Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 юни 2016 година

Снимка: Светослав Цветанов


217 млн. лева са насочени към Северозапада по схема "Градска среда, улична мрежа и паркове" на програма "Региони в растеж". Това стана ясно на провеждащия се във Враца икономически форум, посветен на възможностите за съживяване на икономиката на Северозападна България. В дискусията участват министрите на регионалното развитие и на икономиката Лиляна Павлова и Божидар Лукарски, кметове на общини и представители на бизнеса. По Целенасочената инвестиционна програма, която правителството е разработило за бедните региони - Северозападния, Родопите, Странджа-Сакар, пограничните, планинските и полупланинските, бюджетът е 565 млн. лева. От тях 50% са за проекти от Северозападна България, каза министър Лиляна Павлова. Във Видин по тази програма ще се инвестира в Северната промишлена зона. По отношение на пътната инфраструктура министър Павлова отбеляза, че пътят Видин -София е един от петте приоритетни. Вече е готов пътят Е-79 на територията на град Димово, до края на юни трябва да завърши ремонтът на участъка между Видин и Враца. Държавата помага за привличането на инвестиции в Северозапада. Един от проблемите обаче е липсата на квалифицирана работна ръка, посочи министър Божидар Лукарски. Като една от инвестициите, за която държавата помага на Видин, той посочи изграждането на интермодален терминал. А за да се направи връзката между бизнеса и образованието, държавата ще отпуска средства по програма "Региони в растеж" за професионалните гимназии. 19 от тях са в Северозападна България.

За развитието на туризма в Северозапада е необходимо съвместно партньорство на общините и бизнеса. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на конференцията "Икономическо развитие на Северозапада. Неразкритият потенциал" в Монтана. Министърът акцентира върху огромното значение на туризма за развитието на региона, макар че общините все още не използват достатъчно тази възможност. 7 100 000 туристи са посетили през 2015 г. обектите в България. Само 275 000 от тях са посетили забележителностите в Северозапада, като 240 000 от тях са български туристи, каза министър Ангелкова. Според нея този факт показва, че регионът е непознат за чуждите туристи и са необходими значителни усилия за рекламирането му. Тя подчерта, че на р. Дунав акостират много круизни кораби, но туристите дори не достигат до историческите и културните ни паметници.

Две оферти за консервация и реставрация на Турския склад край крепостта "Баба Вида" във Видин бяха отворени днес.
Кандидатстващите фирми са "Водстрой 98" АД и "Интер  Строй Груп" ЕООД. Петчленна комисия от Общината, с председател Недялка Николова, отвори предложенията на фирмите. "Комисията има за задача да проведе процедура по реда на Закона за обществените поръчки, с предмет "Реставрация и консервация на турски склад в района на крепостта "Баба Вида" и адаптацията му като археологически музей и епиграфски център". На днешното открито заседание комисията има за задача да отвори ценовите оферти на допуснатите до този етап участници, като преди извършването на фактическото действие съм задължена, съгласно изискването на закона, да оповестя получените оценки от разглеждането на техническите оферти на участниците", каза Недялка Николова. И двете оферти са за ремонт на стойност около 650 000 лева, като едната фирма е изчислила разходите си за 1397 лева по- малко. Три фирми кандидатстват за извършване на строителния надзор. Това са "Модул-Н" ЕООД, "Технострой Инвестконсулт" ЕООД и "Мега-Строй-Инженеринг" ЕООД.

Ще се търсят възможности за възобновяване на екопътека в местността "Божурица", каза кметът на видинското село Синаговци Иван Иванов. То е на три километра от курортната местност. Благоустрояването на базата там и поддържането на екопътеката, изградена преди години от туристическото дружество във Видин, ще е от полза за жителите на Синаговци, смята Иван Иванов: "Тази екопътека е много хубава и обикаля цялата местност. Сега в курорта "Божурица", който някога беше много оживен, работят само една-две хижи. Не е както преди, там имаше база с детски игрища. На поляните всяка събота и неделя беше пълно с хора. Желанието ми е  да възобновим тази екопътека, за да може тя да се ползва." За подновяването на обекта ще се търси възможност за кандидатстване по проекти, каза Иван Иванов.

Метеоролозите очакват обилни валежи и гръмотевици в Северозападна България. Националният институт по метеорология при БАН е издал предупреждението "жълт код" за всички области, което означава, че времето е потенциално опасно и са възможни щети. Вероятност от градушки има днес и утре, каза Румен Димитров, главен специалист към Изпълнителна агенция "Борба с градушките" във врачанското село Бърдарски геран, където отговарят за Северозападния регион: "Ако се разкъса облачността и напече, има условия и днес, и утре за градушки. На този етап за Северозападна България е силен дъжд. В момента вали в цяла Врачанска област и се изнася към Румъния, но ще продължат такива вълни непрекъснато целия ден и утре."

