Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на "Бдин": Преговаряме за спонсорство на отбора

Снимка: Красимир Каменов

В предаването Клуб Спорт гостува председателят на Управителния съвет на ОФК "Бдин 1923" Павел Петров, който е бивш футболен съдия и делегат.

Сигурен съм, че следите Европейското първенство във Франция. Оправдава ли очакванията Ви до момента, харесват ли Ви мачовете?

За мен истинското първенство започва сега. Първите мачове се играеха по друг начин- изчакваше се, търсеха се точките, класиране, докато сега са мачовете на истината. Футболът, който наблюдаваме, е на добро ниво, макар че футболистите са доста уморени от тежките първенства. Разочароваха отборите на Румъния и Русия, но това е футболът.

Одобрявате ли схемата с 24 отбора?

Когато са повече отбори, естествено качеството не е много добро. Въпреки това скучни мачове не видях, почти всички отбори дадоха това, което могат, а отбори със сериозни претенции като Швеция и Австрия не успяха да се класират за елиминационната фаза.

Кой е Вашият фаворит за европейската титла?

Нямам фаворит, иска ми се най-добрият да победи. Поне досега нито един отбор не ме убеди с представянето си, че най-много заслужава титлата.

Съдиите се представят на ниво до момента, Вашето мнение какво е?

Подбрани са най-добрите съдии, подготвени са изключително добре, винаги са съвсем близо до събитията. Не без значение е и поведението на футболистите- държат се добре, приемат решенията на съдиите.


Българският национален отбор отново гледа по телевизията, докога ще е така?

Тъжно е това, но още по-тъжно е, че не се вижда скоро изход от това положение. Постоянно има реорганизация на първенствата в България, отбори се обединяват, разединяват, всичко това не води до подобряване на качеството. Когато има трайност в подготовката на футболисти в добри първенства, ще има успехи и в националния отбор. Още по-жалко е, че нямаме изявени футболисти в чужбина, както беше 1994 година, което също допринася за слабото представяне на националния отбор.
 
Какво трябва да се промени в българския футбол?

Трябва да се приеме трайна политика на Българския футболен съюз, дългосрочна програма, да се работи по нея, да се задълбочи работата с подрастващите, да се създадат условия, а не да се хвърлят луди пари за недоказани чужденци. Не виждам перспектива националният отбор да тръгне напред. Там трябва де са заработи много по-сериозно.

Какво се случва с "Бдин" Видин?

Футболистите все още са в почивка. Ние обаче мислим за развитието на отбора. Тази седмица предстоят разговори в София с фирми, които да ни помогнат финансово, тъй като Общината помага, но тези средства не са достатъчни. Търсим външни спонсори с помощта на областния управител и други ръководители от града, опитваме да осигурим допълнителни приходи. Тогава ще започнем да мислим и за селекция, треньорско ръководство, подготовка и т.н. Горещо се надявам проблемите да се решат още тази седмица, защото няма време. Вече имаме неофициални разговори с футболисти, имаме обещания от няколко момчета, които са готови да дойдат при нас. Харесахме и няколко футболисти от областната футболна група. Мислехме подготовката да започне от 4 юли, но заради тези неясноти може да отложим старта. Все още не се знае и кога и в какъв формат ще започне новото първенство на Северозападната "В" група.

Направихте ли си анализ за представянето на отбора особено през пролетния полусезон?

Много от добрите футболисти, които през есенния полусезон бяха при нас, намериха поле за изява в други отбори. Взехме нови попълнения, които се оказа, че не са на нивото на старите. Спадна и тонусът на треньора, наложи се да се разделим с него. Направихме равносметка, ясно ни е и какво ни трябва, надявам се, че ще решаваме проблемите в най-къс срок.

Водят ли се преговори за нов треньор?

Обсъждани са няколко варианта, но и тук всичко е все още неофициално. Когато има нещо конкретно, ще го оповестим.


Какви са амбициите за новия сезон?

