Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баскетболно лято в Ново село

Илиян Илиев: "Доволен съм. Направихме за децата едно незабравимо баскетболно лято"

19
Снимка: Ваня Минева


Децата на видинското село Ново село превзеха новия спортен комплекс на общината. А с тях край баскетболното игрище бяха дошли майки и татковци, баби и дядовци, съседи и приятели- били някога част от спортната история и спортната слава на крайдунавското село, дало на българския спорт десетки баскетболисти от различни поколения.

Поводът- второто издание на детския баскетболен турнир 3х3, организиран от трима новоселяни- Илиян Илиев, Мартин Борогов и Ивайло Борисов, със съдействието на Община Ново село и с помощта на приятели, съотборници и любители на играта с оранжевата топка.

Победители във второто издание на турнира станаха децата от отбора на борбената махала "Бунище"- "Малайските тигри от Бунище". Те вдигнаха Купата получиха златните медали. Втори в изключително оспорвания финал остана отбор "Лайън". А бронзовите медали спечели отбор "Харлем".

Баскетболно лято в Ново село 2016, Снимка: Ваня МиневаИмето на квартала, в който заедно играят през лятото децата от отбора-победител- "Малайските тигри от Бунище", идва от "Буна", което означава бунт, въстание. А е останало това име през годините като памет за героите от Новоселското въстание от 1876 година, когато, след разгрома на въстанието, в същата тази махала турците издигнати 21 бесилки, на които е свършил житейският път на 21 силни мъже, дали живота си за своя роден край и за своята България. Новоселяни пазят тази памет и я предават на децата си. Както предават и любовта си към спорта.

За рицарската атмосфера на турнира говори един жест, умножен по две. Победителите от миналогодишното състезание- златният Кирчо Низамов от Видин и сребърният Александър Димитров от София, това лято навършиха 15 години. Те великодушно се съгласиха да оглавят отбори с новаци и загубиха с достойнство мачовете. Но бяха най-въодушевената част от публиката на финала и името им се споменава като пример от новия златен капитан Денис Панталеев. А семейството на Александър (Големия Сашко) беше един от спонсорите на състезанието.

Повече от 40 деца в продължение на месец се подготвяха за тазгодишното издание на баскетболния турнир 3х3 под ръководството на Илиян и Мартин. Според условията на състезанието, в него участваха момичета и момчета на възраст от 7 до 14 години.

Баскетболно лято в Ново село 2016, Снимка: Ваня МиневаОсем отбора от по трима играчи се биха лъвски за Купата и медалите. Ред в оспорваните битки внасяха съдиите Мартин Борогов и Анатоли Бузов.

Публиката преживяваше всеки кош и всяко падане на играч. До финала достигнаха "Малайските тигри от Бунище" и отбор "Лайън". В редовното време резултатът бе равен 9:9. В триминутното продължение победа извоюваха "тигрите", с резултат 13 :12, с капитан Денис Панталеев, ученик в София, но новоселски внук. Капитан на сребърните медалисти бе Людмил Кайцанов от Ново село, а капитан на носителите на бронзовите медали- Силвия Бондова, ученичка в Сливница, но също новоселска внучка.

За по-малките, които нямаха достатъчно опит и познания за отборна игра, бе състезанието "Файтон"- последователна стрелба в коша от различни ъгли и разстояние. Участваха 14 деца, сред които най-малкият бе Радослав Тодоров, на 7 години. Победител в състезанието стана Гергана Йовчева, ученичка във Видин, новоселска внучка. Нейната награда бе също баскетболна топка. На второ място се класира Божана Туцова, от София, новоселска внучка. Божана беше и една от най-добрите певици на детското шоу "На гости при баба", а мечтата й е да стане журналист. За Радио ВИДИН тя даде първото си интервю.

"Обичам баскетбола, но не съм се занимавала много. След тренировките от това лято смятам, че искам да играя повече време точно баскетбол, нищо, че доста хора смятат, че той е предимно мъжки спорт. Сигурна съм, че ще задобрея и че през следващото лято ще съм в отбор. Защото съм сигурна, че турнир пак ще има. Пожелавам на всеки такава емоция. Запознахме се с много деца. Имаме нови приятели. Беше страхотно."

Баскетболно лято в Ново село 2016, Снимка: Ваня МиневаЗа атмосферата на стадиона се погрижи DJ Васко Громков, а помагаха с усмивки и добро настроение малките мажоретки от новосформирания състав към читалище "Земеделец". Девойчетата отначало бяха малко уплашени- да се играе на такова място и пред такава публика! Но след като успешно откриха турнира се отпуснаха и подгряваха играта при всяка пауза между срещите.

Всички участници в турнира получиха грамоти.

"Мисията е изпълнена. Направихме за децата едно незабравимо баскетболно лято", обобщи след последния съдийски сигнал Илиян Илиев.

Кметът на Община Ново село Георги Стоенелов поздрави децата, организаторите и спонсорите на втория баскетболен турнир 3х3, като им пожела да ползват новата придобивка на Ново село- спортния комплекс, докато стигнат неговите години:

"Благодаря, че всичко това се случва на територията на общината. Надявам се, че традицията ще продължи. Защото този комплекс е за вас, ползвайте го на воля."

"Много съм впечатлена. Мисля, че основната цел на детския баскетболен турнир бе постигната- децата да излязат на стадионите, да тренират, да създават приятелства в играта. Това е стара традиция, която се възражда в момента. Ние имаме такива спомени, нека ги имат и нашите деца", коментира Яна Туцова, майка на участничка в турнира и новоселянка от семейство с баскетболни традиции.

