Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди ваканцията...

Поредна превенция проведоха доброволци от Младежкия съвет по наркотичните вещества (МСНВ) във Видин, този път пред връстниците си от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село. Презентация за вредата от наркотиците изнесе доброволецът Любослав Лозанов. Колегите му от МСНВ изнесоха и лекция против тютюнопушенето.


До Ново село с другите доброволци пътува и Амелия Алексиева. Ето какво разказва тя за пребиваването им там:

Снимка"Имаше много ученици на различна възраст. От 9-10 клас до към 4 клас. Голям спектър от ученици и съответно трябваше да адаптираме самите презентации спрямо тях. Децата бяха много добри, бих казала, включваха се доста в нашите дейности, понеже в началото на презентацията я открихме с игра, която беше предразполагаща, за да може те да свикнат с нас, с това, че няма да им изнесем само сух материал и за това те се включиха много активно."  

В края на миналата седмица отбелязахме Световния ден за борба със злоупотребата и незаконния трафик на наркотици. Тази година той премина под мотото - "Първо се вслушай!" Доброволци от Младежкия съвет по наркотичните вещества раздадоха информационни материали и разясниха на хората от Видин какво отбелязваме на този ден. Акцията се проведе в търговския център и Крайдунавския парк. Доброволецът Елена Трифонова направи анкета с осмелилите се да напишат своето послание срещу наркотиците видинчани:

"Бих казал на зависимите да потърсят помощ, да се облегнат на приятели, близки и т.н., а тези, които не са опитвали, ги съветвам никога да не опитват... Мисля, че наркотиците са много вредни за самия човек и тези, които го заобикалят, за неговите близки, защото, когато той вреди на себе си, вреди и на околните, които го обичат. Всеки трябва да мисли преди да действа - това е основното и да знае, че винаги грешните решения имат своите последствия... Нека да не пробват хората. Не стават нито по- добри, нито по- готини, нито ще се харесват по някакъв начин или ще постигнат нещо добро като ползват наркотици. Като някой ви предложи нещо, което не знаете какво е по- добре не го приемайте... Съветът ми към тези, които не са пробвали дори - да не пробват, защото това може да бъде доста рисковано, а към тези, които употребяват да имат волята да спрат, защото ще съжаляват след време със сигурност..."   

СнимкаЕлена Трифонова, анкетирайки хората, попадна и на жена, пожелала да остане анонимна, която разказа интересна история за личните й впечатления от злоупотребата с наркотици:
 
"Лично не съм се сблъсквала с наркотици. Имам близък човек, който е наркоман, живее в София и в момента се опитва да се спаси от това нещо, което е страшно трудно. Но е въпрос на желание и на помощ, по- скоро от близките хора. Да са плътно до дадения човек, за да може да му се помогне. Той започна в тийнейджърските си години да употребява. Като всичко е било на майтап, един вид несериозно отношение. Мислел е, че всичко ще бъде временно, просто да опита и в един момент вече... Заминава за чужбина и вече от там се връща в последна фаза, бил е на ръба на смъртта, буквално казано... Не посягайте към наркотиците, това е нещо страшно и може да ви коства живота накрая."   

Доброволците от МСНВ вече са във ваканция и това беше последната им масова инициатива. През този месец- юли, който сега започва, ще имат няколко посещения на басейните и плажовете във Видин. Младежите ще правят информационна кампания за СПИН. Това е ежегодно тяхно мероприятие, включено в календара на Министерството на здравеопазването, по време на което се организира кампания за безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и СПИН.
 
Членовете на младежката организация "завършиха" годината, като получиха грамоти и малки награди за отличната си работа по превенциите срещу наркотиците, цигарите и алкохола сред своите съученици и връстници в училищата на област Видин. Да им пожелаем едно весело лято, с много емоции, за което дълго време да си спомнят!

Цялото предаване чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55