 1200 камиона, а в най- натоварените дни и до 1600.

250 лева еднократна помощ ще получат първокласниците в държавните и общинските училища за новата учебна година - реши правителството.
От тези средства се очаква да се възползват около 46 хиляди деца, чиито семейства отговарят на условията за социално подпомагане. Без подоходен тест средствата ще получат деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства. Еднократната помощ се отпуска на семейства, чийто средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на 350 лева, а от 1 юли - 400 лева. Срокът за подаване на заявлението за отпускане на помощта след записване на детето в първи клас е до 15 октомври.

С друго свое решение Министерски съвет реши от 1 юли 2016 г. размерът на социалната пенсия за старост да се увеличи от 115,15 лв. на 118,14 лв. Повишението е с 2,6 на сто - процентът, с който ще се осъвременят от 1 юли и всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2015 г. Промяната ще доведе до увеличаване на размерите и на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност - пенсиите за военна и за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще има увеличение и на нормативно установените добавки към пенсиите (добавката за чужда помощ, добавката за увеличаване пенсиите на инвалидите от Отечествената война 1944-1945 г. и добавката по Закона за ветераните от войните).

"Държавата може да влезе във "Видахим"
, защото дружеството има задължения към "Държавния резерв" и ако иска да запази предприятието като производства и като част от енергетиката, може да го одържави, но на правителството му е много удобно да се оправдават с частниците"- това заяви народният представител от БСП Лява България Михаил Миков по време на дебатите за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Според него, промените са само имитационно упражнение, което няма да реши тежките дефицити в НЕК, но ще разбие живота на 500 работници и техните семейства, които се хранеха от "Видахим". Те бяха съкратени и сега плащат социалната цена на такъв тип решения, добави Миков.

Лабораторните изследвания потвърдиха наличието на нодуларен дерматит във ферма в село Бързина, община Хайредин.
От всичките 17 животни в стадото е болна само една крава, но цялото стадо ще бъде унищожено незабавно, съобщи за "Хоризонт" д-р Милчо Костурков, директор на Агенцията по безопасност на храните във Враца. "Животните ще бъдат унищожени, загробени, ще бъде извършена дезинфекция, както на помещенията, така и на околната среда, ще последва обезщетяване на фермера за понесените стопански загуби. Въпреки, че във фермата има само една болна крава, ще бъде премахнато цялото стадо", обясни д-р Костурков. Стадото е от 17 животни, лекарите са във фермата и започват умъртвяването. Подготвено е и място за загробяване на труповете. Собственик на фермата, където е открито болното животно, е Румен Първанов.

Около 1900 животни са ваксинирани във Видинско за предпазване от заболяването заразен нодуларен дерматит, очакват се допълнителни ваксини, с които да бъдат обхванати животните в цялата област. Ваксинацията в 20-километровата зона по границата със Сърбия започна на 24 май. Все още не са ваксинирани животните в общините Ново село, Видин, Грамада, Димово и Ружинци. "Всички лекари са на терен, към момента няма подадени сигнали със съмнение за болестта, но място за успокоение няма", каза за Радио ВИДИН д-р Валери Велков- отдел "Здравеопазване на животните" в Областна дирекция за безопасност на храните. Той апелира всички стопани да проверят дали животните им са маркирани, което ще улесни работата на ветеринарните лекари в процеса на ваксинация.

Проверка на Общинския приют за безстопанствени кучета са извършили инспектори от Областната дирекция на Агенция по безопасност на храните- Видин
. "Проверката е във връзка с протест, който е бил пред Министерския съвет за недобри условия и насилие в приютите и поради тази причина ние сме извършили тази проверка в нашия приют. В момента се подготвя доклад, като нашият приют, който е регистриран в Община Видин функционира от миналата година"-обясни д-р Валери Велков, началник отдел "Здравеопазване на животните" в ОДБХ. Инспекторите са проверявали: персонала, обучения, сертификати, изпълнения на предписания, прием на животните, транспортното средство и други неща, които са описани в Закона за защита на животните и касаят хуманното отношение към тях. Докладът от проверката ще бъде готов до дни.

Инспекторите са проверили и мястото зад бившия завод за ризи, на което неправителствената организация "Добрина, Хуманност, Състрадание" отглежда безстопанствени кучета. Съставили са акт, който днес е подписан от председателя на сдружението пред комисия, допълни д-р Валери Велков. "С мнение, че той не бил отговорен за обекта. Пуснали сме му акт по Закона за защита на животните и той има три дни да го обжалва. Предписанието, което бяхме пуснали да намалят животните на 9 бройки на трите гаражни клетки, те в момента гледат 25 кучета и то не в гаражните клетки, а в междугаражното пространство, което е общинска собственост. Пуснали сме писмо до кмета на Общината и сме предприели мерки по Закона за защита на животните."

Започна подмяната на дървени части на кораба "Радецки". Скоро след като плаващият кораб-музей излезе от корабостроителницата в Русе, където претърпя основен ремонт, започна и частичният ремонт на парапетите, стълбищата, и изработка на нова врата за капитанската рупка. Ремонтите дейности се ръководят от заместник директора на Националния исторически музей (НИМ) Георги Найденов, който също участва в дейностите. Средствата, събрани от дарения за ремонта са 7 000 лева. Той ще продължи до края на тази седмица. Междувременно, "Радецки" не спира туристическите плавания, уточниха експертите.  

