Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в транспортната схема гласуваха съветниците във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

От първи юли ще започне сформирането на общинско звено за охрана във Видин, след като на заседание на Общинския съвет беше определено как ще се финансира. Около 60 300 лева са нужни за дейността на звеното до края на годината. На щат ще са 21 души- 20 охранители и управител. За да се обезпечи дейността на новото звено, е актуализиран бюджетът като са преразпределени средства от други дейности. Решение за създаване на звено "Охрана" общинският съвет гласува през март. Общината има лиценз за такава дейност от 2013 година.

"Изготвили сме структура с необходимите обекти като територии и сме определели четири такива територии, където ще има по пет охранителя, изхождайки от Кодекса на труда за това, че ти ще бъдат в определен режим на работа"- каза кметът Огнян Ценков.

Сред териториите, които ще се охраняват от новото звено, са Крайдунавския парк, крепостната система и общинския пазар.

Общинският съвет прие и решение за откриване на процедура за финансово оздравяване на общината. До месец кметът трябва да изготви план за финансово оздравяване, който ще бъде подложен и на публично обсъждане. Изискването за това е заложено в Закона за изменение и допълнение на Закона за публичните финанси, в който е въведена категория "Общини в тежко финансово състояние."

Гласувани са предложения за възлагането на обществен превоз на пътници по автобусните линии, както и за промени в транспортната схема. За град Видин тя е във вида си от 2000-та година, когато е въведена, а от тогава условията са променени.

Закриват се автобусна линия №3 "Видин- Новоселци", както и линия №10, която според старата схема трябва да обслужва маршрут до ферибота. След спирането на ферибота тя вече не е актуална.

Три нови спирки ще има по линиите на автобусите №4, № 5 и №1. Те вече ще спират до Свободна безмитна зона, бившия мебелен завод във Видин и магазин "Техномаркет", където им шивашки цех. Автобусът, който пътува по линия №2А вече ще спира и пред здравната каса.

На заседанието са приети и две нови наредби- за общинските пътища и за ползването на мери, пасища и ливади. Приет е план за изпълнението на Стратегията за прозрачно управление.

Сформирана е временна комисия по символика и е определен съставът и. Тя ще трябва да подготви предложения за удостояването със званието "Почетен гражданин на Видин".

Определени са и общински съветници, които заедно с представители на администрацията ще разгледат и оценят предложенията, които постъпиха в Общината за финансиране на местни инициативи. По тях на населените места извън общинския център и жилищни комплекси във Видин, както и на квартал "Нов път" могат да се отпуснат до две хиляди лева.

Гласувано е предложение за провеждане на конкурс за нов управител на "Обреден дом", тъй като досегашният се пенсионира. 

Съветниците определиха и временно изпълняващ длъжността кмет на село Капитановци, след внезапната смърт на Владимир Аристотелов. До провеждането на нов избор, за тази длъжност е предложена Десислава Внелинова, специалист "Гражданска регистрация" в кметството в Капитановци.

На заседанието съветниците от "Единни за промяна" оттеглиха предложението си за преименуване на булевард "Панония". Аргументът на вносителите беше, че има жилищен комплекс с това име и хората се объркват, когото се говори за "Панония". За име председателят на групата Росица Кирова предложи "Дунавски вълни":

"Булевард "Панония" освен, че наистина прилича на дунавски вълни, освен че прилича на пълноводно река, когато има порои, прилича и на река Дунав по едно още свое качество. Там потъват много пари и никога няма да се върнат. Бяха 4 милиона и нещо за първоначални ремонт  по водния цикъл. Бяха отделени около три милиона и нещо, за да бъде само преасфалтиран. Изключвам другите дейности."

От групата на "Единни за промяна" сами определиха предложението като иронично, а председателят Росица Кирова каза, че е изпълнена целта- да се постигне обществен отзвук за състоянието на булеварда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

Акция за премахване на изоставени коли започва в Монтана

Започват проверки за излезли от употреба моторни превозни средства , изоставени на тротоари, тревни площи и места, които са общинска собственост, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. На собствениците ще бъдат съставени констативни протоколи за техническото състояние на автомобилите и дадени предписания със срок за доброволно премахване. Той е..

публикувано на 17.07.24 в 13:56