Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берковско училище получи чек за 50 000 лева

Снимка: Петя Генова

Програма "Училища на бъдещето" връчи чек за 49 990 лева на Първо основно училище "Никола Й. Вапцаров" в Берковица за изграждането на Експериментален център по природни науки. Финансирането беше отвоювано при конкуренция от общо 270 проекта в надпреварата "Училища на бъдещето" на фондация "Америка за България". Организацията награди на официална церемония 23-те училища, чиито идеи ще бъдат финансирани. Наградата за берковското школо беше приета от Катя Василева, директор и Таня Савова – главен учител.

Средствата ще са за модернизация на учебната среда и използването на съвременни образователно методи и технологии в учебния процес. Берковското училище ще получи 49 990 лв., които ще инвестира в Експериментален център по природни науки. Какво ще бъде изградено с тях:

1. Многофункционален кабинет с виртуална лаборатория, която ще включва: безжична интерактивна дъска, стена с творческа боя, дигитални микроскопи, 24 лаптоп-таблета, обучителна система "Енвижън".  Тук ще се провежда обучение по природни науки и предприемачество, обучение на учители и на родители;

2. Експериментариум за млади учени: лабораторен остров с работни места за експерименти; зона за млади предприемачи с направления "Зелено предприемачество", "Виртуална работилница" и "Умения за бъдещето". Учениците ще могат да експериментират, наблюдават и откриват тайните на природните науки.   

3. Преходна зона "Изследвай природата", свързваща кабинета и експериментариума посредством плъзгащи стъклени врати към двете помещения и включваща: градина за изследователи-творци – място за наблюдение и проучване на жизнените процеси при растенията; метални стелажи с различни съдове за отглеждане на растения; кътче за животни – клетка с папагали, терариум с хамстери, аквариум с рибки и други водни обитатели; "Стълба към небето" – многофункционална стълба в помощ на грижата за растенията, за наблюдение с телескоп и образователни цели.

4. Зона за общуване и отдих с модулна мека мебел, разположена в коридора, дигитален интерактивен дисплей; шкафове с осветени витрини, разкриващи историята на училището, постиженията на възпитаниците и нагледни материали.

Центърът ще  бъде разположен в самостоятелно крило. Стените ще бъдат изрисувани от ученици, под ръководството на младежи, занимаващи се с изкуство. Пространството ще бъде готово за учебната 2018/2019 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
На 19 октомври почитаме Св.Йоан Рилски Чудотворец

Почитаме паметта на свети Йоан Рилски

На 19 октомври почитаме паметта на свети Йоан Рилски , който е считан за най-великия български светец, небесен закрилник на целия български народ. И до днес светецът със смирението си е пример за всички нас, каза свещеник Илия Симеонов : "Свети Йоан Рилски е най-прославения български светец. Той е закрилник на целия български народ. Родил..

публикувано на 19.10.24 в 08:00

Снимката на 18 октомври 2024 година

" Видин- зелен европейски град " организираха днес във видинската ППМГ "Екзарх Антим I". Инициативата е посветена на духовния празник на крайдунавския град - Димитровден. В урока се включиха и ученици от IX в клас на гимназията с мащабна инициатива „Да опазим птиците в град Видин“. Те поставиха  къщички и хранилки за птици на парковите дървета в..

публикувано на 18.10.24 в 18:05

Млади лекари попълниха състава на видинската болница

Седем млади лекари са започнали работа през последната година във видинската болница. Част от тях са завършили медицина в Софийския и Пловдивския университет, други - в Крайова, Румъния, обясни директорът на МБАЛ "Св. Петка" д-р Ивета Найденова. "Д-р Таня Тодорова още като студент в последните години имаше интерес към кардиологията. Тя е..

публикувано на 18.10.24 в 16:36

Организират предаване на пластмасови капачки в Монтана

Започва есенната кампания на инициативата Капачки за бъдеще в град Монтана.  Събитието ще се проведе утре, 19ти октомври, а събирателен пункт е паркингът на известен хипермаркет.  Монтана се включва в тази инициатива за трета поредна година.  За новостите тази година разказа Антония Томинска, организатор за областта. "Има още няколко..

публикувано на 18.10.24 в 16:35

Ученици представиха зелени инициативи

Урок на тема „Видин - зелен европейски град“ се проведе днес във видинската Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I".  Организира се съвместно с местен информационен център, който си партнира с Европейската комисия и участва в инициативи, насърчаващи учениците да се запознават с европейските политики.  "Гражданите от най-малка възраст да..

публикувано на 18.10.24 в 16:12

Нов паркинг с 50 места плануват във Враца

Във Враца ще изградят нов паркинг, съобщи кметът на общината Калин Каменов. Той трябва да реши част от сериозните проблеми с безразборното паркиране в града. Новият обект ще се намира в района на ДНА. Паркоместата на него ще са 50. Те ще може да се ползват от всички жители от квартала. След обособяването на паркинга, ще бъдат обновени тротоарите, за..

публикувано на 18.10.24 в 15:44

Продължава събирането на капачки в Мездра

Днес доброволците от ФТА "Мездра" и служителите на НЧ "Просвета 1925 - Мездра"  подготвиха събраните за пореден път капачки от съпричастните жители на града. Капачките, които бяха събрани в "желязното сърце на Ансамбъл Мездра", вече са готови за извозване до гр. Враца за утрешната кампания на “Капачки за бъдеще”, която ще се проведе между..

публикувано на 18.10.24 в 14:53