Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 юли 2016 година


Незаконното изсичане на гората в Макреш е голям проблем за местната управа. Десетки превозни средства и иззета незаконно добита дървесина стоят в охраняем двор към кметството. "Дворът ни за отговорно пазене на дървесина ще стане малък, ако така продължава сечта", каза за Радио ВИДИН общинският кмет Иван Каменов. Трудно се разкриват и другите престъпления от битов характер, каквито са кражбите в необитаеми имоти, каза още кметът на Макреш.

Строители работят на 41 общински обекта в Монтана. Продължава изграждането на детска градина в квартал "Кошарник", ремонтът на училището в Габровница, изграждането на храмове в селата Крапчене, Войници и Трифоново. Работи се за довършване на православния храм "Св. Дух" в Монтана. До 15 август трябва да приключи основният ремонт на улиците "6 септември" и "Янтра", съобщи кметът на Монтана Златко Живков. Средствата за ремонтите са осигурени от общинския бюджет, от българско-швейцарската програма за сътрудничество и от допълнителната субсидия на общината в размер на 1,2 млн. лева. До началото на септември ще изпълним 90 процента от строителната програма на общината за 2016 г., допълни Златко Живков.

Представители на Министерството на културата ще набележат мерки за проучване и опазване на средновековния некропол във Враца. Очаква се комисията да излезе със становище, каза директорът на Регионалния исторически музей Георги Ганецовски. Некрополът беше разкрит при строителни работи през юни. След сигнал на граждани, строежът беше спрян. Причина за казуса е неспазената процедурата по предварително съгласуване с музея, обясни Георги Ганецовски.

От днес са достъпни още две нови електронни услуги на Националната агенция за приходите (НАП) за клиенти, които имат персонални идентификационни кодове (ПИК). Самоосигуряващите се лица ще могат да подават две нови заявления - за приоритетно плащане на осигурителни вноски и заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване. В офиса на НАП Враца досега са подадени близо 5 300 заявления за издаване на ПИК, за първото полугодие на тази година са издадени над 700 персонални кода. От подадените по електронен път 2774 годишни декларации за облагане на доходите, 832 са изпратени чрез ПИК.

61 свободни места остават свободни за ІІІ етап на класиране на ученици в профилирани или професионални паралелки след VII клас, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието (РИО) във Враца. След като приключи записването на седмокласниците, приети на ІІ етап свободни остават в 12 паралелки на територията на областта.

Още 4 души се регистрираха като редовни студенти на Русенски университет "Ангел Кънчев" днес, в първия ден от подновената кампания за набиране на бакалаври за Обучителен център - Видин към висшето учебно заведение, съобщават от Областната администрация. Всички новоприети студенти избраха специалността "Технология и управление на транспорта". В Центъра за прием на документи в Областна администрация се обработват документите, подадени от още 5 кандидат-студенти, желаещи да се обучават по една от петте специалности - редовна форма на обучение, предлагани от Русенския университет във Видин.

Възмутени слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха, че в Крайдунавския парк във Видин работници от фирмата по чистота, метат главната алея в неподходящо време, на обяд, когато паркът е пълен с хора. Работното им време е от 8 часа: "Не може по-рано, защото ние започваме в 8", обясниха работниците по чистотата. Недоволството на хората е голямо, каза един от почиващите в парка. Други проявяват разбиране: "Много претенции. Ако му пречи в момента- да се премести за малко на другата пейка." За главната алея в крайдунавския парк отговаря фирмата по озеленяване във Видин. Управителят Даниела Димитрова не вижда проблем в създалата се ситуация и каза, че в случая по-важното е да е чисто. "Не мисля, че е проблем някой да се премести 3-4 пейки, защото това, което се мете, наистина вдига пепел, но няма график за метене. Когато е мръсно, се мете."

Две групи чужденци са засечени от полицията в Монтана. 10 мигранти без документи, от Афганистан и Пакистан, са открити вчера на пътя между селата Доктор Йосифово и Славотин. 10 чужди граждани са открити по-рано през вчерашния ден на автобусната спирка на село Славотин. 30 сирийски и иракски граждани, са установени в товарния отсек на товарен автомобил със софийска регистрация край с. Извор Махала, общ. Кула. 14 са възрастни и 16 малолетни и непълнолетни лица, а 29 са без документи за самоличност. Задържани са 35-годишен водач на товарния автомобил, който е от с. Гъмзово, 42-годишен мъж от Видин и афганистански гражданин с документ за кандидат-бежанец.

27 са местата за настаняване във Видин с близо 800 легла за туристи. От тях през месец май са реализирани 184 000 лева приход, съобщиха от Националния статистически институт. Показателите са почти същите за област Враца. В Монтана местата за подслон са също както във Видин- 27, но от тях за месец май имат приход от 133 000 лв.

