Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на младежта

Снимка: Радио ВИДИН

Всяка година на 12 август отбелязваме Международния ден на младежта. Видин и Враца се включват в празника с редица прояви. Емил Иванов и Радослав Георгиев от сдружение "Активно общество"- организатор на празника в крайдунавския град, гостуваха на "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН.

"Младежите във Видин ще отбележат своя празник с доста богата програма, като тя ще включва няколко неща, като информационни щандове, които ще седят през цялото време на събитието, около Художествена галерия "Никола Петров". Там през цялото време на програмата ще има 3 изложби... Млади видински таланти ще се изявят на сцената на художествената галерия, като откриването ще е от Лора Асенова с две народни песни", разказаха организаторите.

Видински изпълнители на съвременна музика и самодейците от Кутово са включени в програмата. Началото е от 17 часа.

Сдружение "БОКАЯ" кани видинчани да отпразнуват заедно празника на градския плаж на река Дунав, до замъка "Баба Вида" от 15:00 часа. Програмата, която ще започне около 15.30 часа, предвижда: Състезания по слалом с професионални и любителски лодки на вода; Щафетни състезания с отбори от 3-ма гребци по системата 2/3 на вода; Преплуване на разстояние от 500 метра със старт от сушата; Забавни игри /най-дълго задържал се в кану без гребла/ и др.; За всички участници са предвидени фланелки и шапки, а за победителите в отделните стартове специални младежки награди.

Младежки дом - Враца организира хепънинг-концерт, посветен на международния ден. Празникът ще се проведе в парка на жилищен комплекс "Дъбника", като началото е в 18 часа, каза Илияна Райкова, заместник директор на младежкия дом. В различните пунктове участниците ще могат да проявят творчески умения и да рисуват върху платна с акварел, да разменят или подарят книги, учебници, ученически пособия, играчки, ще имат  възможност да се снимат, като най-добрите кадри ще бъдат селектирани и излъчени на голяма видео стена, да участват в интерактивни игри за придобиване на практически умения, да се информират за възможностите, които Европейския съюз дава за учене, работа и живот в страните от ЕС, да намерят информация и съвет за  ново работно място, да вземат участие в открити уроци по Зумба. На финала на вечерта врачани  ще се потопят ритмите на група LEEVER, група D.VINE и младежки творчески формации от град Враца.   

Международният ден на младежта се отбелязва по света от 2000 година, а България се присъединява към тази инициатива през 2007 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Огнеборци от Монтана спасиха ферма в село Вирове

5000 декара сухи треви и храсти е унищожил пожарът вилнял два дни в планината "П ъ стрина" край Монтана.  Пожар в село Вирове са гасили два екипа на пожарната в Монтана.  Сигналът за горяща селскостопанска постройка е подаден вчера към 15.30 часа. Огнеборците са спасили две сгради и 200 птици отглеждани в тях. Пожарът е изпепелил 60 квадратни метра..

публикувано на 28.07.24 в 10:29
Оряхово, изглед към Дунава

Фалшиви парфюми задържаха на Митнически пункт Оряхово

Служители на Митнически пункт Оряхово задържаха 2131 парфюма от световни марки при проверка на товарен автомобил.  На 26 юли, на изход от България през ГКПП Ферибот Оряхово, митническите служители извършили щателна митническа проверка на камион с унгарска регистрация, пътуващ за страни от ЕС. В хода на проверката са установени две палета с тегло 980..

публикувано на 28.07.24 в 10:18

Общинският съвет в Лом ще заседава в края на юли

В дневния ред на предстоящото заседание фигурират 19 докладни записки, сред които е предложението на кмета Цветан Петров за изменение и допълнение на наредбата за стопанисване и управление на земеделските земи от общинския поземлен фонд на Община Лом. Градоначалникът предлага и приемане на нова наредба за реда и условията за установяване на жилищни..

публикувано на 28.07.24 в 10:00

Търсят персонал за училища във Врачанско

Глад за кадри в образованието има в разгара на лятната ваканция в учебните заведения на територията на област Враца,. Почти 60 са обявените работни места за учител и помощен персонал в детски градини, училища и центрове, става ясно от справка в регионалното управление на образованието.  В две от детските градини в града под Околчица - "Детска вселена" и..

публикувано на 28.07.24 в 09:29

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

На 28 юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Той се отбелязва на рождения ден на д-р Барух Блумберг, откривател на вируса на хепатит В и първата ваксина срещу него.  Организации от цял свят ежегодно честват 28 юли, за да повишат осведомеността за вирусния хепатит, от който страдат над 350 милиона души. Община Враца, съвместно с РЗИ- Враца ще..

публикувано на 28.07.24 в 09:19

Училището в Кула има нов директор

На заседание на Общинския съвет в Кула бе представен временно изпълняващият длъжността "директор" на местното училище - Пролетка Велкова. Съветниците гласуваха и с пълно мнозинство формирането на поднормативни паралелки в СУ "Васил Левски" за новата учебна година по предложение на кмета на общината Владимир Владимиров .  Допълнителна подкрепа от..

публикувано на 28.07.24 в 09:11

Ще ремонтират улици в община Лом

Участъци с разбита пътна настилка на над 20 улици в Лом, планира да ремонтира през август местната общинска управа. До края на месеца трябва да приключи процедурата за избор на фирмата изпълнител, а за текущия ремонт от общинския бюджет са осигурени до 100 хиляди лева. За следващата година Общината планира да направи основен ремонт на градски улици..

публикувано на 28.07.24 в 08:54