Баскетболно лято в Ново село 2016, Снимка: Светла БондоваДа види играта на новата смяна на баскетболната площадка бе дошъл и учителят-пенсионер Петър Петров. Той е започнал да се състезава за Ново село като юноша през 1952 година. Тренирал е на същото място, на което сега е новичката площадка. Някога игрището тук било посипано с червена сгурия, а кошовете били закачени върху релси... Треньор бил Бакиш- човекът, за когото възрастните новоселяни си спомнят с голямо уважение. Петър Петров е участвал многократно в републикански турнири и като младеж е играл срещу грандовете тогава- "Левски и ЦСКА.

"От отбора сме останали само трима- аз, Борислав Минев и Лилко Мърцаров", споделя с тъга ветеранът. Възрастта и травмата в левия крак му попречиха да се изяви под коша.

Баскетболно лято в Ново село 2016, Снимка: Ваня МиневаСлед края на състезанието всички заедно- състезатели и публика, направиха оборка на игрището, а всички топки, с които "тренерите" подготвяха децата за турнира, Илиян Илиев подари на новия спортен комплекс- така че всяко дете, което пожелае да играе на площадката, да не е задължено да си купува топка, а да получи такава на място.

И за да завърши денят в духа на новоселската традиция- в следобедните часове децата изядоха заедно голямата торта с баскетболна топка на нея на дунавския бряг- на плажа, където в съседство отдъхваха след първото си излизане "проко поле" новоселските ловци. Почерпката за баскетболистите беше от Анатоли Бузов, а тортата- от Ради Лозанов.

Баскетболно лято в Ново село 2016, Снимка: Светла БондоваИ пак по рицарски децата предизвикаха ловците на канадска борба. Дали силите бяха изравнени? Децата дойдоха от стадиона с висок адреналин, а при ловците градусът на настроението бе висок по две причини- защото в същия ден бяха открили новия ловен сезон и защото Горският сватба прави- син жени! Както можеше да се очаква- победиха баскетболистите. Най-много точки спечели капитанът на златните момчета Денис. Последваха го Калоян, Петьо, Сашко. Всички те заедно превърнаха "точките" в сладолед!

И ние бяхме там, вкусихме от хубавите спомени, от младежкия хъс, от благородството, опазило се в сърцата на сегашните новоселски пораснали момчета и момичета, които помнят кои са и от къде са. И нека завършим тази история така:

При закриването на турнира Илиян Илиев, който бе в много роли "в едно"- организатор, "тренер", татко на състезател- поръча на водещия да не пропусне да напомни на децата девиза на Ново село:

"Куде и да идамо ми- новоселяне, ми смо си ми!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Локомотив (Мездра) загуби от втория отбор на Левски (София)

Във втората си контрола от лятната подготовка за участие в първенството на Северозападната трета лига  ОФК „Локомотив” Мездра бе победен от вторият отбор на Левски (София)  с 2:0 в приятелска среща.  Заслужен успех за младия тим на „сините“ с оглед събитията на терена.  Стивън Стоянчов откри резултата за гостите в края на първата част. В нея..

публикувано на 21.07.24 в 14:46

Йоана Георгиева с трето място на Световното първенство

Видинската олимпийка Йоана Георгиева завърши на трето място във Финал Б на Световното първенство по кану-каяк за девойки до 23 години.  На гребния канал в Пловдив в дисциплината 500 метра каяк Йоана завърши за 1 минута 58 стотни.  Победител в гонката е Лукреция Зирони от Италия.  Видинчанката нямаше възможност да се подготви за Световното..

публикувано на 21.07.24 в 14:35

Монтана и Марек не си отбелязаха, но демонстрираха класа

Два от фаворитите за промоция в българския футболен елит - отборите на Монтана и Марек завършиха 0:0 на стадион Огоста в среща от първия кръг на новия сезон на Втора лига. Най-чистата възможност за гол през първото полувреме бе създадена от гостите. В 31-ата минута близо до гола беше Николай Ганчев, но уцели гредата. След почивката в 56-ата..

публикувано на 21.07.24 в 14:30

Баскетболистката Янина Тодорова остава в Монтана

Женският баскетболен тим на Монтана направи още един страхотен трансфер. Янина Тодорова остава и този сезон. Гардът поднови договора си с монтанския отбор . През изминалата кампания Янина се превърна в любимка на публиката, като записа средно по 16 точки, 5.6 борби и 3.1 асистенции за 21 мача.

публикувано на 20.07.24 в 08:26

Видински гребци осми на Световното по кану-каяк

Силно представяне за състезателите от видинския Клуб по водни и гребни спортове "Бонония" на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. Във финалната надпревара тяхната лодка завърши осма в света на четворка кану 500 м при юношите, каза треньорът Стефан Илиев: "Четворката кану, в която участват трима наши  състезатели- Виктор Тодоров, Мартин..

публикувано на 19.07.24 в 17:34

Йоана Георгиева е на полуфинал на Световното по кану-каяк

Видинчанката Йоана Георгиева се класира на полуфинал на 500 метра едноместен каяк при жените до 23 години на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. 21-годишната състезателка на на "Бдин 77" завърши на второ място в серията си и така достигна до полуфиналите.  "Йоана бе заявена за участие на Световното за младежи до 23 години, юноши и девойки..

публикувано на 19.07.24 в 15:57

Врачански лекоатлет участва в европейското първенство в Словакия

Врачанинът Деян Цветанов (на снимката - първият вляво)   представя България на започващия днес европейски шампионат по лека атлетика за юноши и девойки до 18 години. Възпитаникът на СКЛА „Ивайло Младенов" спечели квота и ще се състезава на 200 метра. Надпреварата е в словашкия град Банска Бистрица. Деян Цветанов е републикански първенец и..

публикувано на 19.07.24 в 10:56