Началото на 22-рия национален възпоменателен туристически поход "По стъпките на Апостола" бе поставено пред паметника на Васил Левски в Плевен. Група от Видин ще участва в прехода. Тя е от пет души- трима представители на ПМГ "Екзарх Антим I" и двама журналисти. Групата тръгва утре за Плевен, а на 13-и юли, сряда, се включва в пети лъч по билото на Стара планина- от връх Шипка към хижа "Узана" - хижа "Мазалат"- хижа "Тъжа"- хижа "Русалка, разказа Ивайло Милушев- председател на училищния клуб "Васил Левски" в математическата гимназия във Видин.

70 деца посещават дневно Детския отдел на видинската регионална библиотека "Михалаки Георгиев" през лятото. Библиотечните специалисти провеждат ежедневни клубни форми с продължителност 1 час и носят отговорност за децата, само докато са в рамките на отдела, каза за радио Видин завеждащият детския отдел Адрияна Цветкова.

Общо 42 ученици заминаха тази сутрин на летен лагер в Кранево. Община Видин организира безплатна седемдневна почивка в базата на черноморския ни курорт. Лагерът е за изявени ученици от всички видински училища, а техните имена са определени с решение на педагогическите съвети. Пътуването се извършва от видинска транспортна фирма. Осигурени са всички условия за гарантиране сигурността на децата и грижи за тяхното здраве. По време на отдиха е предвидено групата да посети Делфинариума във Варна и Архитектурно-парков комплекс "Двореца" в Балчик.

16-ото издание на Празника на баницата събира в събота, 16 юли, в едноименното врачанско село майстори на баницата от две държави- България и Сърбия, съобщи кметът Любен Нинов. Според него, в тазгодишното издание ще се включат не по-малко от участниците от миналата година. Тогава в конкурсната програма на Празника на баницата участваха над 40 майстори, които представиха 103 продукта. Кметът на село Баница очаква и гости от сръбската община Бела паланка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Потушен е пожара на Ком

Пожарът в Стара планина над Берковица е изгасен. До късно снощи огнеборци и горски служители са се борели с пламъците. Над 30 декара със сухи треви и ниски храсти са изгорели при пожара вчера в района на връх „Ком". Три екип на пожарната служба и служители на горското в Берковица са гасили до късно снощи. Пожарът се е разпрострял от към района на..

публикувано на 19.10.24 в 11:03

Поход на родолюбието подготвят във Враца

Във Враца подготвят поход на родолюбието , а идеята е на местната управа. Тя беше представена от кмета Калин Каменов. Градоначалникът уточни, че участниците в похода ще носят факли, а събитието ще е след стъмване. По думите му учебните заведения от града под Околчица могат да се включат в събитието, което е посветено на 1 ноември, когато отбелязваме..

публикувано на 19.10.24 в 10:00

Започва "Октобърфест" във Враца

Във Враца днес и утре се организира фестивал на немските традиции под надслов "Октобърфест" .   "Празник на немската култура, традиции и кулинария, разбира се. Идеята е да предизвикаме интереса във врачани към немското производство и към немските инвеститори, имайки предвид, че във Враца имаме немски инвеститори. Поне десет заведения ще предлагат..

публикувано на 19.10.24 в 09:00
На 19 октомври почитаме Св.Йоан Рилски Чудотворец

Почитаме паметта на свети Йоан Рилски

На 19 октомври почитаме паметта на свети Йоан Рилски , който е считан за най-великия български светец, небесен закрилник на целия български народ. И до днес светецът със смирението си е пример за всички нас, каза свещеник Илия Симеонов : "Свети Йоан Рилски е най-прославения български светец. Той е закрилник на целия български народ. Родил..

публикувано на 19.10.24 в 08:00

Снимката на 18 октомври 2024 година

" Видин- зелен европейски град " организираха днес във видинската ППМГ "Екзарх Антим I". Инициативата е посветена на духовния празник на крайдунавския град - Димитровден. В урока се включиха и ученици от IX в клас на гимназията с мащабна инициатива „Да опазим птиците в град Видин“. Те поставиха  къщички и хранилки за птици на парковите дървета в..

публикувано на 18.10.24 в 18:05

Млади лекари попълниха състава на видинската болница

Седем млади лекари са започнали работа през последната година във видинската болница. Част от тях са завършили медицина в Софийския и Пловдивския университет, други - в Крайова, Румъния, обясни директорът на МБАЛ "Св. Петка" д-р Ивета Найденова. "Д-р Таня Тодорова още като студент в последните години имаше интерес към кардиологията. Тя е..

публикувано на 18.10.24 в 16:36

Организират предаване на пластмасови капачки в Монтана

Започва есенната кампания на инициативата Капачки за бъдеще в град Монтана.  Събитието ще се проведе утре, 19ти октомври, а събирателен пункт е паркингът на известен хипермаркет.  Монтана се включва в тази инициатива за трета поредна година.  За новостите тази година разказа Антония Томинска, организатор за областта. "Има още няколко..

публикувано на 18.10.24 в 16:35