Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 август 2016

Колаж на Радио ВИДИН

Първото издание на летния оперен фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали" завърши с балета "Лебедово езеро". Съчетанието на музиката на Чайковски, балетното изкуство и природните дадености на Белоградчик, които бяха естествен декор на всички спектакли, очароваха зрителите. Над 2 000 души са посетили представленията. Директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов, който е автор на идеята за провеждането на фестивала, е удовлетворен от реализацията му: "Това, че и трите вечери публиката препълваше нашите трибуни и извън местата, които са ограничени, все пак. Зрители, нетърпеливи и жадни за изкуство, за опера и балет, благодаряха и се молеха това да не спира." Организатори на фестивала бяха Софийската опера и балет и Община Белоградчик, с подкрепата на Министерството на културата. Огромният интерес към него дава надежди, че първото издание на "Опера на върховете - Белоградчишки скали" няма да е и последно.

Трудовата инспекция в Монтана е разрешила работа на 22-ма непълнолетни за последния месец. Това съобщи директорът на Дирекция "Инспекция по труда" в града Димитър Петров. "Работата на непълнолетни лица обикновено е свързана с работа в сферата на ресторантьорството, услуги, т.е. тези разрешения са за бармани сервитьори. Интересното е, че има 11 поискани разрешения от едно промишлено предприятие за опаковчици... Дейността е подходяща за непълнолетните лица, не е тежка, не е вредна. Дали сме разрешение и се надявам, че ще бъдат удовлетворени и двете страни, защото с много голям ентусиазъм децата започват работа през лятото и са доволни в края на периода, обикновено." Инспекторите от дирекция "Инспекция по труда"- Монтана са установили при проверките си за първото шестмесечие на годината 50 работници без трудови договори. Работодатели са наемали хора без трудови договори най-често в сферата на строителството, шивашката индустрия и селското стопанство.

Две от емблематичните сгради за Враца от последните десетилетия - Домът на алпиниста и Домът на туриста са сложени на тезгяха за продажба. Синдици търсят купувачи и за двата обекта, за да удовлетворят вземания на досегашните им собственици. Първоначалната цена на туристическия дом е малко над 6 000 000 лв. Търгът за мащабната сграда е на 12 септември в София, в офиса на синдик. До 9 септември кандидатите могат да оглеждат имота и построената върху него сграда, която така и не стана 5-звезден хотел. Според обявения регламент на продажбата, победител в наддаването ще е онзи, който предложи най-висока цена. Ако няма кандидати, ще последва повторна процедура, при която по закон предлагането ще бъде намалено до 60% от цената, предложена на 12 септември. На 31 август ще се проведе и друг търг, на който ще се продава имот на обявеното в несъстоятелност туристическо сдружение "Веслец". Домът на алпиниста се предлага за малко над 308 000 лв. Заедно с култовия ресторант, в който поколения врачани имат незабравими спомени, на наддаването се предлагат посудата и мебелите.

Строителната програма на Община Монтана за годината е пред финал, съобщиха от местната управа. Приключи ремонтът на 40 улици в общинския център. Все още обаче продължава работата по улиците "Шести септември", която разделя два от големите квартали ж. к. "Плиска" и ж. к. "Младост", и ул. "Янтра" в града. С 215 000 лева са рехабилитирани част от четвъртокласните пътища в община Монтана. Приключи ремонтът  на отсечките Вирове-Габровница, Николово-Долно Белотинци, Клисурица-Славотин-Долна Рикса, връзката от Белотинци за Одоровци и Буковец.  315 000 лева от общинския бюджет са инвестирани в подмяна на бордюрите, асфалтовото покритие и ремонт на тротоарите на част от булевард "Трети март". Приключил е и ремонтът на четири от читалищата в селата на община Монтана. Продължава строителството на православния храм "Свети Дух" в Монтана, което става основно с пари от общинския бюджет. 30 000 лв. отпусна на Монтана  дирекцията по вероизповеданията за завършване на храмовете в селата Трифоново и Войници. Нова църква се строи в село Крапчене. Ремонтните дейности на църквите в селата  Белотинци, Благово, Винище и Вирове продължават.

