Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 юни 2016 година

Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Фотоизложба "Пещерата Магурата - легенди от праисторията" беше открита днес в Българския културен институт в Париж. Събитието е част от Националния план за отбелязване на 60-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО и е свързано с подготовката на номинация за включването на  рисунките от "Магурата" в Списъка на световното наследство. Фотографиите са на Цветан Четъшки. Експозицията популяризира изключително ценните изображения в пещерата и запознава обществеността със значимостта на включването на нов обект в Списъка на световното наследство.

Летен фестивал "Опера на върховете" ще се проведе в Белоградчик в началото на август. Идеята е на директора на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов, каза кметът на Община Белоградчик Борис Николов. Оперни спектакли ще има в крепостта "Калето" в Белоградчик и в пещерата "Магура" край село Рабиша. Подготовката за тях започна, поръчани са нови сцени, каза още Борис Николов: "550-600 места ще има. Поръчани са вече нови сцени, които ще бъдат монтирани в двора на крепостта." На фестивала се очакват почитатели на оперното изкуство не само от България, но и от Сърбия и Румъния.

Комисията за енергийно и водно регулиране определи окончателно цените на електрическата енергия, топлата вода и парното, които ще влязат в сила от утре, 1 юли. За битовите потребители от Западна България, цената на тока е без промяна. За останалите тя се понижава с 10,11 на сто.

Намаление на безработните в Северозападна България през май отчитат от Регионалната служба по заетостта в Монтана. В края на месеца в Бюрата по труда в областите Монтана, Видин и Враца, са регистрирани 32 700 безработни лица, съобщи директорът на Регионалната служба по заетостта в Монтана, Начко Найденов. Спрямо април те са намалели с 1 400. На годишна база, в сравнение с май 2015 година, безработните са по-малко с 4 500 души.

Приемът на молби - декларации за отпускането на целеви средства за отопление за сезон 2016/2017 година започва от 1 юли. Желаещите могат да подават документи в социалните служби по постоянен адрес до края на октомври, съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане"- Монтана Георги Цеков. 9902 лица и семейства са подпомогнати в областта за последния сезон.Целевата помощ се отпуска за периода от 1 ноември 2016 г. до 31 май 2017 г.

От 1-ви юли тази година границата за достъп до семейни помощи за деца се увеличава на 400 лева. Досега тя беше 350 лева. По този начин повече семейства ще имат право на месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование. Родители от Видин одобряват вдигането на този праг, но смятат, че сумата, определена за детски надбавки е малка.

Върховният административен съд прекрати пълномощията на кмета на мездренското село Руска Бела, Владимир Пенчев. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Припомняме, че Врачанският административен съд потвърди през март решението на Общинската избирателна комисия в Мездра, която спря пълномощията му, считано от 12 януари 2016 година, поради влязла в сила присъда за умишлено престъпление от общ характер. Очаква се президентът Росен Плевнелиев да насрочи дата за частичен избор на кмет на Руска Бела. Владимир Пенчев, който беше избран с листата на ПП АБВ е категоричен, че ще се кандидатира отново и е сигурен, че ще спечели избора.

Врачанският окръжен съд отложи днес /30 юни/ делото за грабежа на 91 000 лева пред банковия клон на "Асет Банк" във Враца. Процесът ще се гледа отново, тъй като във вторник след поредния дързък опит и преследване, последвано с престрелка, загина обвиняемият като извършител на обира Христо Георгиев, познат като Ицо Полицая. Съдът поиска да бъде потвърдена по официален ред смъртта на Георгиев и удостоверение за наследниците му, тъй като по делото има предявен граждански иск от банката за 86 000 лева. Според обвинението, извършителите на обира от 1 октомври 2013 г. са Христо Георгиев, брат му Людмил и Иван Иванов. При разследването на случая обаче бяха намерени едва около 5 000 лева в дома на Людмил. По делото от миналата година са разпитани 22-ма свидетели. Изготвени са и 7 експертизи. Следващото заседание на съдебния състав е насрочено за края на юли.

