Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 юни- международен ден на архивите

Архитектурата на Видин и Зайчар през 19 и 20 век

19
Снимка: Колаж Ваня Минева


В международния ден на архивите, архивистите от Видин са подредили в изложбената си зала експозиция, наречена "Архитектурата на Видин и Зайчар (XIX - XX век)", дело на Държавен архив Видин и Исторически архив "Тимочка крайна" Зайчар. Откриването е днес- четвъртък, 9 юни, от 12.00 часа.

"На своето Годишно общо събрание в Квебек, Канада, през ноември 2007 година, членове на Международния съвет на Архивите вземат решение датата 9 юни да бъде обявена за Международен ден на Архивите. Международният съвет е основан на същата дата през 1948 година, в Париж, към ЮНЕСКО. По този начин се отбелязва неговата 60-та годишнина, като се популяризира главната му цел- да насърчава международната солидарност между неговите членове. За 9 юни международната архивна общност организира редица прояви в целия свят- изложби, конференции, посещения, дискусии и други, за да се популяризират архивите и архивната професия. Благодарение на Международния ден на архивите, можем да помогнем на нашите потребители да осмислят значението на архивните документи, основа на техните права и идентичност; да накараме взимащите решения да осъзнаят предимствата на доброто архивиране за доброто управление и успешното развитие; да мотивираме хоратада осъзнаят необходимостта от дългосрочно съхранение на документите и от облекчаване на достъпа до тях; да популяризираме уникалните, необикновените и редките документи, съхранявани в архивните институции; да подобрим обществената представа за архивите и популяризирането им в глобален мащаб", обяснява Светлана Кръстева, началник отдел в Държавен архив Видин. И представя днешната изложба така:

Изложба Архитектурата на Видин и Зайчар през 19 и 20 век"Връзките между Държавен архив Видин и Исторически архив “Тимочка крайна" датират от 2003 година. През това време сме са се случили много взаимни гостувания по повод празници и изяви на архивите, участия в конференции, организирани в Зайчар и Видин, съвместни публикации в различни издания. През 2005 година колегите ни гостуваха във Видин с изложба "Пет века Зайчар". За първи път с Исторически архив "Тимочка крайна" отбелязахме заедно Международния ден на архивите през 2014 година. Това стана тук, при нас, във Видин. Тогава представихме филма "Как говорът "покори" езика”, заснет от Радио-телевизионен център Зайчар. През 2015 година Държавен архив Видин гостува в Зайчар с изложбата "Светът на предците ни- в делник и празник". А изложбата, която откриваме днес- на 9 юни 2016 година, е резултат от съвместната работа на архивистите от Видин и Зайчар за изследване и представяне на развитието на архитектурата в двата града през ХІХ-ХХ век. Снимки, архитектурни планове и проекти на обществени, промишлени и жилищни сгради показват благоустрояването и превръщането им в красиви европейски градове."

Изложба Архитектурата на Видин и Зайчар през 19 и 20 векКакво ще видят посетителите?

"В продължение на стотици години Зайчар е село, а след освобождението от турците през 1833 година се превръща в административен център на Църноречка околия и седалище на Зайчарския полицейски участък. През 1834 година е обявен за град, а от 1866 става окръжен център. Според първото общо преброяване на населението и жилищния фонд през 1834 година, градът има 1439 жители, от които 694 мъже и 745 жени. В сръбско-турските войни (1876-1878) Зайчар е сериозно повреден и унищожен. Турците изгарят около 160 къщи и ограбват всичко, което може да се изнесе от града. Народната архитектура в Зайчар и околностите в началото на ХІХ век се основава на селския тип къщи, а по-късно навлиза градският тип. Наред с моравската къща сериозно е застъпено строителството на къщи от талпи и греди. Строителната традиция на коренното население се преплита с традицията на преселниците и се повлиява от народната архитектура на съседните области и държави.

Архитектурата на Видин и Зайчар през 19 и 20 векВ началото на XIX век в Зайчар се откроява обширният Голям пазар (Велика пиjаца) в центъра, в близост до който се намирали старите сгради на окръжните и околийски учреждения. През последното десетилетие на ХІХ век в Зайчар започва строителство на по-големи и по-модерни съоръжения в централната част на града. Така за сравнително кратко време градският център променя своя вид и Зайчар се счита за най-напредналия град на тогавашна Сърбия. Първият регулационен план на града носи името на инж. Козлич и е одобрен на 4 юли 1890 година. През 30-те години на ХХ век Зайчар получава нов облик, става седалище на Тимошка област, а своеобразната му архитектура го нарежда сред най-красивите сръбски градове. Градоустройственият план на Зайчар от 1942 година е изготвен от инж. Глигорие Савович. След Втората световна война, през 1958 година, е направен нов градски план за развитие от известните архитекти Михайло Митрович и Петър Петрович. Този план се оценява като първия реален принос към съвременното урбанистично мислене в Зайчар. Според този план се разрушават всички стари сгради в центъра на града и на тяхно място са построени предимно многоетажни здания за учреждения. През 1993 година е представен новият архитектурно-градоустройствен проект на градския център, ситуационен план на архитект Зоран Стойкович", се казва в презентацията на Зоран Янкович.

