Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 юли 2016 година

Снимка: радио Видин


Училищната мрежа във Видин ще бъде оптимизирана заради намаляващия брой ученици. Това ще стане през следващата година. Изготвен е план за действие, който беше представен от заместник-кмета Венци Пасков по време на дискусия, в която участваха представители на учебните заведения, областната администрация, Регионалния инспекторат по образованието, постоянната комисия по образование към Общинския съвет.Дискусия предизвика предложението всички деца от първи до четвърти клас да учат само на едносменен режим, което означава училищата с повече ученици да ползват сградите на други учебни заведения.

Намалява безработицата сред младежите до 29 години в общините, обслужвани от Дирекция "Бюро по труда"-Видин. През месец май в дирекцията са регистрирани 352- ма младежи, което е 8 % от броя на безработните. За месец е отчетено намаление с 0,63 пункта, каза началникът на отдел "Активна политика на пазара на труда" във видинската дирекция Петър Петров. Намаляват също и продължително безработните лица. Въпреки, че почти половината от водените на отчет в Бюрото по труда в края на май са без работа повече от година, те са със 137 по-малко от предходния месец.

Продължават дейностите по почистване речното корито от наноси на реката край Мизия
, две години след голямото бедствие в града. "Вече два месеца се работи", каза заместник-кметът на града Николай Нековски. По думите му, дигите и бреговете са почистени, а растителност - няма. Според Николай Нековски, оздравителните мероприятия ще приключат напълно до месец. апоителни системи" също се включват.

16 административни дела са образувани в Административен съд Видин по протест на Районна прокуратура Белоградчик против решения на общинските съвети в Чупрене, Димово и Белоградчик, както и срещу Заповеди на кметовете на тези общини за продажба на земеделски земи. Това съобщиха от Административен съд- Видин. Съображенията за оспорване на решенията са, че са взети в противоречие със Закона за опазване на земеделската земя, който е в сила от 21.12.2015 година, и съгласно който в срок от 5 години от влизането му в сила, земеделските земи не могат да бъдат предмет на други разпоредителни мерки, освен ако не са включени в проект и да подлежат на принудително отчуждаване. На това основание са обявени за нищожни и Заповедите на кметовете на трите общини, с които са избрани спечелилите търгове за продажбата на земеделски имоти.

Видеонаблюдение е монтирано на възлови места в Козлодуй и селата Крива Бара, Гложене и Хърлец, както и срещу училища и детски градини. Превантивната мярка се предприема срещу посегателството на общинско и лично имущество, каза служителят по сигурността на информацията в община Козлодуй Виолета Илиева: "След около месец ще започне цялостното видеонаблюдение, сега откъслечно гледаме камерите там, където имаме информация, че нещо се случва." За по-голяма сигурност и добри резултати, се разчита на синхронната работа с полицейското управление в Козлодуй.  

Местната управа ремонтира кухня - майка в Георги Дамяново със средства по проект. 30 000 лева са вложени в отоплителна инсталация. Модерно оборудване е закупено за нуждата на готвачите, съобщи кметът на балканската община Цветелина Александрова. И социалният патронаж е преместен там. Храна за 60 души от 13-те села в община Георги Дамяново се приготвя всеки ден в кухнята.

От 1 юли 2016 г. на интернет страницата на Националния осигурителен институт е активна нова административна е-услуга- "Заявяване/ промяна в начина на изплащане на пенсията от лица с адрес в други държави". Тя е насочена към физически лица с постоянен адрес на територията на държави-членки на Европейския съюз, както и в държави, с които Република България прилага международен договор в областта на социалното осигуряване. Чрез нея всяко осигурено лице, което живее в някоя от посочените държави и получава пенсия по българското законодателство, може по електронен път да избере или промени начина, по който желае да му бъде изплащана пенсията. Услугата е безплатна.Тя се намира в рубрика "Е-услуги"- обясни  Пламен Георгиев, началник отдел ''Пенсии'' в Териториалното поделение на осигурителния институт във Видин.

Около 74 на сто от социалистите от Видинска област, които са гласували във вътрешнопартийното допитване за формулата за явяване на президентските избори, са предпочели коалиция с други партии и организации. Това съобщи заместник председателят на Областния съвет на БСП Димитър Велков: "Партиите от коалиция БСП Лява България отново имат сериозен превес- близо 80 процента или около 1 700 души са предпочели БСП да се яви в тази коалиция, в която е в момента." Предстои провеждането на събрания и общински конференции, които да номинират кандидати за президент и вицепрезидент.

Около 70 предложения са подадени в Община Оряхово за име на новия парк в обявения от местната управа конкурс за избор на наименование. Условието е младежи от 10 до 18 години да дадат своите идеи. Името не трябва да е дълго, според регламента, каза секретарят на Община Оряхово Христина Цонева. Паркът, който сега се нарича "Централно дере", беше открит тази пролет. Той е изграден по програмата за трансгранично сътрудничество Румъния- България.

Започнаха летните производствени практики в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"
във Видин за единадесетокласниците. Практическото обучение ще продължи до 14 юли, с хорариум от 60 часа, а местата са съобразени с изучаваните специалности, каза за радио Видин преподавателят по икономика Ели Цветанова. Учениците са разпределени във фирми и държавни учреждения на различни места в града - Областния информационен център, Туристическия информационен център към Професионалната гимназия, Бюрото по труда, производствени предприятия, Държавен архив, Териториално статистическо бюро, Отдел "Местни данъци и такси" към община Видин, и др. Паралелно с традиционната практика на гимназията, тече и обучение в Италия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23