Осмокласниците Нора Ванкова и Иво Андреев от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" ще пътуват до обучителния космическия център на НАСА в турския град Измир. Те са класирани сред 90-те деца от България за участие в програмата на Центъра.По време на 7-дневното пребиваване в космическия център ще имат възможност да изработват макети на ракети, да облекат скафандри, да правят тренировки като истински астронавти, включително и в безтегловна среда. Кметът на Видин Огнян Ценков е дарил лични средства, с което е подпомогнал пътуването им, съобщиха от пресцентъра на Общината. Двамата възпитаници на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" заминават за Измир през месец август.

Районна прокуратура- Враца изправя пред съда двама обвиняеми, получили обезщетения по фиктивни застрахователни полици. Обвиняемите Василев и Тодоров открили разплащателни сметки в клонове на различни банки във Враца, които били захранени с по над 20 000 лева от частни съдебни изпълнители. Парите били преведени като обезщетение за претърпени вреди по договори за застраховки. В хода на разследването е установено, че двамата не са претърпели посочените вреди и че застрахователните полици са фалшиви. Предстои Районният съд във Враца да насрочи първото заседание по делото.

Започва традиционната полицейска акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя", това обяви директорът на Областната дирекция на МВР Видин старши комисар Янко Янколов. Пътните полицаи през лятото ще засилят контрола и увеличат броя на проверките в малките населени места на област Видин, където традиционно през ваканционните дни има повече деца, по отношение управлението на мотопеди, мотоциклети и автомобили от неправоспособни. През лятото на миналата година във Видинско са настъпили 214 пътнотранспортни произшествия с две жертви и 50 ранени. 7 от ранените са били деца."В момента тече операция по линия на TISPOL, която е за установяване на водачи, употребили алкохол, наркотици или други упойващи вещества. Когато установим водач, употребил алкохол от 0,5 до 1,2 промила, глобата е от 500 до 1000 лева, лишаване от правоуправление на МПС от 6 до 12 месеца и се отнемат 10 точки от контролния талон." За пореден път от сектор "Пътна полиция" апелират към възрастните да упражняват повече контрол спрямо децата и младежите.

Безплатни прегледи за хора над 65 години ще се извършват в Белоградчик. Прегледите ще бъдат в рамките на три дни - 13, 14 и 15 юни в Младежкия дом. Крайният срок за записване за преглед е до 9 юни. За хората от селата е подсигурен транспорт, списъците ще се правят в кметствата.  

Тази вечер във филиала на детска градина "Детелина" в село с Синаговци ще бъде запален лагерен огън. "Става голям празник", обясни директорката на детската градина Златка Георгиева.

Годишната си театрална продукция представя тази вечер от 18 часа видинският литературен клуб "Иван Деспотов". Спектакълът ще е на сцената на училище "Любен Каравелов", каза за Радио ВИДИН ръководителят на клуба Диана Сиракова.

Паметна плоча в чест на Видинския митрополит и Екзарх Български Антим Първи ще бъде осветена утре във Видин. Плочата се поставя в чест на Антим Първи, който на 10 февруари 1885 г. полага основния камък за построяването на катедралния храм "Димитър Солунски" и във връзка с тържественото отбелязване на 200- годишнината от рождението на бележития духовник. Откриването ще се извърши пред катедралния храм от 11:00 ч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 14 август 2024 година

За рекордни приходи от  данъци  през юли съобщават от Община Монтана. Почти 1 милион лева са влезли в хазната. Според кмета Златко Живков, високата събираемост се дължи на непрекъснатия натиск към фирмите и лицата длъжници с годината на данъци към общината.  76 улици в град Монтана са изкърпени, като за целта са платени 360 000 лева от бюджета на..

публикувано на 14.08.24 в 18:05

Огнеборец получи топлинен удар край Брусарци

Огнеборец получи топлинен удар при гасене на пожар край Брусарци , където са спасени къщи край жп линията.  Във Вършец горяха 1000 декара сухи треви и храсти, отново над квартал "Изток". Пожарникарят е пострадал при гасенето на огъня край Брусарци. В следствие високата температура в огнището и 40 градусовата жега, отчетена вчера, е получил..

публикувано на 14.08.24 в 16:37

Авторка гостува на "Забавно лято в библиотеката" в Мездра

Началният учител, художник и автор на две стихосбирки за възрастни и две книги с приказки и стихове за деца Рени Митева   гостува на проявата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Тя предложи едно предизвикателство на децата - раздаде им маски с изобразени герои от книгата "Две весели приказки", за да драматизират случки от изданието. Рени..

публикувано на 14.08.24 в 16:31

В Кула пръскаха срещу комари, кърлежи и бълхи

Пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи бе извършено на тревните площи в панаирен комплекс, парк, игрища и детски площадки на територията на град Кула, информираха от общинската управа. Дезинсекцията е извършена с аерозолен генератор. Използваният препарат е Цитрол 10 ULV и не представлява опасност за живота и здравето на хора и..

публикувано на 14.08.24 в 15:31

Брегово ще отбележи традиционния си празник

Програмата за празника на Брегово започва утре, 15 август. Той е традиционен и тази година съвпада с честването на 50-ата годишнина от обявяването на населеното място за град, информира Жасмина Генчева , председател на Народно читалище "Развитие". "На 15 август, от 10:00 часа ще е тържествената сесия на Общинския съвет, а следобед от 17:00 часа ще..

публикувано на 14.08.24 в 15:08

Курбан за здраве ще бъде раздаден в манастир край Враца

По традиция, на големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ (Пусти) ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, съобщиха от общинската управа на Враца. Събитието ще се проведе на 15 август (четвъртък) от 11:30 часа. За желаещите да присъстват на празника има осигурен транспорт, който ще се..

публикувано на 14.08.24 в 14:54

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26