Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 юни 2016 година

Ученици и родители във Видин проверяваха резултата от класирането в Центъра за кариерно ориентиране в града, където са изнесени списъците (до музей "Кръстата казарма").
Снимка: Полина Тодорова

Три гимназиални паралелки ще бъдат закрити в област Видин. Попълнените с ученици класове са 15. Това става ясно след първото класиране на седмокласниците за прием в професионални и профилирани училища. Старши експертът в Регионалния инспекторат по образованието Боянка Никова обобщи резултатите. "На първи етап на класирането не се извършва план- прием за три паралелки, защото не е достигнат минималният брой места за съответната паралелка, който е 18. Това е в ПМГ "Екзарх Антим I", т.нар. "биологична" паралелка, т.е. с профилиращи предмети английски език, биология и здравно образование, химия, опазване на околната среда, български език и литература. Там бяха класирани само 5 ученици. Паралелката в град Белоградчик в СОУ "Христо Ботев", която е с чуждоезиков профил. И паралелката в ПГТ "Михалаки Георгиев" - "Администратор в хотелиерството". Имаме и две паралелки, които са със съвсем незначителен недостиг и началникът на Инспектората използва правомощията си съгласно чл.20, ал. 4 от Наредба 11 за приема на ученици. При тези паралелки, за тях се разрешава прием, защото ние имаме възможността на следващите класирания те да достигнат минималните бройки от 18 ученици. Тези паралелки са една в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" и една в ПГТ "Михалаки Георгиев"." Учениците могат да се запишат в училищата, в които са приети, от 28 юни до 30 юни. Желаещите да участват на второ класиране, подават заявление в училището, в което са класирани на първо класиране. Срокът е от 28 юни до 30 юни, включително.

472-ма седмокласници са класирани по първо желание в област Враца. Осем са закритите паралелки, съобщи за началникът на РИО Галина Евденова и уточни: "Сформирани са от 27 заявени паралелки с прием след 7 клас 19 паралелки. Закрихме 8, тъй като броят заявили желание са доста под заявения минимум... От тези 8 закрити паралелки 6 са в професионалното образование и 2- в профилирана гимназия."


Средновековният замък "Баба Вида" ще бъде ремонтиран от Министерството на културата със средства от Оперативна програма "Региони в растеж". Това е заявил в Народното събрание министър Вежди Рашидов в отговор на въпрос на народния представител Вили Лилков след като междуведомствена комисия установи преди дни, че замъкът е в лошо състояние. "От начина, по който ми отговори и заявленията, които ми даде, аз смятам, че въпросът с финансирането на проекта и с изпълнението на ремонтните дейности на крепостта, няма да има проблем. По втория въпрос за Алботинския манастир, за съжаление, отговорът не е много обнадеждаващ, тъй като се оказва, че в Националния документален архив на недвижимото културно наследство не фигурират никакви документи за Алботинския манастир освен неговото обявяване за културна ценност през 69-а година, а преди това през 927-а година. Дори няма документ за собственост на манастира"- каза днес във Видин народният представител от Реформаторския блок Вили Лилков.

Нова транспортна схема предстои да гласува Общинският съвет във Видин. Предложението ще бъде обсъждано на заседание на 30 юни. Причините- от председателя на Общинския съвет Генади Велков. "Изтекли са договорите на превозвачите. Това са рутинни неща, за които трябва да вземем решение." 18 автобусни линии обслужват общината. "Транспортната схема покрива всички населени места" - каза заместник- кметът Цветан Асенов. Заради липсата на пътуващи, само по няколко пъти седмично са курсовете до малките населени места Войница, Въртоп, Гайтанци, Долни Бошняк, Ивановци и  Плакудер.

400 домашни аптечки са раздадени досега в малки населени места в Северозападна България по инициатива на народния представител Вили Лилков. Материалите за първа помощ са получили и всеки кмет, детска градина, социален патронаж и пенсионерски клуб.

Електроразпределителното дружество в Западна България започва извънредно отчитане на електромерите заради очакваните нови цени на електроенергията, които ще влизат в сила от 1 юли. Поради физическата невъзможност всички електромери да бъдат отчетени в един и същи ден, месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени. Потребителите имат възможност сами да отчетат показанията на електромерите си на 30 юни, като трябва да подадат данните към компанията между 1 и 7 юли. Фактурите през месец юли ще съдържат две стойности за използваната електроенергия - по стари и по нови цени.

162 са обществените изворни чешми в област Видин. Водата на голяма част от тях- около 65%, не отговаря на показателите за консумация, обясни в "Посоките на делника" д-р Антон Петров, Директор на Дирекция "Обществено здраве" в Регионалната здравна инспекция във Видин. Основни замърсители на изворните чешми са нитратите от изкуствените торове, с които се подхранва земеделската земя.

