Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 август 2016 година

Снимка: Красимир Каменов
Министерският съвет одобри допълнителни трансфери за 2016 г. в общ размер до 27 212 000 лева по бюджетите на над 40 общини за реализиране на инфраструктурни проекти. Сред тях са 3 общини от област Враца- Борован, Криводол и Хайредин. Общо 800 000 лева са отпуснати за тях. Парите са за ремонт и рехабилитация на уличните мрежи в населените места. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2016 г.

Порталът на българските общини КМЕТА.bg стартира кампания - „Да оправим българските улици“. Сайтът припомня, че средствата, с които се правят ремонтите в общините, идват от джоба на данъкоплатците и апелират за качествено изпълнение и поемане на отговорност. Със собствени средства това не е възможно, коментира инициативата кметът на община Брегово, Милчо Лалов.

Общините Видин и Белоградчик все още не са предали своите оздравителни планове на Министерството на финансите, съобщава сайтът KMETA.bg. Предстои мерките да бъдат гласувани на заседание на общинските съвети. По-рано днес финансовият министър Владислав Горанов алармира, че оздравителните планове на повечето общини са „наивни“, а някои кметове не са наясно, че ресурсът, който ще получат, ще се трансформира в безвъзмездна финансова помощ. Над половината - 156, от 265 общини в страната завършиха 2015 г. с дефицит. Сред 36-те общини, които са в най-сериозно финансово затруднение са: Видин, Димово, Борован, Мизия и Георги Дамяново.

Близо 4 хиляди фермери са кандидатствали за европейско подпомагане по мярката „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“. Исканата субсидия превишава два пъти заложения бюджет от 60 млн. лева и се налага експертите да направят отново оценка на проектите, за да бъдат финансирани най-добрите от тях, уточняват от Фонд "Земеделие". Средствата по тази мярка позволяват подпомагане на две хиляди души, тъй като има фиксирана субсидия от 15 хиляди евро за всеки проект. При новото оценяване ще се вземат под внимание приложените документи и бизнес плановете на кандидатите. С предимство ще се ползват проекти за плодове, зеленчуци и за животновъдни ферми в планинските райони. Финансовата помощ е безвъзмездна и се предоставя за срок от пет години при условие, че представеният бизнес план е изпълнен коректно.

Почти 250 хиляди тона хлебно зърно са произвели земеделските стопани от област Враца. Това показват данните на областната служба по земеделие в града под Околчица. Дни след прибирането им в хамбарите са ясни и точните количества пшеница, ожъната в нивите от 10-те общини в региона. 246 661 тона жито е произведено във Врачанска област за тази година. Лидер в производството на хлебна пшеница е община Бяла Слатина, където са прибрани  65 090 тона. На територията на тази община засетите площи с пшеница са най-много за областта - 132 400 дка, а средният добив е 492 кг/дка.  Втори по добив на пшеница са стопаните от Криводолско, където са ожънати 31 460 тона. Община Враца е трета в класацията с 31 305 тона жито. Притесненията на стопаните са свързани с цената на зърното, което продължава да държи ниски стойности заради добрата реколта и високите добиви.

Водите на река Салаш при село Вещица са в добро състояние, сочат резултатите от повторните проби. Сигнал за оцветяване на водата бе подаден в края на юли. Тогава инспекторите от Регионалната инспекция по околната среда и водите Монтана дадоха предписание за почистване на пречиствателните съоръжения на мандрата в село Дъбравка, община Белоградчик, каза Алексиния Николова от екоинспекцията. Водите на реките Салаш и Дъбравка отговарят на стойностите за добро състояние на водата,уточни Алексиния Николова.

Всички училища в община Видин провеждат подготовка за новата учебна година. Детските градини и училищата ще започнат нормално занятия, каза директорът на дирекция "Хуманитарни дейности" в администрацията Емилия Николова. Училищата в област Видин имат готовност за новата учебна година, но на места предстоят ремонтни дейности. Очаква се те да завършат до 15 септември.  

90 жители на община Белоградчик се ползват от услугата „Обяд за всеки в нужда” на социалния патронаж в града. Храната за хората от селата се извозва с превоз на Социалния патронаж в Белоградчик. Освен топлия обяд, нуждаещите се получават и индивидуални или групови консултации за ползване и на други социални услуги. Общинските служители  консултират дори и за управление на семейния бюджет.

Въпреки че плажът край видинското село Сланотрън на река Дунав е неохраняем, той е посещаван. Това потвърди кметът на селото, Венелин Павлов. На плажната ивица има поставени табели, че къпането е забранено.
 
"Младежка кино седмица" се провежда във видинското село Арчар чрез информационната младежка мрежа "Евродеск". Филми от българското и световното кино се прожектират на голям екран всяка вечер в салона на местното читалище. Инициативата е посветена на Международния ден на младежта, който беше отбелязан на 12 август, а партньор е Сдружение "Бокая", каза областният координатор по програмата Мирослав Людмилов. Прожекциите в Арчар са безплатни, а много от младежите, които ги посещават, за пръв път гледат филми на голям екран. "Младежката кино седмица" ще е до петък, а организаторите се надяват и в бъдеще да има прожекции на филми в селото, което е най-голямото във Видинска област.

Изложба на преподаватели и студенти от Висшето строително училище "Любен Каравелов"- София беше открита в Берковица. Домакин на вернисажа е градската художествена галерия "Отец Паисий", а събитието е част от програмата на Арт фест - Берковица. Преподавателите доц. Александра Иванова, д-р Николай Николов, Пламен Петков и техните студенти са рисували, вдъхновени от берковската природа и Вършец през май. В изложбата може да се разгледа избрана част от произведенията, които са създадени по време на пленера. Използваните техники на пленера са акварел, темпера, маслена живопис, молив, пастел, туш и смесени техники. Изложбата ще остане в галерията до 27 август.

Българската православна църква чества 1070 години от Успението на Свети Иван Рилски Чудотворец, небесен покровител на българския народ. Той е най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия манастир в България - Рилския. Св. Иван Рилски е покровител на миньорите, затова от 1996 година 18 август се чества като Ден на миньора. Празнуват и геолозите, и работниците от енергийно-суровинния отрасъл.

От днес в Оряхово започват традиционните панаирни дни. Празниците ще продължат до неделя включително, като всеки един от дните е наситен с различни мероприятия. Откриването на панаирните дни в Оряхово е от 20.00 часа на площад "Дико Илиев".








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музейко ще гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ на 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до 14:00 ч...

публикувано на 16.07.24 в 14:31

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00