Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Любенов за Европейското, родния "Бдин" и амбициите на "Ботев" Козлодуй

Снимка: Радио ВИДИН

В предаването Клуб Спорт по Радио ВИДИН гостува видинският футболен специалист Любен Любенов. Бившият футболист на "Бдин" Видин записа няколко успешни сезона като старши-треньор на мъжкия тим на клуба, под негово ръководство и юношите старша вързаст на "Бдин" стояха убедително в челото на таблицата на "А" група в зона Велико Търново. През пролетния полусезон тази година Любенов пое закъсалия тим на "Ботев" Козлодуй и записа добри мачове в Северозападната "В" футболна група.

Основна футболна тема през този месец е Европейското първенство във Франция. Оправдава ли очакванията ти до момента, харесват ли ти мачовете?

Любен Любенов: Да, има доста интересни двубои, има обаче и такива, които не задоволяват футболния фен, но определено силните футболни нации играят доста силно и заслужено продължават напред.

Кой е твоят фаворит за европейската титла?

Фен съм на немския футбол, силно се надявам Германия да продължи и да спечели титлата. В първите два мача играха доста силно, въпреки че не успяха да победят Полша.

Ниска резултатност до момента, като изключим два мача, останалите завършиха с малко голове, как си го обясняваш- изравнени сили или пестене на отборите?

Причините според мен са комплексни. По-малките нации се затварят срещу по-силните отбори и играят за 0:0, пък напред каквото стане, казано на футболен език. При по-силните отбори това го отдавам на факта, че доста от техните футболисти играят във водещите първенства и нямаха никакво време за почивка преди първенството- мачовете, може би, им тежат.

Има ли отбори, които те разочароваха с представянето си?

Има такива отбори. Неприятно съм изнедадан от представянето на Швеция и Португалия. И двата отбора разчитат на основна фигура- Златан Ибрахимович и Кристиано Роналдо и когато съперниците им вземат нужните мерки за опазването им, става трудно за техните отбори. Мисля, че е доста пагубно да се разчита само на един футболист, колкото и добър да е той.

А кои тимове те изненадаха приятно?

Приятна изненада за мен е отборът на Белгия. Добре балансиран млад отбор, който разполага с доста добри футболисти като единици, играе много привлекателен футбол. За мен те са приятната изненада на това първенство.

СнимкаКак ще коментираш тактиката на отборите, има ли какво да се "открадне"?

Въпреки че не симпатизирам на италианския модел на игра, видях доста хубави неща в него. Участват едни от най-добрите треньори на това Европейско и всеки един техен мач и прийом си заслужава да се наблюдава по-отблизо. Хората, които се занимаваме с футбол, имаме определено какво да научим. Освен Германия, следя по-изкъсо стила на работа на селекционера на Англия Рой Ходжсън.

Може ли някои от по-скромните отбори да поднесе изненада, както обикновено се случва на големи форуми?

Футболистите на по-скромните отбори дават всичко от себе си на такива форуми, защото знаят, че може да последва трансфер в по-силен клубен отбор- за тях всеки мач е финал. Очаквам да има изненади, както на почти всяко първенство.

Звездите засега като че ли не блестят.

Стана традиция на големи първенства водещите футболисти да не се представят на нужното ниво. Въпреки че не трябва да им служи като оправдание, мисля, че големият брой мачове за клубните отбори се отразява. Относно Ронаналдо смятам, че Португалия и "Реал" Мадрид трябва да си сменят изпълнителя на дузпите. Разочарова ме и Ибрахимович, очаквах много повече от него, публиката иска да гледа точно водещите футболисти да правят разликата в мача и определено има какво още да се желае от него.

Очакванията ти за елиминационната фаза?

От 1/8-финалите насетне се вижда кой кой е. Ако досега някой е правил някакви сметки, то там вече няма право на грешка. Там всеки мач е последен, всеки търси задължителна победа. Там вече се вижда кой е по-класният отбор, там е голямото надиграване, надлъгването между треньорите. Очакват ни доста интересни двубои в елиминационната фаза.