11 пожара в полета и планини са бушували през вчерашния ден в Монтанско. При тях са изгорели 1 500 декара сухи треви и храсти, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Най-големият пожар е бил в подножието на Стара планина, между град Вършец и село Спанчевци. При него са изгорели 1 200 декара растителност. Други 100 декара са изгорели при пожар край село Ягодово в община Берковица, 60 декара край село Бели брег в община Бойчиновци, 50 декара край село Стубел в община Монтана, 40 декара край вилната зона на град Лом. Повечето от пожарите са причинени от човешка небрежност при боравене с огън на открито или от захвърлен в полето фас от цигара.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков ще приветства в 18:30 ч. участниците в международната гребна регата ТИД 2016, които пристигнаха вчера. При Видин акостираха участниците от 61-ия туристически гребен поход по Дунав. За тях край крепостта "Баба Вида" е осигурен място за палатков лагер. Около 100 души ще потеглят от Видин утре към делтата на Дунав, каза ръководителят на похода от българска страна Йонко Кожухаров.

Започна традиционният пленер в берковското село Слатина. За пета година художници и резбари се събраха под крилото на местния резбар Найден Кирилов, за да творят в рамките на една седмица, вдъхновени от красивата природа и местните хора. На майстора финансово и организационно помагат неговите синове Кирил и Атанас, които от години живеят в Париж, но винаги са тук през август. Художниците, които се включиха в творческото предизвикателство са: Рени Петрова, художник и педагог от Монтана, Емилия Върбанова от Враца, Пепи Янев от Лом и Георги Паунов - Паунец от Вършец. Резбари са: Катерина Бурова от София, Краси Кръстев от Враца, Виктор Тотев и Милен Василев. Пленерът ще бъде закрит с изложба на 13 август вечерта, когато официално ще се отбележи и 70-годишният юбилей на майстор Найден Кирилов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 5 септември 2024

От днес започна проверка на НАП и ДАНС във връзка с проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили, съобщиха от правителствената информационна служба. Заради напрежението по границите, премиерът Димитър Главчев свика спешна среща в Министерския съвет.  За спешни и твърди мерки за справяне с нарастващия брой на инцидентите с..

публикувано на 05.09.24 в 18:00
Видинска митрополия

Започна процедура за избор на нов Видински митрополит

Стартира процедура за избор на нов владика на Видинска митрополия. Решението бе взето на днешния Епархийски съвет във Видин. Съгласно устава на Българската православна църква Епархийският съвет отправя искане до Светия синод за изготвяне на листа с епископи, които да участват в избора за нов Видински митрополит.  На 10 септември Синодът трябва..

публикувано на 05.09.24 в 17:38

Сдружение организира посещение в Добридолския манастир на 6-и септември

С посещение в Добридолския манастир от сдружение "Достоен живот 22" - с. Дреновец ще отбележат Деня на Съединението. Ще има беседа на историческа тема и спортни събития, каза председателят на сдружението Николай Вецов . "Сдружение "Достоен живот 22" - с. Дреновец организира туристически излет със спортни прояви. Г-н Александров ще ни запознае..

публикувано на 05.09.24 в 16:27

НАП и ДАНС започват проверки на буферните паркинги по границите

Още днес започва проверка на НАП и ДАНС във връзка с проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили, съобщиха от правителствената информационна служба. Заради напрежението по границите, премиерът Димитър Главчев свика спешна среща в Министерския съвет и разпореди проверките, за да бъде изяснена ситуацията в кратки срокове и да бъдат..

публикувано на 05.09.24 в 15:51
Центърът ще се помещава в Бдинския манастир във Видин.

Доброволци и дарители подкрепят изграждането на Православния център за лечение на зависими във Видин

До края на септември се очаква да заработи  Православен център за лечение на зависими .  Добре дошла е всяка доброволна помощ в подкрепа на ремонтните дейности в Бдинския манастир, където ще се помещава Центъра , изграждащ се съвместно от Видинската митрополия и фондация "Социално развитие и култура". Целта е обновяването да завърши в кратки срокове,..

публикувано на 05.09.24 в 14:38

Десетки получиха техническа помощ за инсталиране на приложението еЗдраве във Видин

Десетки видинчани получиха съдействие от мобилен екип на Регионалната здравна инспекция, за да си осигурят достъп до пациентското си досие през мобилен телефон. Инициативата започна вчера, а днес за по-малко от два часа над 40 души посетиха екипа, разположен в търговския център. "Все още се мъча да си изтегля приложението, но се надявам да..

публикувано на 05.09.24 в 14:11

Служителите на Националното тол управление ще приемат сигнали на специален телефон

От 15 септември на телефонната линия 0700 10 876 гражданите могат да подават сигнали и информация за работата на служителите на Националното тол управление. Целта е да се ускори и улесни комуникацията и ефективността на обратната връзка с потребителите на платената пътна мрежа. Всеки получен сигнал, както е било и досега, ще бъде разгледан внимателно и..

публикувано на 05.09.24 в 13:54