Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 август 2016 година

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

На 15 август Църквата почита Успението на Божията Майка Света Богородица, небесна закрилница и молитвена застъпница пред Бога за всички хора по света.
Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, оглави тържествена света Литургия в храм "Успение Богородично", с. Сланотрън, където по-късно бе осветена новопостроена чешма от дарител и бе раздаден курбан за здраве.

Общо 5 са църквите в област Видин, които отбелязват храмов празник днес, на Успение на Пресвета Богородица.
Храмовете, носещи името "Успение на Пресвета Богородица" освен в село Сланотрън, има още в селата Ясен, Ново село и Арчар, както и в град Брегово. Името "Успение Богородично" носят също един манастир във Видин и голям параклис в село Въртоп.

Два знакови манастира край Враца събраха днес вярващите на Голяма Богородица. В Черепишкия манастир "Успение на Света Богородица", Светата Литургия бе отслужена от Траянополския епископ Киприян. За курбана, който беше раздаден за здраве, бяха заклани 3 шилета, а край светата обител дойдоха стотици миряни. За да посрещнат максимален брой вярващи, на поляните край манастира имаше издигнати няколко шатри.

В манастира "Св. Иван Пусти", също бе почетена Голяма Богородица
. Вярва се, че в светата обител е отсядал покровителят на българите  Св. Иван, на път от Търново към Рилската обител. Събитието днес бе под патронажа на кмета на града, Калин Каменов, и наместниците на Кулата - Даниела Чобанова и на Бистрец - Владимир Тодоров. Местната управа организира и обществен транспорт, с който можеше да се стигне до резиденцията на врачанския владика Калиник, която се намира в подножието на Светата обител.

Българският лекарски съюз (БЛС) призова лекарите да отбележат на 15 август паметта на починалите им колеги при спасяване на човешки животи. В прессъобщение на БЛС се посочва, че тази година, на 15 август, се навършват 53 години от подвига на 26-годишния лекар от великотърновското село Стрелец - д-р Стефан Черкезов. На този ден през 1963 г. той спасява от горящ автобус 47 души и умира на следващия ден от тежките си изгаряния. В името на неговия подвиг и на още 130 лекари и 15 медицински сестри, починали по време на работа от изтощение или вследствие на заразяване от болести на свои пациенти, както и при катастрофи с линейки на път към тях, всяка година се отбелязва с едноминутно мълчание Деня на спасението. Инициативата е на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. "Български лекар" и БЛС.

В края на месеца ръководството на врачанската болница ще внесе в Министерството на здравеопазването оздравителен план, това обяви днес изпълнителният директор на МБАЛ "Христо Ботев" Орлин Цветков: "В момента здравното заведение има 11.8 млн. лв. краткосрочни задължения и 8.2 млн. лв. към доставчици. За сравнение към 2009 г. те са били съответно 4 млн. лв. общо и 2.8 към доставчици. Загубата за 2015 г. по данни от финансовия отчет е 2.7 млн. лева." 13 са заведените дела от доставчици, като стойността на запорите достига 3 млн. лв. "Няма да допуснем фалита на болницата, защото тя е гръбнакът на здравеопазването в областта..."  Останалите членове на съвета на директорите- д-р Валери Симеонов и Димитър Цветков също се изправиха пред медиите днес. На брифинга стана ясно още, че болницата ще има само един заместник-директор, като д-р Кети Ценова ще отговаря за медицинската дейност.

Лятната антиспин кампания започва днес в цялата страна. Инициативата на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерство на здравеопазването ще продължи до 15 септември. В продължение на месец в кампанията ще участват регионалните здравни инспекции и кабинетите за безплатно и анонимно консултиране и изследване за СПИН. Видинската здравна инспекция ще извършва безплатно и анонимно консултиране и изследвания за ХИВ всеки работен ден от 8,30 до 12 часа. Предвидени са и три излизания на мобилния кабинет, който ще извърши изследвания в крайдунавския парк, на градския плаж и при един от басейните във Видин. Регионалната здравна инспекция във Враца също предлага безплатни изследвания. Такива ще се проведат при басейни във Враца и село Зверино. Лятната антиспин кампания ще обхване 6 населени места от област Монтана. Безплатни изследвания ще се проведат във Вършец, Лом, Чипровци, Габровница, Берковица и Монтана. Целта на традиционната лятна кампания е да повиши информираността по отношение на начините за предаване и предпазване от ХИВ и да мотивира хората към отговорност към собственото им здраве и към това на партньора им.

Обвиняеми за опит за незаконно превозване на иракчани от България в Румъния през Дунав мост Видин- Калафат остават в ареста, съобщиха от Апелативна прокуратура- София. Съдът уважи искането на Районна прокуратура - Видин за мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 37-годишен столичанин и 33-годишен жител на град Златица. Те са направили опит незаконно да преведат през границата на страната петима чужденци на 11 август, но са задържани от Гранична полиция. Работата по досъдебното производство продължава под ръководството на Районна прокуратура- Видин.

Няма пречка да бъда образувано досъдебно производство при катастрофа, дори и да не е запазено местопроизшествието. Това съобщи в "Посоките на делника" Златина Стоянова, от Българската асоциация на пострадали при катастрофи, която отговаря за регион Видин. Към Асоциацията се обръщат хора, които не знаят какво да направят в случаите, когато мястото на инцидента не е посетено веднага от дежурната следствена група. Жалба до районната прокуратура във Видин е подала Нели Цветанова, блъсната на пешеходна пътека на бул."Панония" в края на юли. Прокуратурата е започнала проверка по случая.

