Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 август 2016 година

Снимка: Полина Тодорова
Всеки трети българин живее в бедност, а държавата по никакъв начин не помага на повечето от тях. Това показват резултатите от изследването "Бедни срещу бедни". То има за цел да представи цялостната картина на социалното подпомагане у нас. Неговият автор Ваня Григорова, икономически съветник на Конфедерацията на труда "Подкрепа" и председател на сдружение "Солидарна България" обясни за програма "Хоризонт" на Българското национално кои са най-бедните българи. "За съжаление това са голяма част от хората. Трудно е да се каже точно колко, но ако вземем предвид работещите бедни, здравно неосигурените, поради голяма бедност, а не всички здравно неосигурени, безработните с ниски или никакви доходи, а голяма част от тях са такива, пенсионерите, сред които милион и триста живеят с доходи под официалната линия на бедност, ще се получи една група от хора, която формира около 36% от българското население."

Около 30 на сто от българите на възраст между 30 и 34 години у нас са с висше образование, показва анализ на Евростат за нивото на образование в Европейския съюз през 2015 година. Стратегическата цел през 2020 година е този процент за тази възрастова група у нас да достигне около 40. Висшистите в Евросъюза са около 40 на сто. Най-много са те в Швейцария, Исландия и Норвегия. Най-малък е делът им в Италия, Румъния, Малта и Словакия.

Предложенията за промени в Семейния кодекс вероятно ще бъдат готови за обществено обсъждане до края на месеца, съобщиха заместник-социалният министър Деница Сачева и заместник-министърът на правосъдието Виргиния Мичева- Русева. Те участваха в заседанието на Национален съвет за закрила на детето. Сред проектопромените са отпадането на тайната по осиновяване. Предвижда се също създаване на Национален съвет за осиновяване. Ще бъде създадена и интегрирана информационна система, която да съдържа информация за децата и пълен регистър на кандидат- осиновителите в цялата страна. Главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" предупреди, че прогнозата за опасност от пожари през следващите дни остава. С негова заповед са прекратени отпуските на всички служители и е въведена по-висока степан на готовност. Той увери, че службата разполага с много добра техника, достатъчна като количество. Към момента около 2 400 доброволци са преминали специализирани курсове, добави комисар Николай Николов.

Ръководството на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца сключи три съдебни споразумения с "Топлофикация" за погасяване на забавените фактури за парно на здравното заведение, съобщи изпълнителният директор Орлин Цветков. Един от документите е за близо 50 000 лв., които лечебницата дължи. Задължението трябва да да бъде погасено до началото на март 2017 г. Други фактури на обща стойност над 67 000 лв. пък бяха разпределени на две плащания - първото до 30 март, а второто до 30 април 2017 г. Последното от споразуменията е за около 30 000 лв. сметка за парно. Според договорката между МБАЛ и „Топлофикация” сумата ще бъде издължена до края на януари. Със спогодбата топлинното дружество е поело ангажимент, че няма да завежда изпълнителни дела към болницата. Изпълнителният директор на най-голямото лечебно заведения във Врачанска област Орлин Цветков наскоро проведе срещи с представители на две министерства - финансовото и здравното, на които разясни тежкото финансово състояние на болницата. Задълженията й към този момент са 11 5000 000 лева.

Машини мият улиците на Видин през лятото, за да се намали запрашаването в града. Графикът за това е готов още от април, а за изпълнението му се грижи общинското звено "Чистота". Работят две миячни машини, а площта, която покриват на ден е 10 декара. Около  50 тона вода се изразходват за измиването на улиците всеки ден.  Работата започва рано сутрин, за да се избегне трафика, съобщиха от местната управа. Миенето на улиците ще продължи до септември. Тази дейност е сред мерките, реализирането на които е в отговор на изискванията, заложени в Програмата за намаляване на замърсяването с фини прахови частици и подобряване качеството на атмосферния въздух, обявиха от Общината.

В Община Ружинци, където предстоят избори на общински съветници, започна подготовката за вота. Изборът е насрочен с указ на президента за втори октомври, след като Върховният административен съд касира резултата от гласуването за Общински съвет след местния вот миналата година. Десет ще са избирателните секции, две от които в село Дреновец. Подготовката за вота започна веднага след насрочването на датата, каза кметът на Ружинци Александър Александров. Общинската избирателна комисия, която на последните местни избори заседаваше в детската градина, вече ще е в сградата на Общината, каза още Александър Александров. Така няма да се пречи на работата в детското заведение, уточни кметът на общината.

Приключва почистването на каналите и баластрирането на улици в село Гюргич, община Ружинци. Дейностите са и превантивна мярка в селото, където преди две години имаше опасност от наводнение, каза кметът на Общината Александър Александров. Почистване  и баластриране на улици ще започне и в село Черно поле. Разчистен е дворът на селскостопанския техникум в Ружинци, където е техниката на учебното заведение, каза кметът на общината.

