Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетрадиционна ваканция в Стакевци

Нетрадиционна ваканция предлагат във видинското село Стакевци, близо до Белоградчик. Организират приключенски лагер за децата, а те, освен че се радват на природата и опознават местния бит, стават и по-самостоятелни. Въпреки, че е от скоро, към лагера вече има голям интерес. Привлича дори деца от чужбина. Идеята за приключенски лагер хрумнала на Елина Минкова преди месеци. Вдъхновили я разкази на родителите и за прекараните от тях ваканции:

"Едно време в Стакевци е имало пионерски лагер, на който всяка година е имало много деца. Лагерът е провеждан на високо в планината. Ние сега водим дечицата там."

Сега децата са настанени в две от къщите в селото. Така опознават местния бит, а забавленията и разходките сред природата са ежедневие.

"Всеки ден има различни неща. Дечицата яздят кон, стрелят с лък. Водим ги в една пещера в Белоградчик. Правим походи в планината, пикници.  Едно от най-интересните неща е търсенето на съкровища"- обяснява за живота в лагера Елина.

Докато са в лагера, момичетата дори тъкат на стан и учат ръкоделие, а момчета  майсторят къщички за птици.

"Вкаран е битът в самите игри"- казва Радослав Иванов, приятел на Елина, който помага за организацията в лагера.

Елина и приятелят й Ради искат поне за седмица децата от града да са близо до природата и разказват:

"Според нас е много важно децата да се върнат малко повече към природата и към селото и да знаят повече за  този начин на живот."

СнимкаКъм нетрадиционната ваканция има интерес дори от чужбина.

"Баба ми каза и аз си помислих, че ще бъде много забавно и дойдох"- казва Иван, който за ваканцията в България пристига от Съединените щати.

От там пристига и Аника, но подчертава, че тя самата е българка: 

"Родена съм в Лос Анджелис, но родители са ми от България, затова съм си българка. Тука в Стакевци е много по-чист въздухът и много повече зеленина, отколкото в Лос Анджелис."

Джордан също се радва на приключенията и природата в Стакевци.

"Аз се казвам Джордан и идвам от Америка. Харесва ми тук, забавно е. Не е чак толкова топло и не е много студено, перфектно е."

Валерия е от София и също е впечатлена:

"Много е  хубаво, на разходки, яздим кончета."

Специално за лагерниците е направена и ферма, а в грижата за животните помагат и децата.

"Има дечица, които са от големите градове. Не могат да различат кокошка от патица, например. Това е нещо, което ние ги учим- да разпознават животните и да се грижат за тях"- разказва Елина.

Докато са в Стакевци, децата  научават за живота на село и от месните хора. Възрастните пък им се радват.

"Аз почти живея с децата. Създават малко настроение на старите хора"- казва баба Ленка, която е съседка на лагерниците.

Децата пък стават самостоятелни и по-организирани.

"Има дечица, които са на 7 годинки, когато родителите им дойдат и ги оставят, се притесняват за тях. Тук се отпускат и са абсолютно самостоятелни и спокойни. Даже родителите след това не вярват"- обяснява Елина.

"Накрая си тръгват от тук със знания, които не са имали преди"- допълва Ради.

На тръгване лагерниците имат собствен поздрав.   

"Всеки приключенец знае, лагер най-добре, това е. Цяло лято до зори- забавления, игри. Стакевци!" 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 5 август 2024 година

Над 2000 жители в населени места в област Монтана са на  воден режим . Продължителното засушаване наложи ограничение във водоподаването. Не се изключва в следващите дни и други селища да минат на режим. Спокойна е пожарната ситуация в област Видин, отчетоха на работна среща  във връзка с опасността от възникването на пожари в региона. Това..

публикувано на 05.08.24 в 18:00

Прокуратурата разследва опит за убийство във Вършец

Окръжна прокуратура - Монтана ръководи разследване по дело за опит за умишлено убийство и причиняване на телесни повреди във Вършец с трима пострадали. В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на 43-годишен мъж. Той е обвинен, че е нападнал 41-годишна жена в дома ѝ на ул. „Липа“ в града, като ѝ нанесъл прободни рани..

публикувано на 05.08.24 в 16:34

Ремонт ще прекъсне временно тока на села във Видинско

Електрозахранването в селата Бело поле, Белоптичене, Гюргич, Дражинци, Плешивец, Роглец, Ружинци и Черно поле в община Ружинци и село Орешец в община Димово ще бъде прекъснато утре, 6 август, за периода от 07:00 ч. до 11:00 ч., съобщават от Електрохолд България. Причината е реконструкция на електропровод, захранващ подстанция "Белоградчик", която ще..

публикувано на 05.08.24 в 15:57

Здравната инспекция във Видин прави безплатни тестове за ХИВ

Националната лятна АНТИСПИН кампания започва от днес, 5 август и ще продължи до края на месеца. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин обявява „Седмица на отворените врати“ до 12 август, през която всеки желаещ може да провери своя ХИВ статус анонимно и безплатно в имунизационния кабинет на ет. 3, ст. 41-ва в сградата на институцията...

публикувано на 05.08.24 в 15:39
Областният управител на Видин Ани Арутюнян ръководи работната среща за пожарната обстановка в региона.

Спокойна е пожарната ситуация в областта, отчетоха на среща във Видин

Работна среща във връзка с опасността от възникването на пожари на територията на областта се проведе в областната администрация във Видин . Пожарната ситуация е спокойна в сравнение с обстановката в страната, отчетоха представители на отговорните институции.  Небрежност и безотговорност при боравене с огън най-често са причините за възникналите..

публикувано на 05.08.24 в 15:19

Комисия заседава във Враца заради риска от чума по дребните преживни животни

Няма регистрирани случаи на чума по дребните преживни животни на територията на България към момента, това стана ясно на проведеното извънредно заседание на областната епизоотична комисия във Враца , председателствана от заместник областния управител Йордан Димитров. Поводът за извънредната среща на комисията е издадената заповед на..

публикувано на 05.08.24 в 14:59

Враца казва: "Buongiorno!"

Във Враца подготвят италиански изненади за 24 август, похвалиха се от общинската управа. За първи път в историята на града ще се проведе инициативата "Buongiorno Vratsa" , която ще превърне града под Околчица в сцена на италианската музика, филми, кулинария и култура. Заведенията са подготвили нови италиански напитки и ястия специално за този..

публикувано на 05.08.24 в 14:00