Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самодейци от Видинско на събора край Рожен

Снимка: Албена Безовска

9 читалища ще представят област Видин на започващия днес Събор на народното творчество и животновъдството "Рожен 2016". На Роженските поляни ще се изявят 7 танцови състава, от които 2 детски, 5 певчески групи и 3-ма индивидуални изпълнители. Това каза експертът в Регионалния експертно-консултантски и информационен център "Читалища" Славена Петрова:

"Град Видин ще бъде представен от Народно читалище "Светъл ден". Има представители от Народно читалище "Пробуда" - село Майор Узуново, от Народно читалище "Радост"- село Търняне, от Народно читалище "Светлина"- град Дунавци. община Видин ще бъде представена и от самодейци от село Синаговци. Представителите на община Чупрене ще бъдат от Народно читалище "Наука". Представителите на община Димово са от Народно читалище "Паисий Хилендарски", представителите на община Ново село са от Народно читалище "Зора". Това читалище е с най-много състави  - 3, певческа група и индивидуален изпълнител."

Всички участници са подготвили програма от характерни за съответното населено място песни и танци. Първи на сцената ще излязат танцьорите от видинското читалище "Светъл ден".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Седми случай на коклюш в Монтана

Двегодишно момиченце от Монтана е с коклюш. Това е седмият случай в региона за тази година. Случаят е регистриран през миналата седмица, уточняват от Регионалната здравна инспекция. Двегодишното момиченце не е ходило на детска градина и по този начин контактните лица са ограничени, допълниха от хигиенната инспекция.   Заболяването е протекло..

публикувано на 22.05.24 в 13:37

До 25 май се подава заявление за гласуване по настоящ адрес

До 25 май 2024 година изтича срокът, в който к андидатите за членове на Европейски парламент, членове на Централна избирателна комисия, членовете на Регионална избирателна комисия и наблюдателите могат да подадат заявление за гласуване на друго място до общинската администрация по постоянния им адрес , посочват от пресслужбата на Община Видин...

обновено на 22.05.24 в 11:26

В Лом започват абитуриентските балове

Изпращането на абитуриентите в община Лом започва от днес- 22 май . Зрелостниците от Професионалната гимназия по селско стопанство "Дунавска земя" - село Ковачица, първи ще преминат по централните улици на града. Началото на тържествената церемония е от 19:00 на площад "Свобода" .  На следващия ден, 23 май, е тържеството на..

публикувано на 22.05.24 в 11:15

Съдят трафикант на мигранти, катастрофирал в Монтанско

Районна прокуратура Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт по дело за незаконно транспортиране на мигранти . В качеството на обвиняем е привлечен 24-годишният Г.Г. от град Перник. В началото на годината обвиняемият Г.Г. се запознал с лице от арабски произход, който му предложил да транспортира чуждестранни граждани срещу заплащане..

публикувано на 22.05.24 в 10:10

Двама задържани за шофиране след употреба на наркотици във Видин

Двама водачи, шофирали леки автомобили под въздействието на наркотични вещества, са били задържани в полицейския арест във Видин за срок до 24 часа, съобщават от ОД на МВР-Видин.  Към 16:20 часа вчера на улица "Цар Симеон Велики" в областния град, униформени спрели за проверка автомобил с видинска регистрация, управлявана от 41-годишна жена от..

публикувано на 22.05.24 в 09:40

В Дунавци организират тържество по повод 24 май

Народно читалище "Светлина 1922" в Дунавци организира днес тържество, по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. Това съобщи за радио Видин секретарят на читалището Роми Гергова : "Идеята е да се поканят всички бивши и настоящи учители, които са от Дунавци или са..

публикувано на 22.05.24 в 08:30

Снимката на 21 май 2024 година

Културен център „Жул Паскин“ е избран да представлява България в конкурса #RegioStars на Европейската комисия. Община Видин участва в конкурса с проекта „Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“. Поканата е от страна на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“. Конкурсът..

публикувано на 21.05.24 в 18:00