Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 юни 2016

Крайдунавският парк на Видин.
Снимка: Полина Тодорова

За превенцията на битовата престъпност са нужни усилията на всички институции и на всички нива, коментира на регионален форум във Видин вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. На срещата на тема "Заедно в превенцията на престъпността", която е организирана съвместно с Националното сдружение на общините в Република България присъстваха представители на структурите на МВР и местните власи от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. Според министър Бъчварова, факторите, които влияят на битовата престъпност в региона са  социални и икономически, затова за превенцията трябва да се работи във всички сфери.

Предложение за осигуряване на средства за финансиране на дейността на общинското звено за охрана ще обсъждана Общинският съвет във Видин на следващото заседание. Решение за сформиране на звеното съветниците приеха на заседание през март. Според председателят на Общинския съвет Генади Велков, скоро след като се определи бюджетът му, то ще може да заработи: "При условие, че предложението бъде прието на 30-и този месец ще бъде сесията, ще бъде необходимо технологично около 20-22 дни, за да влезе в сила решението." По изчисления на общинската администрация със собствена охрана ще се спестяват около 11 хиляди лева месечно. Сега по договори с фирми се плащат 27 хиляди лева. В новата структура ще бъдат наети 20 охранители и един ръководител.

Стартирала е процедурата за подаване заявления за обществената  трапезария "Топъл обяд" във Видин. Услугата ще могат да ползват 150 потребители от първи юли, каза заместник- кметът Венци Пасков. "Стойността на проекта е 70 хиляди лева, за 10 месеца. Ще стартира от 1 юли до месец април 2017 година. За 150 потребители е, като приоритетната група са многодетни семейства на месечно подпомагане по член 9 от Правилника за приложение на Закона за социалното подпомагане."  

Върховният административен съд е отхвърлил жалбата на частната болница по кардиология подадена против решение от 27 октомври миналата година на Комисията за защита на конкуренцията касаеща нелоялна конкуренция от видинската болница. Освен това частното лечебно заведение трябва да плати и разноските на комисията за юрисконсултски услуги. Това съобщи директорът на МБАЛ "Света Петка" във Видин д-р Виолета Дочкова.

Община Мездра е оттеглила исковата си молба срещу взетите решения за смяна на съвета на директорите на МБАЛ "Христо Ботев" и на изпълнителния директор на най-голямото лечебно заведение в област Враца - Светозар Луканов.

Към края на следващата седмица при благоприятно време от Общинската служба по земеделие в Мездра предполагат, че жътвата ще започне. На територията на общината фермерите имат да прибират реколта от 22419 декара зимен ечемик, 20805 декара пшеница, 1895 декара маслодайна рапица, която се прибира първа и само 80 декара с ръж и 90 декара тритикале, които са засети в балканското село Лик. Тази година необработени площи няма.От пролетните култури са засети 13938 декара царевица, 11125 декара маслодаен слънчоглед, 500 декара пролетен ечемик и 320 декара овес. За сега данни за пропаднали площи в Службата по земеделие няма, което също е добра новина за тази година.

Започна жътвата на рапица в Новоселска община. 1 500 дка са засети с тази култура. Около 30 000 дка са отредили на есенниците земеделските стопани в Новоселска община.

Мездренските села, разположени в Искърското дефиле - Люти брод, Зверино, Елисейна, Игнатица, Оселна, Зли дол и Очин дол са готови да се вдигнат на бунт срещу ЧЕЗ. Причина за протестните действия е безпричинното спиране на електрозахранването по 5-10 пъти в денонощието, което създава проблеми на бизнеса и за уюта на живеещите в дефилето. "Ако не получим съдействие от премиера, протестиращите ще преминат към гражданско неподчинение и ще прекъснат пътя през Искърското дефиле и линията София -Мездра, и ще заведем колективен иск срещу ЧЕЗ за пропуснати ползи и нанесени материални щети" - каза кметът на Зли дол Петър Петров. Близо 200 хиляди лева ще бъдат инвестирани в подобряването на електрозахранването в осем населени места в община Мездра, както и на две села в община Своге, съобщи говорителят на електроразпределителното дружество Борислава Луканова: "След приключване на тези планирани дейности с по-добро електрозахранване ще бъдат Зверино, Люто брод, Елисейна, Игнатица, Оселна, Очин дол, Ребърково и Зли дол, които са в община Мездра..." По време на ремонтите  ще има планирани прекъсвания на електрозахранването. Всички ремонтни дейности трябва да приключат до края на октомври, увериха от дружеството.

