Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Видинската педиатрия получи апаратура от "Жълти стотинки"

3
Снимка: Радио ВИДИН

Апаратура на стойност 27 хил. лева получи детското отделение на видинската болница "Св. Петка". Дарението е осигурено със средства от националната акция "Жълти стотинки", която се провежда за девета поредна година от сдружение "Съзидание 2012".

Новата апаратура е много необходима, обясни началникът на отделението д-р Пламен Филипов:

"Има ехограф, който е с високи способности, и ни е необходим за много заболявания на стомашно-чревния апарат и  пикочните пътища при децата. Аналитичната везна, която отдавна се борим да бъде закупена, е за едно специално изследване. Когато имахме тази везна, в нашата болница идваха деца от други градове - Враца, Монтана, Лом. Сега за това изследване децата ходят от Видин в София. А е много елементарно осъществяването на базата на тази електронна везна, с която вече разполагаме..."

Инхалатори, детски комплекти за кръвно налягане, везни за бебета и друга апаратура допълват дарението. До дни ще бъде закупен принтер, необходим за работата на новия ехограф.

Жана Иванова от сдружение Съзидание 2012 и началника на детското отделение д-р Пламен Филипов обсъждат нуждата и от друга апартура.


 Акцията "Жълти стотинки", посветена на детското отделение на видинската болница, ще продължи до 6 декември. Мотото е  "Деца помагат на деца", каза Жана Иванова от организаторите.  

"Идеята на тази акция, която ни плени и от 9 години я организираме, е, че децата събират тези монети и това променя тяхното съзнание и това е много красиво индиректно възпитание. Тези деца, които събират тези монети, предават ги и помагат на други деца, това са бъдещите министри, бъдещите лекари, бъдещите учители. Нашата задача е да променяме тези, които идват след нас, да ги научим, че малките неща помагат за големи работи."
Галерия

Вижте още

Стартира акция по събиране на пластмасовите отпадъци в община Бойница

От днес стартира акцията по събиране на пластмасовите отпадъци, изхвърлени на нерегламентирани места в община Бойница. В почистването ще участват общинските служители, обясни кметът Анета Генчева : "Много от хората просто не са се научили всичко да изхвърлят в кофите. Поехме тази инициатива да се почисти около населените места, там има доста..

публикувано на 24.02.20 в 08:17

Доброволци почистиха парк "Хижата" и велоалеята във Враца

Стотици доброволци се включиха в почистването на парк "Хижата" и велоалеята във Враца.  В рамките на инициативата бяха премахнати големи количества паднали дървета и клони, както и битови отпадъци. Доброволците почистиха детските площадки в парка и района на велоалеята. Екипът на звено "Улично осветление" започна възстановяване на увредени..

публикувано на 23.02.20 в 14:35

Допълнителни средства за двойки с репродуктивни проблеми в община Лом

Общинският Фонд "Ин витро" в Лом ще получи още 6 хиляди лева от местния бюджет за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. На предстоящо заседание на местния парламент, което ще се проведе в края на този месец, кметът д-р Георги Гаврилов ще предложи да бъдат одобрени средствата, да се приеме методика за разпределянето им, както и да се..

публикувано на 23.02.20 в 12:59

85 нарушения установиха полицаите в област Видин тази нощ

85 нарушения, в рамките на 8-часовата специализирана операция по безопасност на движението, установиха полицаите в област Видин.  В контролната дейност се включиха служители на пътна и охранителна полиция.  От 18.00 часа в събота до 4.00 часа тази сутрин на територията на област Видин бе проведена cпeциaлизиpaнa пoлицeйcĸa oпepaция по..

публикувано на 23.02.20 в 11:31

Компостираща инсталация ще се строи между Враца и Мездра

Започва изграждането на компостираща инсталация между Враца и Мездра. С реализацията на инициативата ще бъде завършен пълния кръг на събиране на отпадъци в района.  Проектът е по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 година" и е на стойност  5 845 347. Безвъзмездната финансова помощ е в размер от 4 400 662 лева, а съфинансирането от..

публикувано на 23.02.20 в 09:01

Отстъпка за данъци могат да ползват жителите на община Лом

Жителите на община Лом могат да ползват 5% отстъпка за платен данък до 30 април, информират от местната общинска управа. Работното време на Центъра за услуги в салона на първия етаж в сградата на администрацията  е от 08.30 до 18.00 часа. Гишетата в Община Лом работят с удължено работно време от началото на февруари, а  промяната бе направена, за..

публикувано на 23.02.20 в 08:41

Полицейска операция по безопасност на движението се проведе във Видинско

Комплексна полицейска операция по безопасност на движението се проведе тази нощ във Видин. От 18.30 часа вчера до 4.00 часа тази сутрин полицейски екипи проверяваха водачи в няколко точки на града. Целта на акцията обобщи Владимир Герасимов , началник сектор "Пътна полиция" - Видин: "Сформирани са 8 екипа и целта бе да бъде обхваната територията..

публикувано на 23.02.20 в 08:31