"Видин е град с многовековна история, крепост, център на комитат, санджак, вилает, окръг, област. Непосредствено преди Освобождението жителите му са около 20 000, а при първото преброяване на населението в Княжество България през 1880 година те са 13 714. Градът се състои от две части: стара- Калето, с 1330 къщи и нова част около него- Варош, с 1700 къщи. Жилищата са глинобитни и фахверхови (от дърво и камък), с вътрешни нехигиенични дворове. През 1891 година Общинското управление възлага на градския инженер Карл Мачас съставянето на градски нивелачен план. С Княжески указ №33 от 30 март 1899 година се утвърждават застроителните планове на кварталите на Видин.

Изложба Архитектурата на Видин и Зайчар през 19 и 20 векВ края на ХІХ и първата половина на ХХ век градът претърпява осезателна промяна в цялостния си стопански и обществен живот, за кратко се отърсва от ориенталския си характер. Влиянието на европейската архитектура веднага след Освобождението се чувства най-осезателно в крайдунавските градове, благодарение на корабоплаването и развитието на оживени търговски връзки. От Централна Европа навлизат стиловете неоготика, неоренесанс, неороманика, реставраторски пуризъм и електика, а през първата половина на ХХ век- сецесион, които силно повлияват оформянето на новия архитектурен облик на града. Проектирането е извършвано от видните архитекти Тома Върхота, Никола Нешов, Илия Попов, Майер Аладжемов, Коста Николов, инженерите Димитър Захариев и Тодор Кожухаров- завършили в Прага, Щутгард, Мюнхен и Виена. Западните школи дават отражение върху реализираните от тях красиви и уникални сгради- Търговски дом, Офицерски клуб, Земеделска банка, Общинска баня, Видинска банка, хотели, частни домове. След 1948 година проектирането се съсредоточава в проектантска група към Министерството на обществените сгради, пътищата и благоустройството София, а през 1959 година се създава Видинската проектантска организация. В нея творят архитектите Л. Хаджийончев, Ил. Попов, Ил. Траянов, Мл. Петърчев, Н. Балкански, Н. Петков, Цв. Андреев, П. Бузов. Социалистическият архитектурен стил е характерен с проектирането на цели комплекси с единни решения. Успоредно с това се изгражда промишлената зона на Видин. Построяват се нови училища- основни, техникуми и гимназия, кино "Дружба", спортна зала "Фестивална", Пощенска палата, Младежки дом, аерогара, Градски съвет, Дом за красота, хотел "Ровно", Партиен дом и др. Това са сгради, които, със своите мащаби и архитектурна композиция, стават акценти в градската панорама. През 80-те години, по проект на проф. арх. Иван Никифоров, е обновен площадът на Видин, съобразен с архитектурата наоколо, като новият Видин се вписва в старата градска среда", така презентира Видин инж. Лиляна Петрова.

Идете и вижте уникалните стари снимки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00

Местните структури на ДПС във Враца не са единни за кризата в партията

Кризата в ДПС раздели местните структури на партията в област Враца, където повече от десет години партията печели един от шестте мандата от избирателния район. В декларация, публикувана в социалната мрежа, от Областния съвет във Враца изразяват подкрепа за почетния председател Ахмед Доган, но призовават за единство на парламентарната група и..

публикувано на 13.07.24 в 08:55

Прокуратурата разследва смъртта на мъж в Монтана

Прокуратура започна разследване за смъртта на 41-годишен мъж в Монтана. Той е намерен на 1 юли в безпомощно състояние, а на 4 юли почива. Назначена е съдебно-медицинска експертиза. След като е открит в безпомощно състояние, мъжът е настанен за лечение в болницата в Монтана с множество тежки травми. Не се изключва версията и за убийство, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 08:17

Оранжев код за опасни горещини, червен за пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен в цялата страна. Очакват се максимални температури между 35 и 40 градуса, в Северозападна България - около 39 градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и през деня още малко ще се понижи. Щ е бъде слънчево и..

публикувано на 13.07.24 в 07:28