Какво ти е мнението за съдийството на шампионата?

За разлика от Световното първенство в Бразилия, където видяхме доста грешки от съдийско естество, тук поне засега съдиите се справят много добре. Имаше няколко грешки, но не бяха фатални и не повлияха на резултата. Най-добрите съдии са на това първенство и се справят доста добре. От друга страна и отборите играят феър плей и не затрудняват реферите в техните отсъждания.

СнимкаБългарският национален отбор отново гледа по телевизията, докога ще е така?

Много болна тема. Силно се надявам час по-скоро ситуацията да се подобри. Крайно време е да се класираме на Световно или Европейско първенство. Увеличават се форматите на финалите, но на нас все нещо ни липсва да се класираме- или ще се паднем в прекалено силна група, или ние сами няма да си свършим работата докрай. Фактът, че вече толкова години не успяваме да се класираме, започва много да ме притеснява. Вече си задавам въпроса ще се класираме ли въобще някога на такъв форум.
 
Какво трябва да се промени в българския футбол?

Всеки един специалист дава някакви съвети, непрекъснато се говори, коментира се за детско-юношеския футбол, за състоянието на базите, налагането на български футболисти в родното първенство... Това се все неща, които наистина трябва да се случат. Аз съм изцяло "за" да работят местни треньори и местни кадри, да се налагат местни момчета или ако дойде треньор или футболист от чужбина, да е някой, който ще ни покаже нещо ново, нещо, което не сме виждали, а не да идват знайни и незнайни герои. Правим уж промени, но все нещо ни липсва. Хората в Българския футболен съюз трябва да вземат кардиналните решения, а не само да се оправдаме с този треньор или с онзи футболист.


Неяснотите относно състава и формата на групите как се отразяват на българския футбол?

Всяка година нещо ново се обсъжда и случва. Дано т. нар. "рестарт" на българския футбол да тръгне в правилната посока. Прекалените неясноти не се отразяват положително. Ето, още не се знае това, което ще бъде ЦСКА, има ли право да играе във Висша лига. Моето мнение е, че отбор с традиции, какъвто е ЦСКА, трябва да бъде в тази група. Липсва определено дербито Левски-ЦСКА. Но и правилата трябва да се спазват от всички. Друг е въпросът дали ще се направи по най-правилния начин и дали всички отбори, които ще влязат във Висша лига ще бъдат равностойни и дали ще стане едно силно първенство. Тези промени ни държат "в шах", водя отбор във "В" група и все още незная къде ще играем и под каква форма. България е футболна нация и е престъпление да нямаме хубаво, стойностно първенство.

СнимкаПое "на пожар" "Ботев" Козлодуй, какво се случва сега там?

Козлодуй е футболен град, сериозно име на ниво Северозападна "В" група. Футболни хора, футболен президент, кметицата също е доста запалена на тема футбол. Имаше вариант още от зимата да започна, но имаше леки неуредици по структурирането на отбора. Започнах в последния момент, липсваше подготовка, набързо се събраха футболисти за пролетния полусезон. Поех отбора два дни преди третия кръг, но срещнах едни момчета, които бяха готови и излизаха всеки мач за победа, макар че бяха без подготовка. Благодаря им за всеотдайността, която показаха в мачовете. Липсата на подготовка и на добра селекция ни попречи да запишем по-добри резултати. Надявам се за новото първенство да изградим по-добър и боеспособен отбор и да върнем Козлодуй, където му е мястото- в челните места на Северозападната "В" група.

Следиш ли изявите на "Бдин", какво ти е мнението за състоянието на клуба, записа паметна победа над родния клуб ("Ботев" Козлодуй се наложи с 5:1 над "Бдин" в 29 кръг на Северозападната "В" група)?

Това беше един много тежък ден за мен. "Бдин" е родният ми клуб, "Бдин" е отборът, който ми даде път в треньорската професия и изживях много тежко тази победа. Следя изявите на "Бдин", вълнувам се от резултатите, от всичко, което се случва в клуба. Есенният полусезон играхме много по-добре, но през пролетта беше доста слаб полусезон. Много ми е болно, че "Бдин" изглежда по този начин. Видинската публика заслужава много повече. Но сега има достатъчно време хората, които управляват клуба в момента, да се вземат в ръце и да променят това, защото "Бдин" не заслужава мястото, на което е в момента.

