Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши жътвата на ечемик и рапица във Врачанско

Снимка: Жоро Александров

Земеделските производители от област Враца са прибрали в хамбарите си тази година 12 084 тона ечемик. Средният добив от фуражната култура е 373 кг/дка, показват данните на областната служба по земеделие.

От засетите с маслодайна рапица 69 902 дка са прибрани 18 050 тона. Най-много рапица е произведена в Белослатинско - 4 760 тона, следват ги общините Оряхово с 3 220 тона и Криводол с 3 080 тона.

Жътвата на двете агрикултури приключи в началото на август. До дни се очаква да започне кампанията по прибиране от нивите на слънчогледа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Владимир Малинов

Проучваме възможността да погребваме отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия

България проучва възможността да погребва отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 15:53

Пленер събра малки художници в Кула

Детски пленер започна в Кула . Инициативата се организира от местното читалище и е традиционна. Деца от различни възрасти се включват в проявата. „Тази инициатива на читалището се приема много радушно от всички малки участници. Събитието е част от програмата на панаирната седмица и разбира се от културния календар на местното читалище...

публикувано на 16.08.24 в 14:46

Горски служители се борят с пожар трети ден край село Струпец

Петнадесет горски служители трети ден се борят с огнената стихия в землището на село Струпец , на територията на Държавно горско стопанство-Мездра, съобщават от Северозападното държавно предприятие (СЗДП) във Враца. Сигналът за пожара в местността Струпешка могила е подаден в 18:30 часа на 14 август. Засегнатите горски територии са около 200 дка..

публикувано на 16.08.24 в 14:36

"Опера на върховете" в Белоградчик продължава с "Mamma mia!"

Продължава фестивалът "Опера на върховете" в подножието на Белоградчишките скали . В продължение на три дни - 16-и, 17-и и 18 август любители на операта от цялата страна и от чужбина ще могат да се насладят на мюзикъла "Mamma mia!". Спектакълът е едно от заглавията, които през последните години силно привлича публиката, коментира директорът на..

публикувано на 16.08.24 в 13:00

Пиян младеж отказа да спре на стоп палка и катастрофира в Монтана

Неправоспособен водач , неизпълнил сигнал със стоп палка за спиране на полицейски служители и катастрофирал, е заловен в град Монтана , съобщават от полицията. Извършителят е 17-годишен младеж от квартал Кошарник" в града. Той отказал да спре на подадения от пътните полицаи сигнал на бул. "Трети март" през нощта на 15 август и при опита си да избяга от..

публикувано на 16.08.24 в 11:52

Над 37 000 кутии с цигари са конфискувани на Дунав мост 2

Общо 750 000 къса (37 500 кутии) цигари , без български акцизни бандероли, задържаха митническите служители в района на Дунав мост при Видин , съобщават от Агенция "Митници". Недекларираната стока е открита в  товарен автомобил с литовска регистрация, който по документи превозва групажна стока от Гърция за Литва. Образувано е досъдебно..

публикувано на 16.08.24 в 11:36

Празник събира стотици гости на Копиловския Балкан

Празник на Копиловския Балкан събира под връх Копрен гости от цялата страна повече от половин век. За първи път тържествата се провеждат в два дни. За 57-ми път в село Копиловци, община Георги Дамяново, се събират на празник на Балкана. За първи път той се прави в далечната 1967 година само от жители на селото. За първа година тържествата започват..

публикувано на 16.08.24 в 11:18