Проливният дъжд, който се изля днес преди обяд в Мездра, провали старта на организираното за 18 пореден път Плувно лято за деца от 1 до 7 клас. По програма курсовете стартират от 27 юни и траят до 2 септември – 5 смени по 10 дни, от 10 до 12 часа на плувен комплекс. Организатори на плувните курсове са Община Мездра и Детски комплекс. Децата, записали се за обучението, заплащат минимална такса от 35 лева, а организаторите осигуряват транспорт до басейна, който е извън града, медицинско лице и организацията. Всяка година към обучението по плуване има засилен интерес.


Хиляди подкрепиха първото издание на Националния фолклорния събор "Леденика 2016", който се проведе от петък до неделя пред едноименната пещера във врачанския Балкан. Организаторите от Община Враца и Сдружение "Лудогорие 2012", със съдействоето на всички подкрепящи инициативата фирми, успяха да привлекат повече от 5 хиляди зрители в проявата. На сцените в събота, в трите дни от петък до неделя, се качиха повече от 1 200 певци, танцьори и музиканти от различните области в цяла Северна България. В събота зрителите аплодираха най-дълго и оглушително възстановката на легендата за Вълкашин войвода. Нестинарският танц на Веска Ахмакова предизвика възхита у всички, които успяха да си намерят място и да изгледат шоуто й край тлеещите въглени на огнището. Концертите на Николай Славеев в петък, на Милко Бошнаков, Юрий Крумов и сестри Диневи в събота, на Бинка Добрева, оркестър "Зелени дел" и квартет "Славей" напълниха душите и сърцата на зрителите. Местните самодейци от цяла Северозападна България пяха, танцуваха и играха до насита. Сватбата на Катя Цекова и Ангел Петров обаче надмина дори най-смелите очаквания на организаторите.

От днес започнаха Петровите пости, които тази година са три дни, заради подвижните празници, свързани с Възкресение Христово, Възнесение и Петдесетница. Петровите пости се наричат още Апостолски, защото са свързани с празника на двамата апостоли Петър и Павел, каза архимандрит Самуил от видинската епархия. Петровият пост е четвърти в годината, заедно с Великия, Рождественския и Богородичния.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 5 септември 2024

От днес започна проверка на НАП и ДАНС във връзка с проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили, съобщиха от правителствената информационна служба. Заради напрежението по границите, премиерът Димитър Главчев свика спешна среща в Министерския съвет.  За спешни и твърди мерки за справяне с нарастващия брой на инцидентите с..

публикувано на 05.09.24 в 18:00
Видинска митрополия

Започна процедура за избор на нов Видински митрополит

Стартира процедура за избор на нов владика на Видинска митрополия. Решението бе взето на днешния Епархийски съвет във Видин. Съгласно устава на Българската православна църква Епархийският съвет отправя искане до Светия синод за изготвяне на листа с епископи, които да участват в избора за нов Видински митрополит.  На 10 септември Синодът трябва..

публикувано на 05.09.24 в 17:38

Сдружение организира посещение в Добридолския манастир на 6-и септември

С посещение в Добридолския манастир от сдружение "Достоен живот 22" - с. Дреновец ще отбележат Деня на Съединението. Ще има беседа на историческа тема и спортни събития, каза председателят на сдружението Николай Вецов . "Сдружение "Достоен живот 22" - с. Дреновец организира туристически излет със спортни прояви. Г-н Александров ще ни запознае..

публикувано на 05.09.24 в 16:27

НАП и ДАНС започват проверки на буферните паркинги по границите

Още днес започва проверка на НАП и ДАНС във връзка с проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили, съобщиха от правителствената информационна служба. Заради напрежението по границите, премиерът Димитър Главчев свика спешна среща в Министерския съвет и разпореди проверките, за да бъде изяснена ситуацията в кратки срокове и да бъдат..

публикувано на 05.09.24 в 15:51
Центърът ще се помещава в Бдинския манастир във Видин.

Доброволци и дарители подкрепят изграждането на Православния център за лечение на зависими във Видин

До края на септември се очаква да заработи  Православен център за лечение на зависими .  Добре дошла е всяка доброволна помощ в подкрепа на ремонтните дейности в Бдинския манастир, където ще се помещава Центъра , изграждащ се съвместно от Видинската митрополия и фондация "Социално развитие и култура". Целта е обновяването да завърши в кратки срокове,..

публикувано на 05.09.24 в 14:38

Десетки получиха техническа помощ за инсталиране на приложението еЗдраве във Видин

Десетки видинчани получиха съдействие от мобилен екип на Регионалната здравна инспекция, за да си осигурят достъп до пациентското си досие през мобилен телефон. Инициативата започна вчера, а днес за по-малко от два часа над 40 души посетиха екипа, разположен в търговския център. "Все още се мъча да си изтегля приложението, но се надявам да..

публикувано на 05.09.24 в 14:11

Служителите на Националното тол управление ще приемат сигнали на специален телефон

От 15 септември на телефонната линия 0700 10 876 гражданите могат да подават сигнали и информация за работата на служителите на Националното тол управление. Целта е да се ускори и улесни комуникацията и ефективността на обратната връзка с потребителите на платената пътна мрежа. Всеки получен сигнал, както е било и досега, ще бъде разгледан внимателно и..

публикувано на 05.09.24 в 13:54