Фалиралият врачански торов завод "Химко" е продаден за малко над 11 милиона и 700 хиляди лева на акционерното дружество "Метахим импекс". Според справка в  търговския регистър, дружеството купувач е учредено в края на миналия месец. Акционери в него са Георги Пиримов, чието име се свързва с фалиралата през 90-те години Частна земеделска инвестиционна банка и Иван Жиров, собственик на няколко фирми, една, от които има лиценз за преработка на метални отпадъци.  Това е единственото дружество, което на последния търг е заявило желание да купи активите на неработещия от години торов завод. В тях влизат голямо количество метално оборудване и 700 декара земя. Опитите за продажба на "Химко" започнаха преди две години при първоначална цена 28 милиона и 600 хиляди лева. Химическият комбинат беше обявен в несъстоятелност преди десет години заради дългове за над 100 милиона лева, основно към "Булгаргаз", НЕК и Националната агенция по приходите. Сред кредиторите са и бивши работници на завода. Повечето от тях смятат, че производството му не може да бъде възстановено, тъй като оборудването е старо и съоръженията не отговарят на съвременните екологични изисквания.

Колона от около 1 км от товарни автомобили се беше образувала днес на Дунав мост Видин - Калафат. Колоната беше в посока изход от страната, съобщиха от Гранична полиция. На българо-сръбската граница трафикът бе нормален на всички Гранични контролно-пропускателни пунктове.

От 1 юли ще започне сформирането на общинско звено за охрана, след като на заседание на Общинския съвет във Видин беше определено как то ще се финансира. Около 60 хиляди лева ще е издръжката му до края на годината. В звеното ще работят 20 охранители и управител, каза кметът Огнян Ценков. Сред обектите, които ще се охраняват от новото звено, е и Общинският пазар.

Видеонаблюдение във Враца трябва да има - около това становище се обединиха на последната сесия на местния парламент кметът Калин Каменов и съветникът от БСП ген. Валери Стаменов. Повод за дискусията стана отговор на градоначалника на питане, заедно от бившия директор на полицията в града. Към настоящия момент система за видеонаблюдение във Враца няма, макар че където е приложена, тя помага за разкриване на престъпления или за опазване на общинското имущество.

Общинският съвет в Чупрене заседава днес. Едно от предложенията бе свързано с обявяване на втората събота на месец юни за Празник на общината. Отбелязването на празника ще съвпада с Торлашкия фолклорен събор, каза председателят на съвета Богомил Станков.

Райграсът, който беше засят миналата година след като приключиха ремонтните дейности в парк "Рова" във Видин, на места е изсъхнал.
Причината е, че не се полива, смятат видинчани. "Във видинския парк "Рова" е засят универсален райграс и важното е да бъде поливан и торен", каза Марко Михайлов от фирмата, ангажирана с озеленяването по проекта "Зелена и достъпна градска среда". Защо е допуснато тревата в парк "Рова" да изсъхне, попитахме Община Видин. Очакваме да получим отговор и на въпроса ще бъде ли възстановен изсъхналият райграс, както и колко средства са нужни за поддръжката му.

Нов туристически продукт - летене с топловъздушен балон ще предлагат три неправителствени организации от Видин, Монтана и Олтения, Румъния. Новосъздадената туристическа атракция ще бъде включена в туристически оферти, предлагани в цялата трансгранична зона.

65 круизни кораба са акостирали във Видин от април досега. С тях са пристигнали над 7 500 пасажери, съобщиха от видинското пристанище. Туристите, които идват във Видин, са предимно от САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Австрия, Франция. До края на годината броят на круизните кораби се очаква да достигне 171. Това е с 12 по-малко от миналата година, когато във Видин са акостирали общо 183 кораба, с които са пристигнали над 24 800 туристи.

Активен летен период предстои пред организираните туристи от Туристическото дружество "Бонония" във Видин. Това каза за Радио ВИДИН ръководителят на дружеството, Тошко Маркин.

