Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 юли 2016 година

Снимка: Красимир Каменов
Видин почете паметта на небесния покровител на българския народ св. Йоан Рилски Чудотворец. Празнична света Литургия бе извършена сутринта в катедралния храм "Св. Димитър", който днес отбелязва своя втори храмов празник. На св. Йоан Рилски е посветен северният олтар в храма. Мощи на св. Йоан Рилски са изложени в центъра на видинския катедрален храм. През днешния ден всеки може да се докосне и помоли пред тях.  

Владимир Тодоров е новият кметски наместник на врачанския квартал "Бистрец". По този начин от местната управа потвърдиха, че досегашната управничка на кватрала Катрин Поповска е подала оставка. От пресцентъра на Oбщината допълниха, че Тодоров планира да се довърши строежът на параклиса в квартала, чието изграждане е започнало от преди 10 г. Ангажира се още и с ремонт на покрива на учебното заведение, обезопасяване на речното корито, както и планира да се създадат повече детски площадки. Приоритет в работата му е младежката дейност.

До 20 юли ще приключи ремонтът на главен път Е-79 в участъка от изхода на Димово до Ружинци. Предстои рехабилитация на третокласния път Добро дол-Тополовец, който не е ремонтиран от 16 години.

Тържествено събрание на служителите от Областната дирекция на МВР- Видин и Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" се проведе днес по повод професионалния празник на служителите от вътрешното ведомство. Тържеството уважиха гости от Полицейски инспекторат на окръг Долж, Румъния, водени от главен комисар Константин Николеску- директор на инспектората и делегация от Полицейско управление от град Зайчар, Сърбия, водена от Саня Димитриевич, заместник началник на управлението. По случай професионалния празник, със заповед на главния секретар на МВР- главен комисар Георги Костов за постигнати високи професионални резултати и съществен принос при изпълнение на служебните задължения бе награден с отличие "писмена похвала" главен инспектор Петър Коцин- началник на РУ- Белоградчик. На тържественото събрание награди получиха общо 39 служители на полицията и 16 от пожарната служба.

Намаление на отпуснати семейни помощи за деца през месец май в сравнение със същия период на миналата година, отчитат от Регионална дирекция "Социална подпомагане"- Видин. Случаите на отпуснати помощи са с над 800 по-малко, съобщи временно изпълняващият длъжността директор Ирена Велкова. От социалната дирекция отчитат също намаление при отпуснатите помощи за отглеждане на дете до една година, а увеличение има при отпуснатите месечни добавки за деца с увреждания.

Осем заявления за работа на непълнолетни през лятото са подадени в Инспекцията по труда във Видин. При изготвянето на документацията за наемането им водещи са фирмите, каза директорът на Инспекцията Илиян Митов. Работодателят трябва да подготви необходимия набор от документи, както и да изготвят оценка на риска. Лицата от 16 до 18 години не могат да се наемат за извършаването  на дейности, които са тежки, опасни или вредни за здравето и за правилното им развитие.

Днес стартира социален проект на Община Ново село по програмата "Независим живот". Проектът е насочен към хора с увреждания и самотни възрастни хора, които не могат сами да се обслужват. За тях ще се грижат социални асистенти и домашни помощници.

Завърши ремонтът на плаващия кораб-музей "Радецки". Подменена е цялата дървена конструкция на кораба. Около 12 000 лева са вложени в ремонта на "Радецки". 2 500 лева са от дарителска кампания, инициирана от директора на плаващия музей Людмила Дамянова. Останалите средства са осигурени от Националния исторически музей. Големите ремонти вече са приключили и корабът е в доста добро състояние, каза още Георги Недялков. Той обясни, че вече се организират екскурзии и очаква интересът към тях да расте.

Отбор от 6 видински деца, ученици от първи до девети клас, участва във финала на третото състезание "Математика без граници", което се провежда в Несебър. Турнирът е за ученици на възраст от 8 до 18 години, разпределени в 9 възрастови групи. Участниците са от 3 континента. Утре предстоят отборните участия на учениците, а награждаването от състезанието "Математика без граници" ще бъде в неделя в Несебър.

Второто издание на турнира за компютърни игри "LAN Party Vratsa 2016" беше официално открито днес във Враца. Състезанието се провежда в спортната зала на Природо-математическа гимназия "Акад. Иван Ценов" в града и ще продължи до 3 юли. 30 отбора от цялата страна ще премерят сили в три компютърни игри. Кметът Калин Каменов приветства участниците и гостите на събитието и им пожела да се забавляват и да надграждат уменията си в сферата на високите технологии.

Приключение с балон- нов туристически продукт разработват във Видин, и партньорите им от Олтения, Румъния. Ще бъде закупен топловъздушен балон, който в момента се изработва в Чехия и се очаква да пристигне във Видин през месец септември. Той ще извършва промоционално летене над интересни места в Северозападна България. Балонът ще се управлява от лицензиран пилот, ще има и наземен екип. Новосъздадената туристическа атракция ще бъде включена в туристически оферти, предлагани в цялата трансгранична зона, ще бъде създадена и мрежа за партньорство и промоция на новия продукт.

Над 100 видинчани посрещнаха тази сутрин юлското утро, край брега на Дунав, до крепостта Баба Вида. Изгревът бе ясен, небето безоблачно, за всички тях емоцията бе неповторима. Подготовката започна още със залеза на слънцето, когато видинските младежи от група Нова китара, направиха страхотен лайв концерт.

Фолклорен събор ще събере утре, 2 юли, над 500 участници в град Вършец. "Пей, танцувай, и на Зелени дел се любувай" се провежда всяка година. Съборът ще се проведе пред читалище "Пробуда", в квартал "Заножене". Ученическият духов оркестър на Вършец ще весели гостите на празника след приключване на програмата на фолклорния събор.

На 2 юли в Берковско ще се проведе Български национален събор на златотърсачите. Това съобщи заместник-кметът на общината Радослав Найденов. Съборът ще бъде на река Бързия до село Боровци - на 11 км от бензиностанцията на OMV-Берковица в посока Монтана и на 11 км от кръговото на входа на Монтана в посока Берковица. Атрактивната надпревара се организира със съдействието на Община Берковица и вече е традиционна.

Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" организира тази събота, 2-ри юли, поредната планинска разходка- до местността "Войводин дол", която предлага панорамен изглед към Вратцата. Заради горещините тръгването е един час по-рано-в 8 часа от Природозащитен център "Натура. Преходът е с продължителност около 6 часа с включено време за почивка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23