Повече от половин месец вече 40 бъдещи висшисти от Мездра се грижат за облагородяването на града. Те са разпределени в 5 групи, които изработват бетонови изделия, почистват улици, дъждоприемни шахти и канали, изкърпват дупки с асфалт. Младите хора, които полагат тротоарни плочи на улица "Христо Смирненски" в централната част на града обещават, че догодина пак ще се включат. Единствената по рода си студентска бригада се организира от Община Мездра и вече е традиционна. Закрива се на 15 август, а за труда си студентите ще получат възнаграждение.

Нов опит за измама, в който се злоупотребява с името на ЧЕЗ, разкриха клиенти на дружеството. Измамници се обадили по телефона на жителка от София, представили се за служители на електроразпределителното дружество и след кратък разговор, в който показали, че знаят нейния адрес и други лични данни, я уведомили, че синът й е претърпял токов удар. Жената обаче изразила съмнение и те прекратили разговора. "Невъзможно е служители на ЧЕЗ да се обаждат с информация за пострадал човек. Очевидно е, че става дума за опит за измама. По никакъв начин, по никакъв повод, служителите ни не събират пари на при посещение на абонат. Разплащания  се извършват единствено на определените за това места, съобщиха от електроразпределителното дружество. Призоваваме при съмнение за злоупотреби, корупционни практики и други нередности, в които се злоупотребява с името на компанията, да се подават сигнали в МВР", съобщиха от дружеството.

Директният бой и физическата разправа са крайната форма на насилие, която се проявява в нашето общество, коментира асистентът по психология във филиала на Медицински университет във Враца Анна Маринова. Темата за това, какво предизвиква агресия в обществото,  е коментирана в Посоките на делника по радио Видин. Според психолога Анна Маринова, причинете започват от информационното пространство- филмите, медиите,  интернет. Не се търсят посредниците за решаване на проблема и нормалната форма на общуване, за да не прераства конфликтът във физическа саморазправа, допълни Анна Маринова.

418 000 фалшиви заготовки за цигарени кутии задържаха митнически служители в района на Дунав мост 2. Открити са при проверка на полски товарен автомобил, превозващ палета с картон и опаковъчни материали за страна от Европейския съюз.  В склада на Митница Лом са задържани осем палета опаковки с  общо тегло близо четири тона,  съдържащи повече от 418 000 заготовки за цигарени кутии. Работата по случая продължава.

Мъж от Враца пострада при при изпълнение на служебните си задължения. Инцидентът е станал вчера сутринта в монтанско предприятие. Пострадалият е настанен за лечение във Военно-медицинска академия- София, без опасност за живота. Той е с разкъсно-контузна рана на лявото ухо и счупена дясна ключица. 40-годишният мъж е бил затиснат от машина за зареждане на акумулатори. По случая е образувано досъдебно производство.

Помещения, оборудвани за отглеждането на канабис откриха полицаи във видинското село Синаговци. В имот, обитаван от 3-годишен мъж от София иззети 91 растения, посадени в пластмасови чашки и саксии, открити са насаждения отглеждани в дворното място, както и кашон със суха растителна маса. При направения полеви наркотест растенията са реагирали на канабис. По случая в РУ-Видин е образувано досъдебно производство, а 38-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа.

Любими герои от български народни приказки ще красят спирката в село Търнава, община Бяла Слатина. Тя ще бъде завършена преди началото на общинския фолклорен фестивал, който ще се проведе на 13 август, съобщи кметът на селото Габриела Раловска. В изрисуването на спирката се включиха деца от селото, родители, жените от читалището и учители, допълни Гарбиела Раловска.

В Белоградчик е създадена организация за концертите на Софийската опера и балет, които ще са в петък, събота и неделя в крепостта "Калето" и пещерата "Магурата". За да се избегнат задръствания, няма да се допуска придвижване с лични превозни средства до "Калето", съобщи заместник-кметът на общината Росен Младенов. За да не се попречи на изпълнителите, закъснелите зрители ще могат да заемат местата си сред публиката след антракта.

Седмото издание на станалия вече емблема за Видин - DJ Retro Fest ще бъде открито тази вечер от 20 часа, на традиционното си място в крайдунавската градина. В рамките на 3 дни - от 4 до 6 август, Видин ще се превърне в сцена за музиката от 80-те и 90-те като за пореден път ще събере единадесет диджеи. Сред гост изпълнителите ще е и Диджей МонИк (DJ Monique), която участва в миналогодишното издание на феста. DJ Monique и Теди Кацарова ще представят своите сетове във втория фестивален ден - 5 август. Ники Ризова от "Бон-бон" ще открие финалната вечер с акустичен ретросет.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музейко ще гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ на 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до 14:00 ч...

публикувано на 16.07.24 в 14:31

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00