Как да ремонтираш несъществуващ язовир - пред този въпрос е изправена местната власт в Брегово. Там трябва да изпълнят предписание за ремонт на язовир, който никога не е съществувал, освен на хартия, каза кметът Милчо Лалов: "На територията на село Ракитница по документи се води един терен "язовир", общинска собственост. Комисия, оглавявана от Агенцията за метрологичен и технически надзор, с представители на Областна администрация, проверяват тези язовири и преди 20-ина дена получавам предписания. Отивам на място, за да видя този язовир и установявам, че там на практика не съществува язовир. Там няма вода. Дори и да завали, няма смисъл да се изразходват бюджетни средства за нещо, което го няма." За да не бъде глобена заради лошото състояние на несъществуващия язовир, Общината трябва да го заличи. Това обаче ще й струва по-скъпо, отколкото да го почисти. Милчо Лалов обясни, че процедурата по ликвидация е минимум 15 000 лв. и средствата трябва да дойдат от бюджета на Община Брегово. В местния бюджет обаче общо за аварийни ситуации са предвидени около 12 хиляди лева: "Ние смятаме да направим предложение до Общинския съвет при финансова възможност този язовир да бъде бракуван. Но това бракуване е свързано със средства, струва не по-малко от 15 000 лева." Лалов допълни, че докато умуват как да избегнат санкциите за обезопасяването на несъществуващия язовир, в последните дни се е задействало старо свлачище в началото на село Гъмзово, на пътя, който води към Граничния контролно-пропускателен пункт със Сърбия.

16 чужденци, сред които трима непълнолетни, са открити в товарен автомобил след проверка, извършена от видински полицаи. Шофьорът на камиона - 39-годишният столичанин и 13 от чужденците, които са пълнолетни, са задържани за 24 часа.  Служителите на реда спрели за проверка движещия се по главен път Е-79, в посока Видин, товарен автомобил след получен сигнал. Превозното средство било конвоирано до районното управление и след проверка в товарния отсек са открити 16 чужденци- 14 афганистанци, иранец и иракчанин. Трима от тях са непълнолетни. Двама са били без документи за самоличност, а 14 - със статут "кандидат за бежанец". Пълнолетните чужди граждани са задържани за срок до 24 часа, на непълнолетните е осъществена полицейска закрила. 39-годишният шофьор също е задържан за срок до 24 часа, срещу него в областната дирекция на полицията във Видин е образувано досъдебно производство за това, че е помагал на чужденците в нарушение на закона.

Коли горяха миналата нощ край блок №7 в най-големия жилищен квартал на Враца - "Дъбника". Според хора от блока, пламъците са лумнали малко след 4.30 часа тази сутрин, а своеобразната клада се образувала пред вход "Е". Пожарните коли сравнително бързо се отзовали на сигнала, подаден на спешния телефон 112. Според съседи, пожелали анонимност, са изгорели 3 коли, като пламъците са ги променили до неузнаваемост. Возилата са скъпи и трябва много усиля, за да се установи, че едната е "Сузуки", а втората изгоряла - "Мерцедес". Третото возило беше вдигнато от паркинга.

Засилено полицейско присъствие ще има до края на месеца пред училищата в Монтана. Мярката е част от традиционната акция "Ваканция! Да пазим децата на пътя!", съобщи Красимир Кирилов, началник група "Пътен контрол": "На учебните заведения са предоставени практически препоръки към децата, родителите и водачите на пътни превозни средства, свързани с повишаване на вниманието им и намаляване на пътните инциденти с деца, водещи до травми и, не дай си Боже, по-сериозни инциденти." Родителите и по-големите батковци не трябва да предоставят мотопеди и коли на неправоспособни водачи, напомни Кирилов: "Като превантивна мярка ще бъдат предупреждавани родители или близки на такива установени водачи и при констатиране на подобни нарушения ще бъдат вземани съответните административни мерки."

