Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 юли 2016 година

Снимка: Цветомир Цветанов

Безплатните спортни занимания за деца във Видин продължават и през лятната ваканция по програмата на Министерството на младежта и спорта "Спорт за децата в свободното време". Ученически спортен клуб "Шампион" организира занимания по баскетбол до края на месец юли в спортна зала "Фестивална". И клубът по "Борба, самбо и джудо" предоставя безплатни тренировки. Двата клуба по кану-каяк- "Ванто" и "Бдин 77" участват в програмата. Заниманията са на гребната база. Безплатни тренировки по кик-бокс, спортна стрелба и тенис има и през този месец във Враца. Спортен клуб "Атлет" Мездра предоставя тренировки по лека атлетика.

Започналите днес в Криводол консултативни срещи с експерти от Балканския институт по труда и социалната политика продължават и утре. Срещите са за младежи до 29- годишна възраст, които не работят и не учат. Организаторите предлагат обучения със стипендии и работа на трудов договор. След приключване на обучението, от Балканския институт по труда и социалната политика имат възможност да наемат младежите за анкетьори. Подобни срещи се провеждат и в Плевен, и Ловеч.

Работната среща на специалисти, работещи в социалните услуги и центровете за социална рехабилитация и интеграция на деца и възрастни от Северна България, продължава в Белоградчик. Участниците в срещата имаха практическа работа по изготвяне на задължителни документи, както и работа на групите по специалности. Работата по групи продължава утре.

Кметът на Монтана Златко Живков замина днес за Словакия за участие в годишна среща на Европейския комитет на регионите. Тя ще се проведе в Братислава от днес до събота. Темите, които ще бъдат обсъждани са свързани с демографската криза, мигрантите и тероризма.

Общо четирима са кандидатите, които са подали документи в конкурса за директори на три училища в област Монтана. Овакантените места в учебните заведения в селата Бързия, Смоляновци и Ресово са заради пенсиониране на досегашните директори, каза за Радио ВИДИН началникът на Регионалния инспекторат по образованието, Трайка Трайкова.

Срокът за записване на приетите ученици на втория етап на класирането за професионалните и профилирани гимназии след 7 клас изтече днес. Незаетите места след второто класиране трябва да бъдат обявени до утре, 8 юли. Документите за участие в третия етап на класирането ще се приемат от 11-и до 13-и юли, каза старши експертът в Регионалния инспекторат по образованието, Боянка Никова. Около 100 ученици, които не са участвали в първия етап на класирането, могат да се включат в третия. Те са предимно от по-малките населени места на областта. И ученици от други области на страната имат право да участват в третото класиране.

Набирането на студенти за Обучителен център-Видин към Русенски университет "Ангел Кънчев" се подновява от понеделник, 11 юли
, съобщиха от областната администрация. Приемът ще продължи до попълване на определените по държавна поръчка места. Кандидат-студентите могат да подават документи в разкрития за целта Център в Областна администрация-Видин, а всички приети кандидати придобиват статут на редовни студенти на Русенския университет. Общо 50 студенти от цялата област са приети от стартирането на кампанията в началото на юни до момента. От тях 33-ма са избрали редовна форма на обучение, а 17 - дистанционна форма по специалността "Бизнес мениджмънт".

Студенти от Московския държавен университет "М. В. Ломоносов" провеждат практиката си в Белоградчик за 12-а поредна година. Днес те бяха посрещнати по традиционен български обичай, каза в "Посоките на делника" сътрудника на радио Видин Иванка Петрова. Руските студенти бяха посрещнати с традиционнни за региона торлашки ястия.

40 бъдещи висшисти се явиха днес за участие в студентската бригада в Мездра, която ще започне на 15 юли и ще приключи на 15 август. Бригадирите ще бъдат разпределени в 5 групи - за изработка на бетонови изделия, почистване на четвъртокласната пътна мрежа, почистване на дъждоприемни шахти и канали, изкърпване на дупки с асфалт и изработване на тротоар на улица "Смирненски".