Семейство- майка, баща и техният син загинаха късно снощи при тежка катастрофа край Берковица.
Автомобилът е бил управляван от 20-годишното момче. Тежката катастрофа е станала близо до разклона за село Мездрея, по главния път за Берковица. На място загиват шофьорът и неговата майка, а тази нощ в монтанската болница е починал и бащата. Причините за катастрофата са в процес на изясняване. Работа по случая продължава Районното управление в Берковица.

На 12 август около 13.10 часа полицейски служители установили катастрофирал автомобил между селата Дружба и Каленик - в дере на около 600 метра от асфалтовия път, съобщават от видинската полиция. Установено било, че при шофиране с несъобразена с пътните условия скорост на лек автомобил "Фолксваген Голф", водачът- 43-годишен жител на с. Каленик, изгубил контрол над управлението, напуснал пътното платно вдясно по посока на движението, преминал през царевична нива и затревен скат и катастрофирал в дере. Шофьорът е починал. По случая в Районното управление в Кула е образувано досъдебно производство. Мъжът е бил обявен за местно издирване на 10 август по молба на свой колега и приятел, който съобщил, че е в неизвестност от 30 юли т.г.

Нова информационна система  дава възможност на министерства, агенции, общини и други ведомства да проверяват за задължения на договорни партньори към Националната агенция за приходите и Агенция "Митници". С помощта на софтуера, плащанията по договори трябва да се  извършват само след потвърждение от двете приходни агенции, че получателите на плащанията нямат публични задължения. В случаите, когато те имат такива, се налагат обезпечителни мерки, съобщи Милена Борисова, главен експерт в офиса на Агенцията за приходите във Видин. Тя уточни, че по този ред в областта са събрани 4 700 000 лева. С последните промени, приети от правителството, е намален прагът, над който задължително се извършва проверка за задължения. От 100 000 лева, както беше до сега, той вече е  30 000 лева, уточни  Борисова.

Превантивният ремонт на пътя Добри дол - Тополовец на територията на област Видин ще започне в началото на следващия месец. Това съобщи Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Ремонтните дейности ще стартират веднага след приключване на ремонта на пътя Видин - Димово - Монтана, за да може по него да бъде пренасочен ТИР-трафикът. Останалата част от третокласния път на територията на област Монтана ще бъде рехабилитиран догодина по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., допълват от АПИ.

Община Бойница кандидатства по Програмата за развитие на селските райони за ремонт на улици в три от селата.
Одобрение се очаква и по програма за трансгранично сътрудничество, каза кметът на общината Анета Генчева:"Готвим проекти да кандидатстваме по Програма за развитие на селските райони, отваря се в началото на септември, за нея имаме готови проекти. Освен това имаме и по трансгранично сътрудничество два проекта внесени, но там все още не знаем каква им е съдбата. Повече от една година чакаме одобрението на тези проекти. Единият е за етнографски музей в село Бойница, а другият е за закупуване на снегопочистваща техника и направа на еластична ограда, която спира снегонавяванията, тъй като зимите в община Бойница са доста тежки."

816 училища ще получат средства по националната програма "Без свободен час в училище" за изплащане на възнаграждения на учители, които заместват колеги в отпуск, за да не пропускат уроци учениците. За периода от 1 март 2016 г. до 30 юни 2016 г. сумата възлиза на 729 209 лева. Общият бюджет на програмата за тази година е 2 милиона лева. Сред кандидатствалите училища има и професионални гимназии, които са общински след влизането в сила на новия закон за предучилищно и училищно образование от 1 август. Затова средствата за тях ще бъдат предоставени на общините. В Северозападна България 3 училища във Видин, 4 училища във Враца, по 1 в Козлодуй и Монтана ще получат такова финансиране.

Врачански ученик спечели златен медал от международно математическо състезание в Сингапур. Седмокласникът от Профилирана природо-математическа гимназия "Акад. Иван Ценов", Георги Игнатов, е класиран на първо място на състезанието SIMOC заедно с още 6 български ученици. Това е поредният успех на Георги, обясни Гергана Василева от Регионалното управление по образованието във Враца. Заслуга за успеха на Георги има и неговият преподавател по математика Ангелина Банчева. Пътуването на седмокласника до Сингапур е подпомогнато от Община Враца и спонсори.

Националният мотосъбор - "Видин 2016" ще бъде проведен на 19 и 20 август. Организатори на събитието са мотоклуб "Норд Уест Моторс" и Община Видин. Мотористите ще лагеруват в бившата наборна школа до крепостта Баба Вида. Част от програмата са рок концерти на групите "Хоризонт", "Глог" и "Рока рола", както и състезания по драг на летището в с. Иново.

Ловно- рибарско сдружение "Миджур", съвместно с Община  Чупрене организира Трети Северозападен ловен събор, който ще се проведе на 5 и 6 септември.
Това съобщи Владислав Антонов, ръководител на Ловно- рибарското сдружение в село Чупрене. Всеки ще има възможност да си закупи билет за томболата. Самите състезания са близо до селото- на около километър и половина, уточни  Антонов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музейко ще гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ на 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до 14:00 ч...

публикувано на 16.07.24 в 14:31

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00