Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 август 2016 година

Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Масово се търсят преподаватели в общините Мизия, Оряхово и Враца, а свободните работни места са обявени от  регионалното управление на образованието във Враца. Вакантни позиции има за учители по български и английски език, както и биология и химия. Най- много позиции са освободени в професионалната гимназия по химични технологии в Мизия. Учебното заведение търси преподаватели по руски и английски, физическо възпитание и спорт, български език и литература, химия и биология, математика и физика. Обявено е място и за педагогически съветник, а времето за подаване на необходимите документи за кандидатстване е до 31 август.

Учебни заведения във Видинска област обявиха свободни работни места за учители. Основно училище "Христо Ботев"- град Дунавци търси преподаватели по история, химия, физическо и английски език. Работно място е обявено и за шофьор на училищния автобус. Видинското училище "Любен Каравелов" също търси да назначи учители. Директорът Любка Найденова обясни, че са обявени четири работни места за занималните: "Четири свободни работни места за учител в полуинтернатните групи - две в начален етап и две в прогимназиален етап. Това е във връзка с големия интерес, който съществува към целодневната организация на учебния процес. Мисля, че няма да имаме проблеми в тази посока." Училището ще реализира програма за работа с деца със специални образователни потребности от новата учебната година. Двама ресурсни учители, логопед и психолог ще бъдат назначени, каза още Любка Найденова.

Премина по- голямата част от текущия ремонт на 40-те улици в Монтана. В момента се довършват две големи артерии- в ж.к. "Плиска" и ж.к. "Младост 1" - това са улиците "Шести септември" и "Янтра", каза кметът на Монтана Златко Живков. 20 нови проекта са на подготвителен етап или са пред подпис в момента, това е изключително сериозна строителна програма, допълни кметът на Монтана Златко Живков. По "Красива България" се ремонтира и експозиционната зала, продължава строителството на храма "Свети Дух"- най- големият, който се строи в Северна България, реновират се и 7 църкви в селата на общината.

Получените оферти за възлагане на обществена поръчка с предмет "Рехабилитация на общински улици и пътища от четвъртокласната пътна мрежа в Община Видин, по обособени позиции" бяха отворени днес от комисия с председател Георги Кардашимов, младши експерт "Общински улици и пътища", съобщават от местната управа. Подалите документи за участие са 5.

ВМРО откри пункт за събиране на помощи за пострадалите от катастрофалното наводнение в района на гр. Скопие, Македония. Той се намира в офиса на организацията на адрес: гр. Враца, бул. "Христо Ботев" 38 /в Ловния дом - бивш оръжеен магазин/. Пунктът ще работи всеки делничен ден от 9.00 до 13.00 ч., като се приемат следните помощи: бутилирана вода, консерви, одеяла, парични средства.

Почина Никола Анастасов. Големият български актьор се е споминал в понеделник вечер след продължително и тежко боледуване. Това заяви пред "Хоризонт" синът му Чавдар Анастасов. Никола Анастасов е работил във врачанския театър през 1955 г., през първата година от кариерата си, разказа директорът на културната институция Анастас Попдимитров: "Нищо няма като спомен, тъй като, за съжаление, голяма част от колегите си отидоха. Единственото, което се споменава в историята на театъра е, че първата година от своята кариера той играе във Враца и втората година заминава за Варна. В спомени, които съм чел, но сега, за съжаление, не мога да цитирам точно, той има добри спомени от работата си тук, във Враца. Бог да го прости човека! Беше голям артист!" Поклонението ще е в петък, 12 август, от 10 до 13 часа във фоайето на Сатиричния театър.

Собственикът на опожарената кола от Враца, която се запали вчера малко преди 17 часа, е единственият пострадал при огнената стихия. Пламъците лумнаха при ремонтни дейности по "Фолксваген Пасат", докато собственикът се опитвал да поправи газовата инсталация на колата. При действията на 56-годишния мъж от града под Околчица се е самозапалила газовата бутилка на немското возило, съобщават в бюлетина на полицията. Вследствие на пожара колата е изгоряла напълно. Увредена е и част от жилищната сграда, а е бил засегнат и паркираният зад горящия автомобил друг "Фолксваген". На тераса, която е била над своеобразната клада, е седяла жена, която е била обгазена. След оказаната й първа помощ, тя е била освободена за домашно лечение.

43 кандидатури са получили организаторите от Фабрика за идеи за участие в "Резиденция Баба". Сред тях няма желаещи от Северозападна България, уточни Велина Петрарка, координатор на инициативата. Участниците ще станат ясни до 20 август. Сега се провеждат интервютата. След това ще преминат обученията, които ще им помогнат да развият уменията си в събиране на фолклорни знания, идентифициране на нужди и социално предприемачество. Втората "Резиденция Баба" започва на 10 септември и ще продължи един месец.

Историкът Николай Пачев посреща всеки ден групи от цяла България, които идват на козлодуйски бряг да се преклонят пред паметта на Ботев и четата му. Само за един месец музеят "Новата станция на България" е посетен от над 200 души, които са записали своите впечатления в книгата за мнения.

Народно читалище "Съзнание 1899" и кметството на мездренското село Типченица обявиха официално, че до 29 август се приемат заявки за участие в деветото издание на Фолклорния събор "Типченица пее". Той ще се проведе по традиция в неделята преди 6 септември, когато честваме Съединението на България, която тази година е на 4 септември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музейко ще гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ на 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до 14:00 ч...

публикувано на 16.07.24 в 14:31

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00