Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местни родолюбци превръщат затвореното училище в музей

Честват 190 години училище в село Горна Ковачица

15
Днес училището в Горна Ковачица е превърнато в музей
Снимка: Радио ВИДИН


С културно-развлекателна програма в чипровското село Горна Ковачица ще бъде отбелязана 190-та годишнина от създаването на училището. Организатор на проявата е местното читалище "Бистър ум". Празникът започва в 19 часа на площада на планинското село.

"Целта е да бъде почетено делото на учителите, възпитали плеяда наши видни съселяни...Навремето тук са учили 94 деца. В Ковачица училище е имало още през 1826 година- намерена е статистика от Княжество България... Не се знае как се е казвало, но някога училището и читалището са били в една сграда..."-
разказа Йорданка Илиева, председател на читалището.

Най-старият запазен документ е Свидетелство за завършен курс на първоначално училище, издадено на ученичка през 1912 година. Действало е и като прогимназия, която е закрита около 1932 година.

След построяването на новата сграда, през 1957 година, училището е именувано на светите братя Кирил и Методий- запазен е техен портрет от неизвестен художник, от 1959 година.

Запазени са сведения за някои от първите учители- Георги Дамянов , Стоян Минев, за когото се разказва, че е бил съветник на Ленин, но след завръщането си пише книгата "Закъсняло завръщане". В училището са преподавали и Христо Мичев със съпругата си, Илия Рангелов /Лика Рачин- убит като партизанин в село Помеждин/, Еленко Андреев, Найден Рангелов и Стефан Николов. Последен действащ учител, от 1963 до 1970 година е Величка Каменова. Тогава тя е обучавала 21 деца в слети класове.

След повторното закриване на училището, на 16 август 1971 година, в сградата е открита Временна детска градина с 32 деца, с директор Мария Гоцова Христова и учителка Венета Савова от с.Превала. На 4 септември 1973 година е трансформирана в Целодневна детска градина- просъществува 25 години, с директор Идилия Методиева Младенова.

Днес училището в Горна Ковачица е превърнато в музей, сн.Радио ВИДИНОколо училището настъпва тишина.... Дълги години от сградата не се чува детски глъч... Не се води учебен процес... Почти 50 години след последния училищен звънец обаче, УЧИЛИЩЕТО започва да живее нов живот. То не е загинало... 

Местни родолюбци, с финансовата помощ на онколога проф. д-р Иван Гаврилов /син на Величка Каменова/, ремонтират разрушената сграда и превръщат родното училище в музей. Сега там се помещава местното Сдружение "Родолюбец", с председател Величка Каменова. В една от класните стаи е подредена етнографска сбирка с носии, пътеки, предмети от бита, дарени от местното население. Другата класна стая събира хората- на кафенце, на сладка раздумка и за всеки празник.

"Скромничко ни е, но ние си го обичаме...Това е нашето училище... Училището ни живее!"- допълни Йорданка Илиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00