Изтече срокът за подаване на заявления за участие във втория етап на класирането за прием в държавните и общинските училища след седми клас, след успешно положени изпити от националното външно оценяване. Списъците с приетите ученици ще бъдат обявени до 4 юли. Днес бе и последният срок, в който приетите на първо класиране седмокласници, можеха да се запишат в училището, в което са класирани.

Слушател на Радио ВИДИН сигнализира за липсата на указателни табели към скалния феномен Божи мост, който се намира на около 15 километра от Враца
. Рекламираното каменно чудо е замърсено от туристите:"От Русе, от София, от къде ли не хора питаха къде е пътят за Божия мост. Просто няма никакво обозначение. Екопътеките- разрушени, кошчетата ги няма. Нещо неописуемо. А под Божия мост имаме една местност "Тиганчето". Там, ако дойдете да видите каква мърсотия е, какво нещо е. Кой как ял, така го заминал. Римската стена, ами тя е обрасла с всякакви бурени, змиярник."Кметът на Лиляче Цветослав Цветков обясни, че в селото има табели, които указват пътя за Божия мост. Три пъти поставят нови кошчета от 2008 година насам. Каскадата от вирове не е замърсена.

Видинските ученици получиха бележниците си с оценките за учебната 2015- 2016 годината. Децата са доволни от постигнатите резултати, показа нашата анкета: "Завърших с пълен отличен. Аз имам 5,20, доволен съм. Най-трудна ми бе химията, обичам математиката и по нея имам отличен." На въпроса: "Какво ще правите през лятото?", те отговориха: "Бих работил някъде, ако имаше работа. Ще чета. Почивам и релаксирам."

Училищен автобус за 165 хиляди лева получи от просветното министерство Община Плевен. Транспортното средство ще се използва за превоз на ученици, обучаващи се в образователни структури на територията цялата община и е с двадесет и две плюс едно места. Придобивката стана възможна след разговор на кмета Георг Спартански с министър Меглена Кунева.

Започна инициативата на Регионална библиотека "Христо Ботев"-Враца, "Лято в библиотеката". Тя бе открита преди обяд със специално тържество при Къщичката на книгите. Прожекции на детски филми, работилници, забавни и образователни игри са предвидени в лятната програма на врачанската бибилотека. Заниманията ще продължат до 1 септември.

20 певци и танцьори от видинското село Бойница ще участват в националния фестивал за автентичен фолклор "Песни в полите на Балкана" на 2 и 3 юли в село Жълтеш, община Габрово. Самодейците от Бойница ще представят на фестивала и автентични носии на повече от 130 години. Костюмите впечатляват със своята изработка и украса, каза още Ирина Станкова:"Нашите носии са много по-специфични от другите. Самата изработка и украсата им е много хубава. Престилките ни са с бродирани цветя. Предполагам, че това впечатлява."Това е второто участие на самодейците от Бойница на фестивала в Жълтеш. Те се представиха за първи път през 2013 година, когато станаха лауреати.

В 17 часа в библиотека "Йордан Радичков" в Берковица започна представянето на книгите на Нидал Алгафари "Боже, защо Господ лъже?" и "Аллах, милост нямаш ли?". "Боже, защо Господ лъже?" е първият роман на Нидал Алгафари, който самият автор определя като "любовен". "Аллах, милост нямаш ли?" е втората част от трилогията и разказва за всичко, което е българско и духовно през периода 1700-1800 година, пречупено през обичаите и малко известните ни неща. Според Нидал Алгафари, българинът е изключително духовен човек и трябва да се гордее с традициите и историята си.

Художникът Николай Пенков откри изложба в художествена галерия-Белоградчик. Експозицията съдържа  91 творби - цветни рисунки, маслена живопис и графика. Изложбата ще остане 1 месец.

Млади таланти ще представят оперни шедьоври на видинска сцена. Произведения на Пучини, Росини, Лехар, Калман ще бъдат изпълнени под диригентството на Деян Павлов. Студентите от Националната музикална академия "П. Владигеров" са във Видин заедно с техния преподавател доц. Иванка Нинова. Те ще представят заедно с видинската Симфониета оперни шедьоври. Концертът е тази вечер, от 19.00 часа, на сцената на симфониетата.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23