Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади хора от 6 държави обсъждат младежката безработица във Видин

Днес на фокус при нас, в предаването "Заедно", са млади хора, които гостуват на Видин и обсъждат младежката безработица. Те са от различни държави - Швеция, Турция, Естония, Латвия, Македония и България.

В продължение на седем дни участниците - по шестима представители от всяка държава, дебатират по проблемите на младежката безработица, споделят какъв е опитът в собствените им страни в борбата с това социално явление, включват се в ролеви игри, практически обучения. Ръководителят на проекта от Сдружение "Активно общество" Павла Цветкова разясни:

"До момента всяка държави представи своите програми и мерки, които техните правителства са взели по този въпрос. В продължение на темата в другите дни ще създадем насоки и препоръки от тяхна гледна точка, разбира се, как можем да се справим с младежката безработица не в отделните държави- участнички, а общо за Европейския съюз."

Утман е част от шведската група:

"До тук ми беше много интересно, защото чухме за вашия град, за Турция и как там се справят с младежката безработица, за Латвия и Естония. Хубаво е да видиш проблема от различна гледна точка. До сега забелязах, че ние, хората в Швеция, сме късметлии, защото нямаме толкова висока безработица сред младото население, но разбирам, че, например във Видин и в България е точно обратното. Тук има много млади хора без работа. Това не е добре и ние искаме всички да имат работа. В началото беше много различно и ново и аз просто не бях свикнал с това място, но сега го харесвам все повече и повече, именно за това. Ако имам възможност да се върна тук, ще го направя. Не разбирам защо толкова много хора напускат Видин, казаха ни, че 40 000 души са напуснали вашия град."

Бетул е учителка по английски език и идва от Турция.

"Занимавам се с подобни проекти и винаги участвам като водещ или като слушател на лекциите. Мисля, че това е една от най- важните теми, които трябва да дискутираме. Аз бях час от три други различни проекта, техните теми също бяха свързани с тази - безработица, наемане на работа и младежка безработица. Това е много важно, защото в днешно време, особено в моята страна, младите хора се дипломират от университетите, достатъчно са квалифицирани, но не могат да си намерят подходяща работа. Така, че ние трябва да намерим причините за това, да видим резултатите и затова е много важно да обсъждаме и да се опитаме да намерим решение за младежката безработица. Откривам сходни програми и подобни един на друг проекти, но това е добре, защото виждам, че всички балкански и европейски държави имат почти еднакви проблеми и заедно се опитват да ги решат. Хубавото е, че можем да споделим идеите си, проектите и програмите си помежду си. Когато се върнем у дома си, можем да споделим наученото с нашите съграждани и така взаимно си помагаме", разказа представителката на съседна Турция.

СнимкаСандър е от Естония и е на 16 години:

"Мисля, че тази среща е много хубава, защото, когато се наемат млади хора това прави бъдещето ни по- добро. И тази наша дискусия е идеална за тази цел. Чух много нови неща за това какво правят в чуждите държави за намиране на работа за младежите."

Ерикс идва от Латвия, дошъл е във Видин на младежки обмен:

"Мисля, че този проект е наистина важен за младите хора, да присъстват на такава обмяна на опит, за да разберат как този вид ситуации се случват в различните страни. Този предмет на обсъждане е особено интересен, понеже всички държави имат почти еднакви затруднения и проблеми. Любопитно е да чуеш някои идеи, какво другите участници от останалите държави мислят за темата и какви са идеите им за подобряване на тази област. Чух доста нови подробности за другите държави. Не знаех, че в страни като Македония и България имат толкова големи проблеми в това направление - младежката безработица. Предполагам, че в Латвия проблемът е по- малък, но все пак съществува. Затруднение е и това, че много хора са принудени заради работа да напуснат страната, много не могат да си намерят работа, а други просто не искат да работят."

16-годишният Мартин Поломски е участникът от Видин.

"Аз смятам, че темата е изключително важна за момента, тъй като тя е актуална и смятам, че доста хора са потърпевши от този недостиг на работни места. Смятам, че доста добре се справяме в напредването на откриването на решения на този проблем и се надявам до края на тази среща да имаме изведени точни и ясни предложения за решението на този проблем", обяснява представителят на домакините от Видин.

Йована е от Македония и е доброволец в Македонската платформа срещу бедността.

"Харесва ми, че можем да си разменяме идеи и програми, които ще могат да функционират в нашите страни. Предстои да видим дали можем да направим нещо да се намалят процентите на безработица сред младежите и да се върне мотивацията на младите да се борят за своето бъдеще, да останат в своите страни, а не да търсят спасение само навън от родните си държави, в чужбина."

От разговора ни с младежите стана ясно, че всички са учудени от положението в България и по точно във Видин. Да се надяваме, че изводите и препоръките, които младите хора ще направят ще достигнат до правилните хора и да доведат до реални действия от страна на местна власт, правителство, а защо не и на европейско ниво... Младежите си пожелаха да се върнат отново тук. Да им го пожелаем и ние.

Чуйте цялото предаване в звуковият файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48