Фонтанът на централния площад във Видин ще заработи след като бъде отстранена повреда на една от помпите, каза кметът на общината Огнян Ценков. Изпълнителят на проекта за зелена и достъпна градска, по който беше изграден фонтанът пред Спортната зала трябва да поправи металните решетки, за да бъде пуснат той в експлоатация. След като отстранят повредата изпълнителите на обекта ще обучат двама работници от строителната група на общината, които ще се грижат за съоръжението.
От "Единни за промяна" внесоха предложение до Общинския съвет във Видин да се промени името на булевард "Панония" на "Дунавски вълни". Защо се налага това преименуване обяснява Росица Кирова, председател на групата общински съветници в местния парламент: "Мотивите са: улесняване на административния процес по регистрация, кореспонденция и комуникация на населението. Защото в град Видин освен булевард "Панония" има и комплекс, който се нарича "Панония" и доста често възникват проблеми и грешки при обслужване на населението и се затруднява комуникацията." Очаква се на следващото заседание Общинският съвет във Видин да вземе решение за преименуване на булевард "Панония" в булевард "Дунавски вълни".

Общинската комисия по образование днес проведе среща с представители на институциите, които имат отношение към образованието в община Видин във връзка с промените в Закона за образованието, които влизат в сила от 1 август тази година. Очаква се в началото на август да има извънредна сесия на Общинския съвет, на която трябва да бъдат одобрени предлаганите промени, каза заместник кметът Венци Пасков.

Зрелостниците от ПГТ "Михалаки Георгиев" получиха днес дипломите си за средно образование в конферентния център на областната администрация във Видин. Гост на церемонията беше заместник областният управител Елка Георгиева. 62-ма са завършващите тази година, като випускът е един от  най-добрите, коментира за Радио ВИДИН  Евлогия Манджукова, директор на гимназията: "На държавните зрелостни изпити, за моя най-голяма гордост, имаме 100% полагане на изпитите за придобиване на професия. Казвам го с гордост, защото в годините назад имаше ученици, които по една или друга причина не се явяваха на изпити за придобиване на професионална квалификация. Така че, тази година, този випуск, в това отношение е изключително добър. По време на церемонията обърнах внимание на факта, че те са изключително търсени кадри на пазара на труда. В момента имаме изключително много заявки от нашите черноморски курорти. Включително- от ресторантьори и хотелиери от град Видин." Випускниците са от три паралелки с професии- "Ресторантьорство", "Администратор в хотелиерството" и "Готвач". Димитър Дамянов и Иван Петков са с най-висок успех. "Научихме много и ще продължим образованието си", казаха двамата отличници.

Ученическият Национален отбор по математика (7-8) клас се срещна с Училищния отбор и ръководството на видинската Природо-математическа гимназия. Инициативата се осъществи с посредничеството на дългогодишния директор на Математическата гимназия Георги Иванчев. Срещата беше преди отпътуването за Балканиадата по математика в румънския град Слатина.

Разяснителна кампания за последиците за човешкия организъм от употребата на наркотици, проведоха доброволци във видинския търговски център. Децата от Младежкия съвет по наркотичните вещества, заедно с доброволци от Регионалната здравна инспекция проведоха акцията. Грамоти и награди -компютърни аксесоари- бяха раздадени за най-изявените доброволци от председателя на Общинския съвет по наркотичните вещества Красимира Елисеева. По повод Международния ден срещу злоупотребата с наркотици, който се отбелязва на 26-ти юни, посетителите в търговския център имаха възможност да напишат послания, с които да покажат, че зависимостите могат да преобърнат живота и съдбата на човека.

Ансамбълът за изворен фолклор "Гъмза" към читалище "Просвета 1928" село Гъмзово, община Брегово, стана част от Националната листа на елементите на нематериалното културно наследство в сферата "Традиционно танцуване и традиционни детски игри". Съставът на Гъмзово се конкурираше с още 40 кандидатури от цялата страна в Националната кампания "Живи човешки съкровища - България" - етап 2016 и е едно от 10-те избрани нови попълнения за включване в Националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство.

От днес, 24 юни започна първото издание на Фолклорен събор "Леденика", който ще се проведе до 26 юни в местността Леденика, в гр. Враца. Участват гостуващи изпълнители. Изненадата на събора е възстановка на северняшка сватба, каза за РАДИО ВИДИН Валентин Димов,  председателят на сдружение „Лудогорие”. 53 медни чана ще звънят по време на северняшката сватба. Програмата на събора включва кукерски игри и нестинарски танци. Целта на организаторите е той да стане традиционен, защото по този начин се съхраняват и популяризират българските традиции. Автобуси ще превозват гражданите, желаещи да посетят събора, съобщиха от общинската администрация във Враца. В събота и в неделя те ще се движат през интервал от един час, като първият ще тръгне в 8.30 ч. от спирката на  пл. „Македония”. За всички граждани, желаещи да посетят фолклорния събор има допълнително и микробуси, които ще тръгват от същото място.

Днес Църквата почита рождението на св. Йоан Кръстител. Денят е известен, още, като Еньовден. Тържествено беше отбелязан храмовият празник на Лопушанския манастир, каза епископ Поликарп, викарий на видинския митрополит Дометиан. Той оглави и службата, която се проведе в централния манастирски храм. Според народните обичаи, при изгрев слънце на Еньовден се събират билките, защото се смята, че тогава те имат най-голяма лечебна сила.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00