Програма "Училища на бъдещето" връчи чек за 49 990 лева на Първо основно училище "Никола Й. Вапцаров" в Берковица за изграждането на Експериментален център по природни науки. Финансирането беше отвоювано при конкуренция от общо 270 проекта в надпреварата "Училища на бъдещето" на фондация "Америка за България". Организацията награди на официална церемония 23-те училища, чиито идеи ще бъдат финансирани. Наградата за берковското школо беше приета от Катя Василева, директор и Таня Савова - главен учител. Средствата ще са за модернизация на учебната среда и използването на съвременни образователно методи и технологии в учебния процес. Берковското училище ще получи 49 990 лв., които ще инвестира в Експериментален център по природни науки. Какво ще бъде изградено с тях: Многофункционален кабинет с виртуална лаборатория, която ще включва: безжична интерактивна дъска, стена с творческа боя, дигитални микроскопи, 24 лаптоп-таблета, обучителна система "Енвижън".  Тук ще се провежда обучение по природни науки и предприемачество, обучение на учители и на родители; Експериментариум за млади учени: лабораторен остров с работни места за експерименти; зона за млади предприемачи с направления "Зелено предприемачество", "Виртуална работилница" и "Умения за бъдещето". Учениците ще могат да експериментират, наблюдават и откриват тайните на природните науки. Преходна зона "Изследвай природата", свързваща кабинета и експериментариума посредством плъзгащи стъклени врати към двете помещения и включваща: градина за изследователи-творци - място за наблюдение и проучване на жизнените процеси при растенията; метални стелажи с различни съдове за отглеждане на растения; кътче за животни - клетка с папагали, терариум с хамстери, аквариум с рибки и други водни обитатели; "Стълба към небето" - многофункционална стълба в помощ на грижата за растенията, за наблюдение с телескоп и образователни цели. Зона за общуване и отдих с модулна мека мебел, разположена в коридора, дигитален интерактивен дисплей; шкафове с осветени витрини, разкриващи историята на училището, постиженията на възпитаниците и нагледни материали. Центърът ще  бъде разположен в самостоятелно крило. Стените ще бъдат изрисувани от ученици, под ръководството на младежи, занимаващи се с изкуство. Пространството ще бъде готово за учебната 2018/2019 г.

Трима възпитаници на врачанската природо-математическа гимназия "Акад. Иван Ценов" завоюваха един златен и два сребърни медала от Сингапурско-азиатска училищна математическа олимпиада. Това съобщават от учебното заведение. Шестокласникът Георги Цветелинов Игнатов спечели златен медал, а Стивън Василев Василев (5 клас) и Ивайло Светлинов Вутов - (11 клас) бяха отличени със сребърен медал. Състезанието се провежда от 2006 година насам и в него участват ученици от втори до дванадесети клас. България се включи тази година с 221 млади математици, които донесоха 25 златни, 25 сребърни и 43 бронзови медала за страната ни. 20 000 ученици от 18 държави участваха в състезанието. Георги Игнатов завоюва и второто място в националния кръг на Математическо състезание "Европейско кенгуру". Той успя да събере 39 от максимален брой 40 точки. Стивън Василев се класира на шесто място, с резултат от 25 точки. "Eвpoпeйcĸo кeнгypy" e нaй-мacoвoтo мeждyнapoднo мaтeмaтичecĸo cъcтeзaниe за ученици от първи до дванадесети клас. Bтopият ĸpъг е нaциoнaлeн и ce пpoвeждa лoĸaлнo зa cтpaнaтa ни.

Учениците от девети клас на мездренското СОУ "Иван Вазов" се включиха в образователните турове за отговорно потребление "КонсУмувай", които се организират от Фондация "ЕкоЦентрик", София. Учениците обсъдиха каква е ролята за техния принос в глобалните процеси. Съвременният модел на потребление е една от основните причини за екологичните предизвикателства в съвременния свят (замърсяване на околната среда, загуба на биоразнообразие, изчерпване на ресурси, климатични промени, социалното неравенство, нарастващата пропаст между бедни и богати) и нездравословния начин на живот. След това те проведоха  градски тур с различни спирки и говориха по темите "Глобализация", "Пластмаса" и "Джаджи".

Детски танцов състав "Мездренче" при НЧ "Просвета 1925 Мездра" завоюва Голямата награда на Международен фолклорен арт фестивал "Нестия" в Слънчев бряг. Младите танцьори спечелиха 1- во и 3 - то място за изпълнение на ръченица. Те грабнаха и наградата за  Мис и Мистър фолклорен костюм. Художествен ръководител на състава е Йоанна Аспарухова. Младите танцьори участваха и в Морско Арт училище.

Народно читалище "Светъл ден"- Видин отбелязва края на учебната година с голям концерт тази вечер, съобщи ръководителят на танцовата трупа към читалището Йоанна Ванкова: "За края на учебната година решихме да организираме един такъв концерт, защото децата наистина имат огромно желание да се изявяват пред публика. Затова решихме да направим този концерт, за да покажем от предния концерт до днес какво ново сме научили. Това е на школите към читалището- по народни танци." Концертът започва в 18:30 часа в Концертната зала на Ансамбъл "Дунав", в Младежкия дом във Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00