Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 юли 2016 година

Снимка: Радио Видин
Записалите се кандидати за разкриващия се във Видин Обучителен център на Русенския университет "Ангел Кънчев" при отличен успех, могат да получават стипендии, каза ректорът на университета професор доктор Велизара Пенчева. Продължава инициативата за осигуряване на стипендии, с които да се заплатят семестриалните такси през първата година, каза кметът на Видин Огнян Ценков. Обучителният център на Русенския университет във Видин ще се помещава в Професионлната техническа гимназия "Васил Левски", а откриването на учебната година, както радио Видин вече информира, е предвидено за 30-ти септември, от 16 часа. Записването продължава, всеки делничен ден от 9:30 до 17:30 часа в сградата на Областната администрация във Видин.

Започна рекултивация на две клетки от депото за твърди битови отпадъци край Монтана.
За 6 години в тях са депонирани 410 хиляди тона отпадъци, колкото е техният капацитет. Сега върху тях се поставя едър речен камък, а върху него - глина. Ще има и предпазна геотекстилна мембрана, а най-отгоре - почва. Изведени са 7 кладенеца за метана, образуван от гнилостните процеси. Срокът за рекултивацията е 6 месеца, а стойността - 1-милион и 800 хиляди лева. Средствата са осигурени от отчисленията на общините, обясни Диман Георгиев -заместник кмет на Монтана. Общо 12 общини депонират боклука си на сметището - 11 от област Монтана и една от Врачанска област - община Криводол. Близо 20 хиляди тона битови отпадъци и към 300 тона биоразградими отпадъци има в момента на регионалното депо във Видин.

Община Враца е съпричастна с недоволството на жителите на града, породено от забавеното възстановяване на водоподаването в центъра на града в сряда, съобщиха от местната управа. Заместник-кметът Мария Попова и представители на строителния надзор на фирмите от водния цикъл следяха отблизо процесите, възникнали в проблемния участък. От местната управа поеха ангажимент да направят всичко, което е в правомощията им, за да не се допуска повторно неудобство за жителите на града. В същото време ще продължи стриктното следене за фактическото изпълнение на строително-ремонтните дейности по проекта за воден цикъл, допълват от Община Враца. До извънредното изявление от общинската управа се стигна, след като централната градска зона на Враца остана без вода в един от най-горещите летни дни – в сряда. Първоначално фирмите, които строят водния цикъл на града бяха обявили, че спират водата от 8 до 19 часа, но питейната течност не потече доста след крайния срок. Това предизвика неводолството на хората в социалните мрежи, а за днес от 18.30 часа на централния площад е насрочен протест. Начело на недоволните е Искрен Дилов, а според данни от нета на пл. „Христо Ботев“ ще има най-малко 100 души.

Проблемът с изтичането на канални води на улица „Диана” в Монтана вече е решен, съобщи главният инженер на общината Камен Каменов
. То бе причинено от запушване на преливника на градската канализация, която е смесена, поема отходни и дъждовни води. Наносите са почистени механично и така е възстановено нормалното протичане на каналните води към пречиствателната станция на града, уточни още главният инженер.

Белоградчик е домакин на делегация от посолството на Корейската народно-демократична република. Предстоят срещи с кмета Борис Николов и с граждани в залата на Младежкия дом в града. Жителите и гостите на града на скалите ще имат възможност да разгледат красотите на природата в Сверна Корея в изложба, каза в "Посоките на делника" по радио Видин сътрудникът ни Иванка Петрова.

Становище за провеждане на спасителни археологически разкопки на територията на средновековния некропол във Враца даде комисия от експерти на Министерстовото на културата. Разкопките трябва да се проведат с финансиране на инвеститора на строителния обект, който попада на територията на некропола, обясни директорът на регионалния исторически музей Георги Ганецовски. Колкото по-скоро се стигне до споразумение, толкова по-скоро ще започнат и разкопките, каза още Георги Ганецовски. Той бе категоричен, че ако не се подпише договор с инвеститора, строежът няма да продължи.

50-годишен мъж от село Комощица, заявил в Районното управление в Лом, че с лекия си автомобил, превозва петима нелегални емигранти. При проверка е установено, че двама от тях са от Пакистан и Афганистан, и са с документи - регистрационни карти, издадени от Държавната агенция за бежанците, осталите са граждани на Иран. Лицата са разпитани пред съдия от Районния съд в Лом, съобщиха от Областната дирекция на Монтанската полиция. По случая е образувано досъдебно производство.