Конфликт, в който жена беше ранена с въздушна пушка, избухна тази нощ в белослатинското село Враняк. Ескалацията на напрежението избухна в ранните часове тази сутрин, но инцидентът е от понеделник през нощта. Според ромската фамилия Николови, българско семейство ги е обстрелвало с въздушна пушка. Ранената, Радка Николова, е освидетелствана от съдебен лекар. Обвинената за стрелбата Даниела Делева отрече категорично да има нещо общо със случая. Жената няма и въздушна пушка, твърдят от полицията. Полицаите са извършили два обиска в дома й, но оръжие не е открито. Според Даниела Делева, ромите й отмъщават, защото не им позволява да играят кючек пред портата й. Жената е пропищяла от тормоза, който е денонощен. Кметицата на Враняк - Жени Узунова беше изненада от медийния интерес по скандала и научи от журналистите, че има подобен инцидент в населеното място, което управлява.

Районите между селата Бела Рада, Войница и Арчар са с по- голяма концентрация на нарушения в горите, съобщи директорът на Държавно горско стопанство /ДГС/- Видин Радослав Николов. Установяването на набези в горите става и от горските надзиратели, които отговарят за района. Горските територии във Войница, Бела Рада и Арчар редовно се проверяват през деня. 17 каруци, 2 леки автомобила и 3 бензинови триона са задържани от началото на тази година в района на селата Войница и Бела Рада.

Екип на организация за защита на животните "Четири лапи" е в Оряхово тази седмица. Кастрация се извършва на бездомни кучета и котки, както и на животни на хора с ниски доходи, които не могат да си позволят манипулацията. Това е първи проект на организацията "Четири лапи" в община Оряхово.

Мая Личева продължава 13-и ден да търси своя домашен любимец- джак ръсел териера Фелипе. Той изчезна на 25 юни в Монтана, по време на спортната инициатива "Активна събота", която се проведе в парк "Монтанезиум". Парична награда от 1000 лева е обявена за изгубеното куче. Жената обещава, че няма да повдига обвинения на човека, който е прибрал кучето й. Ако имате информация и може да помогнете на Мая да намери Пипо, може да се обадите на нейния телефон- 0878 61 64 50, да пишете на нейния профил във Фейсбук или в групата "Да помогнем на Мая и Пипо".

Група от 30 чужди граждани, опитала се незаконно да премине границата на Република България е задържана вчера
в района на Граничния контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". Те са заловени без български придружител, каза в "Посоките на делника" началникът на Гранично полицейско управление- Брегово, комисар Валентин Ванков.

Лятната програма на Регионална библиотека "Гео Милев"- гр. Монтана започна под наслов "Забавно лято в библиотеката", съобщават от институцията. Директорът Кети Костадинова откри събитието, пожелавайки на децата забавно лято, изпълнено с много весели игри, нови натрупани знания и призова подкрепа на кампанията за насърчаването на детското четене "Забавното четене" 2016, организирана от българския детски портал Az-deteto.bg, в партньорство със Столична библиотека.Екипът на Детския отдел на библиотеката е подготвил за децата изключително интересни и образователни занимания по време на „Забавното лято в библиотеката”, допълват от институцията. Следващото занимание ще се състои на 12 юли 2016 г. от 10:00 ч. Темата е "Забавни планети", чрез която децата ще научат повече за планетите; как да направят собствена планета и как да превърнат Земята в триизмерен цветен макет. Пълната програма за "Забавно лято в библиотеката" 2016 е публикувана на сайта на библиотеката: http://www.montanalib.com/, както и на страницата във Фейсбук.

Читалище "Мито Марков" във видинското село Макреш организира фолклорен събор за поредна година. Участници ще бъдат освен домакините и самодейци от Димово и Раковица. Това каза Цецка Илиева, библиотекар в читалището: "Фестивалът се казва "Пее ми се, играе ми се". За осми път ще бъде тази година. Той е в областта на най-различно жанрово и танцово изкуство- може и хумористично, и песни, и танци. Обикновено идват с фолклорни състави, но ние се опитваме и в други жанрове да подготвяме танци." Фолклорният събор в Макреш е в петък, 8 юли, от 20 часа, на сцената на местното читалище.

Нов игумен има Чипровският манастир "Св. Йоан Рилски". Това е йеромонах Спиридон Стоянов, досегашен отговорник на светата обител. Новият игумен е определен на редовно заседание на Видинския епархийски съвет, проведено под председателствано от Видински митрополит Дометиан.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23