Какво ти предстои?

Ръководството на "Ботев" Козлодуй е добре настроено към мен, доволни са от работата ми, имам уверението на нашия президент, че ще играем във "В" група. До края на седмицата ще стане ясен форматът на Северозападната "В" група. За 4 юли сме насрочили началото на лятната подготовка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинчанка заслужи най-много титли от Националния шампионат по лека атлетика

Видинчанката Кристен Радуканова спечели четири златни медала от Националния шампионат по лека атлетика за мъже и жени във Велико Търново.  На стадион „Ивайло“ Кристен спечели титлата в спринта на 100 метра с личен рекорд 11.55 секунди. Тя бе без конкуренция и на 200 м с време 23.74 сек. Заедно със своите съотборнички от СК "Атлетик" София Радуканова..

публикувано на 01.07.24 в 16:14

Успешен форум за атлетите от Мездра

Поредно успешно представяне записаха атлетите от Мездра. В бягането на 800 метра в Търново Мартин Иванов запази титлата си с 1:50.10, Димитър  Панделиев бе втори с 1:50.53 срещу 1:50.65 на Мартин Балабанов от Атлет Мездра. В бягането на 5000 м за жени Милица Мирчева (Атлет – Мездра) стана убедителна шампионка в горещото време с 16:37.09 мин,..

публикувано на 01.07.24 в 16:06

Ботев (Враца) стартира подготовка в Етрополе

Футболистите на врачанския Ботев направиха първа тренировка в Етрополе.  Старши-треньорът Тодор Янчев заведе възпитаниците си на тренировъчен лагер в планинския град. Врачани усилено ще се подготвят в Етрополе с двуразови тренировки всеки ден до 6 юли. От спортно-техническото ръководство обещаха да се мобилизират и обединят силата, стратегията и духа..

публикувано на 01.07.24 в 15:52

Малките футболисти от Мездра загубиха финал на турнир в Пловдив

Малките футболисти от ДЮШ на Локомотив (Мездра), родени през 2014 година и водени от треньора Владимир Найденов, завършиха участието си на детския футболен турнир за Купа "Филипополис" с участие на финала. Добра игра, споходена от висока ефективност, доведе до три категорични победи в груповата фаза, постигнати срещу отборите на  Футболна академия Велд..

публикувано на 01.07.24 в 14:46

"Ботев" се раздели с един от символите си

Вратарят Красимир Костов се разделя с футболния Ботев по взаимно съгласие, съобщиха от елитния клуб.  Краси, който защитаваше мрежата на врачани в продължение на 6 години, остави сериозна следа. С общо 165 мача в Първа лига и 2 за Купата на България, той винаги е демонстрирал професионализъм и отдаденост. През изминалата кампания обаче формата на..

публикувано на 01.07.24 в 14:35

Три медала за видинските атлети от Националния шампионат

Три медала заслужиха състезателите на видинския клуб "Радуканови" от Националния шампионат за момчета и момичета под 16 години, който се проведе във Велико Търново.  Васил Антонов, който преди броени дни стана републикански шампион на 200 м и 400 м при юношите под 18 години, при по-малките стана първи в спринта на 100 м. В сериите видинският..

публикувано на 30.06.24 в 17:22

Девет отбора участват в Адриатическата лига, "Монтана" е сред тях

Девет отбора ще участват в Адриатическата лига по баскетбол при жените през новия сезон. Монтана отново ще играе, като след година прекъсване се завръща Берое /Стара Загора/. В сезон 2024/2025 ще участват три отбора от Хърватска - Рагуса /Дубровник/, Трешневка /Загреб/ и Загреб. По един представите ще имат Сърбия - Партизан /Белград/, Босна и Херцеговина..

публикувано на 30.06.24 в 16:59