Това, което очакваме като финанси, няма да бъде чак в такава степен, че да гоним професионален футбол. Ще търсим стабилност и развитие на този отбор, като ще акцентираме на нашите момчета. Имаме добро поколение- завършихме на второ място в първенството за юноши старша възраст в зона Велико Търново. Получихме покана да играем в националното първенство U19, но там се изискват много средства и боеспособен отбор, тъй като срещите са с дублиращите отбори на тимовете от "А" група. Преценихме, че не е целесъобразно да участваме, защото нямаме необходимата готовност. Лошото е, че в младите местни момчета в отбора липсва желание. Много трудно се работи с днешното поколение. Даваш му възможност на 16-17 години да се развива в мъжкия отбор, но няма желание и старание. Разговарям с тях постоянно. В последния мач с "Академик" Свищов, в който ни беше нужна победа на всяка цена, за да си гарантираме оставане в групата, три момчета, които са титуляри в отбора, заминаха на поход с училището без дори да се обадят на треньора или на ръководството. Това как да си го обясня?!

Как се развива школата на клуба?

В школата работят двама треньори, което не е достатъчно. Търсим и трети. Проблемът е, че няма лицензирани треньори. Със съдействието на Зоналния съвет на БФС обсъждаме да се направи един обучителен курс за треньори от Северозападна България, тъй като този проблем го има и в другите градове. Иначе има достатъчно деца, които тренират, не събираме такси, има добри условия за подготовка.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Баскетболистката Янина Тодорова остава в Монтана

Женският баскетболен тим на Монтана направи още един страхотен трансфер. Янина Тодорова остава и този сезон. Гардът поднови договора си с монтанския отбор . През изминалата кампания Янина се превърна в любимка на публиката, като записа средно по 16 точки, 5.6 борби и 3.1 асистенции за 21 мача.

публикувано на 20.07.24 в 08:26

Видински гребци осми на Световното по кану-каяк

Силно представяне за състезателите от видинския Клуб по водни и гребни спортове "Бонония" на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. Във финалната надпревара тяхната лодка завърши осма в света на четворка кану 500 м при юношите, каза треньорът Стефан Илиев: "Четворката кану, в която участват трима наши  състезатели- Виктор Тодоров, Мартин..

публикувано на 19.07.24 в 17:34

Йоана Георгиева е на полуфинал на Световното по кану-каяк

Видинчанката Йоана Георгиева се класира на полуфинал на 500 метра едноместен каяк при жените до 23 години на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. 21-годишната състезателка на на "Бдин 77" завърши на второ място в серията си и така достигна до полуфиналите.  "Йоана бе заявена за участие на Световното за младежи до 23 години, юноши и девойки..

публикувано на 19.07.24 в 15:57

Врачански лекоатлет участва в европейското първенство в Словакия

Врачанинът Деян Цветанов (на снимката - първият вляво)   представя България на започващия днес европейски шампионат по лека атлетика за юноши и девойки до 18 години. Възпитаникът на СКЛА „Ивайло Младенов" спечели квота и ще се състезава на 200 метра. Надпреварата е в словашкия град Банска Бистрица. Деян Цветанов е републикански първенец и..

публикувано на 19.07.24 в 10:56

"Ботев" (Враца) представи нов футболист

"Ботев" (Враца) официално привлече испанския футболист Давид Суарес , обявиха от клуба. 23-годишният футболист може да играе като халф и като централен защитник. Давид Суарес за последно бе част от отбора на "Мелия", който се състезава в четвъртото ниво на испанската футболна система. Суарес е юноша на "Жирона", "Леванте" и "Райо Махадаонда", а в..

публикувано на 19.07.24 в 07:38

"Бдин" започна подготовка за новия сезон

Новият старши треньор на "Бдин" Видин Анатоли Тонов изведе отбора на стадион "Георги Бенковски" за първа тренировка. След продължителната суша, точно в часа на старта на подготовката над Видин падна кратък, но проливен дъжд, което бе прието от щаба на "Бдин" като добра поличба. Видинчани ще се готвят за новия сезон на Северозападната Трета лига в домашни..

публикувано на 18.07.24 в 19:45

Камен Пенчев подсилва редиците на "Видабаскет"

Още едно познато име подсилва мъжете на "Видабаскет“ за новия сезон. Ударното попълнение е гардът Камен Пенчев от шампиона "Хебър“, добре познат на видинската баскетболна общественост още от юношеските си години с гостуванията в зала  "Фестивална“.  Камен е възпитаник на Троянската баскетболна школа, но още деветокласник преминава в редиците на Лукойл..

публикувано на 18.07.24 в 15:44