Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 юни 2016 година

Снимка: Радио ВИДИН

Сегашното ръководство на видинската болница остава. Решението беше взето на днешното Общо събрание на акционерите. Павел Паунов беше избраният делегат на Община Видин, който трябваше да поиска оставката на ръководството.

Правителството одобри текстовете на Заключенията за ефективната рехабилитация и поддръжката на инфраструктурата на река Дунав и на нейните плавателни притоци, съобщи пресслужбата на кабинета.

До края на месец юни ще приключи ремонтът на първокласния път Е-79 между Видин и Монтана.
След това ще бъде рехабилитирано и алтернативното трасе Арчар- Дъбова махала- Монтана, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Отворени са офертите за избор на изпълнители на строително-монтажните работи при рехабилитацията на 238 км второкласни и третокласни пътища, включени в първия етап на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. Индикативната стойност е близо 152 млн. лв., съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Голяма част от проектите, които ще се финансират със средства от Европейския фонд за регионално развитие са в Северна България - близо 43 км са от прохода "Петрохан" на територията на област София - път II-81, и 17 км от третокласния път III-1002 Враца - пещера "Леденика".

Административният съд във Видин отложи за 18 юли делото по жалба на транспортна фирма срещу решение на Националния осигурителен институт, с което е потвърдена трудова злополука, причинила смъртта на моряк от екипaжа на товарен кораб. Инцидентът стана на 6 септември 2015 година в австрийски води. Делото беше отлагано поради липсата на експертиза. Причина за днешното отлагане пък е отсъствието на вещо лице.

Районна прокуратура - Враца даде на съд длъжностни лица, удостоверили неверни обстоятелства, касаещи проведени изпити за кандидат-ловци, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура София. Председател и член на изпитна комисия са обвинени за това, че са съставили официални документи, които дават правото на лов на кандидат-ловци. Предстои съдът да насрочи първото заседание по делото.

Стартира нова процедура по мерки за заетост и обучение. Тя е по Закона за насърчаване на заетостта. Започна набирането на заявки от работодатели, съобщи директорът на Бюрото по труда във Видин Милчо Цоков. Заявките на работодателите се подават до 20 юни. След това ще бъдат разгледани от Съвета за сътрудничество и ще бъдат класирани по методика на Агенцията по заетостта. В "Бюро по труда"- Белоградчик също се приемат заявки от работодатели. Заявките на работодателите се подават до 20 юни.

Движението на тролейбуси във Враца се възстановява от 17 юни
, петък, съобщават от Общината. Превозните средства бяха спрени заради строително-ремонтните дейности в района на пл. "Св. Софроний Врачански". Всички тролеи ще се движат в събота, на Черешова задушница, до спирка "Химко", а от там до Гробищен парк ще пътува автобус с учестен график на движение.

Седмица на отворените врати, посветена на борбата с туберкулозата, се проведе в болница "Д-р Стамен Илиев” в Монтана. До 17 юни всеки може да провери своя статус напълно безплатно.

Победителите в състезанието за наградите на видинската секция на Съюза на математиците в България бяха отличени днес в Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I". В ПМГ във Видин един ученик е получил стипендия, отпусната от Министерството на образованието и науката за отличното му представяне на олимпиади.

Защитени детски градини ще има от следващата учебна година. Новината съобщи в Монтана заместник просветният министър Диян Стаматов.

При изключителен интерес стартира курсът по астрономия в читалнята на библиотеката в градското читалище в Мездра. Водещият - капитанът на кораб за далечно плаване Николай Коловски запозна присъстващите деца с програмата на курса и грабна тяхното внимание. Курсовете по астрономия ще се провеждат в продължение на 2 месеца. Обучението е всеки вторник и четвъртък от 14.00 часа в читалнята на  библиотеката при читалището.

В Областната дирекция по безопасност на храните във Видин са доставени 4 300 бройки от ваксината за борба с нодуларния дерматит, информираха от Българската агенция по безопасност на храните. Днес е приключило и пръскането срещу комари в дунавските общини. Доставени са 350 хиляди дози ваксина, а количеството ще се използва за покриване на цялото поголовие от едри преживни животни в страната. След ваксинацията в рамките на 28 дни животните ще придобият имунитет.

Правителството одобри преструктуриране на разходите по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2016 г., чрез което се осигуряват 1 309 000 лв. за реализирането на Програмата за развитие на спорта за хора с увреждания през 2016 г. Програмата включва "Спорт за високи постижения за хора с увреждания" и "Спорт в свободното време за хора с увреждания".

Парламентът прие на първо четене Законопроект за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, внесен от Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт и група народни представители. От гласувалите 116 депутати, 108 бяха "за" новия закон, а 8 гласуваха "против". Предвижда се глоба от 200 лв. при първо нарушение на забраната. За всяко следващо нарушение санкцията ще е 1 500 лв. и лишаване от социални помощи за три месеца, ако нарушителят получава такива. Контролът по този закон ще се осъществява от МВР.

С отварянето на плувния басейн в Кула бе открит и летният сезон в града. Водоемът е почистен и дезинфекциран, напълнен е с чиста вода. Осигурен е спасител и медицинско наблюдение. Плувният басейн се намира в новия спортен комплекс в гр. Кула, който бе открит миналата година и се радваше на голям интерес и посещаемост. Сега той се стопанисва от Общинското предприятие, което продължава да го благоустроява. Освен чадъри, шезлонги и съблекални, на разположение на летовниците има и удобни сенчести беседки за отдих, където има и масички, на които желаещите могат да хапнат. През сезона ще работи в комплекса и кафе-сладкарница.

Община Плевен съобщава, че в периода от 20.06.2016 г. до 23.06.2016 г. от 20.30 часа до 00.30 часа на територията на Плевен при благоприятни атмосферни условия, ще се извърши наземна обработка с топъл аерозол срещу комари в жилищните квартали и централната част на града. Предупреждават се пчеларите да затворят пчелните семейства в обявения период.

С фолклорен и кулинарен фестивал, научна конференция и множество концерти в Монтана ще бъде отбелязан празникът на града Свети Дух. Проявите ще продължат шест дни. На 17 юни ще има научна конференция, посветена на развитието на града, откакто той съществува. Вечерта на 17 юни концерт в Монтана ще изнесе бившият вокалист на легендарните рок-групи "Рейнбоу" и "Дийп Пърпъл" Джо Лин Търнър. В следващите дни в града ще има киноложка изложба с международно участие, конни състезания, кулинарен фестивал на традиционната северозападна кухня "Бабина душица", фолклорен фестивал с участието на танцьори от Англия, Русия, Армения, Гърция, Албания и България, концерт на Поли Генова и на оркестър "Виво" - Монтана. На тържествена сесия на Общинския съвет в града ще бъдат наградени заслужили деятели на изкуството и културата в Монтана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30

Представиха проект за видеонаблюдение в община Видин

На работна среща бе представен идеен проект за изграждане на видеонаблюдение в цялата община , съобщават от местната управа във Видин . Присъстваха кметът д-р Цветан Ценков, представители на фирма „Контракс“ - автор на проекта, на Областна дирекция на МВР-Видин, експерти в общинската администрация.  Намеренията са да бъдат изградени два центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 15:19