Горещините днес не подобриха температурните рекорди през годините. Най-високата температура, която е била измерена на днешната дата във Видин е била 37 градуса през 1931-ва година, също 37 градуса във Враца през 2008-ма година, 38 градуса е било на 14-ти юли 1984-та година в Монтана. В горещините врачани намират прохлада в река Лева.

Непоказвани творби на български майстори на живописта представя галерия "Кирил Петров" в Монтана. Изложбата съдържа 56 експоната, рисувани в различни периоди - от началото до 70-те години на ХХ век, каза директорът на галерията художникът Николай Пенков. Експозицията ще продължи до края на септември. През октомври галерия "Кирил Петров" ще ни представи картините на участниците в биенале "Тенец", което се провежда на всеки две години в Монтана, каза още Николай Пенков.

Международен майсторски клас за диригенти и солисти се провежда във Видин. Той е организиран от Симфониета Видин и  Международния институт за диригенти. Участват преподаватели и солисти от САЩ, Италия, Австрия, Япония и Тайван. Талантливи преподаватели ще предават знанията си на младите оркестрови диригенти и солисти по цигулка и пиано. Маестро Робърт Гутер. "Дирижирал съм на много места по света, в над 50 държави, също така съм Артистичен директор на обучителната програма на института. Такава програма имаме в Румъния вече от 13 години, в Бакау, но само за диригенти. Дирижирам в програмата от 5 години, и в други градове в България, но във Видин са много организирани, в симфониетата и решихме, че тук е най-доборото място да направим майсторския клас. Програмата продължава 12 дни, общо две седмици сме тук." Другият диригент, с когото разговаряхме е Чарлз Гамбета-  Артистична и административна дейност на програмата за обучение на млади музиканти. И той е от САЩ, от Северна Каролина. Два концерта ще представят на видинска публика солистите и диригентите, за едно с музикантите от симфониетата. Те ще бъдат на 20 и 21 юли, от 19.00 часа. Гостите музиканти ще бъдат във Видин близо 2 седмици.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кола блъсна пешеходец в Монтана

Пешеходец е пострадал, след като е бил ударен от лек автомобил на пешеходна пътека в  Монтана , съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 11,52 часа на бул. "Христо Ботев". Л ек автомобил, управляван от 76-годишен водач от гр. София, ударил пресичащия пътното платно на пешеходна пътека мъж, на 53 г. от гр. Монтана. Пробите за..

публикувано на 10.07.24 в 10:42

Влак удари автомобил на жп прелез във Врачанско

Лек автомобил, управляван от 80-годишен шофьор, опитал да премине охраняем железопътен прелез със спусната бариера, и бил блъснат от влак , съобщават от полицията във Враца . Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 08:50 часа. Шофьорът е транспортиран за преглед в болница. Пробите за алкохол и наркотици са отрицателни. 

публикувано на 10.07.24 в 09:59
Снимката е илюстративна

Ограничено е движението между Борован и Бяла Слатина

Временно е ограничено движението по път II-13 Борован - Бяла Слатина поради ремонтни дейности по асфалтовата настилка, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: път II-15 Борован -Алтимир и път III -133 Алтимир - Бяла Слатина.​​ Движението се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 10.07.24 в 09:36

Здравеопазването в Северозапада е най-достъпно във Враца, сочи статистиката

Достъпът до здравеопазване в област Враца се е подобрил и е два пъти по-голям от останалите две области в Северозападна България. Въпреки концентрацията на лекари, медицински персонал и болнични заведения, здравеопазването във Врачанско продължава да изглежда недостатъчно, за да удовлетвори нуждите на населението, това показват данните на..

публикувано на 10.07.24 в 09:32

Наградиха победителите в конкурс за детска рисунка

Шест ученика бяха отличени в конкурса за детска рисунка "И Северозападът е Великден". Инициативата е на сдружение "Северозапазване", а дарител тази година бе Народният представител от 50-ото Народно събрание Любен Иванов. Второто място, грамота и парична сума от 100 лева взе Денис Нешев от СУ "Васил Левски" град Кула, 4-ти клас. Третото място, грамота и..

публикувано на 10.07.24 в 08:45

Безплатна минерална вода раздават във Видин заради жегите

Заради очакваните високи температури днес и в следващите дни от 11:30 до 14:00 часа , пред сградата на Общинска администрация на пл. "Бдинци" ще бъде обособен пункт, от който преминаващите граждани ще могат да получат безплатна бутилка минерална вода .  Община Видин провежда всяко лято акции за раздаване на минерална вода, когато от..

публикувано на 10.07.24 в 07:38

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05