Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участниците в "Дунав Ултра" стартираха от Куделин

5
От село Ясен екипът потегли с велосипеди
Снимка: Анжела Каменова

От видинското село Куделин, което е  на запад по поречието на Дунав, потеглиха участниците в кампанията "Дунав Ултра". В предизвикателството се впуснаха четирима атлети-аматьори, които трябва да преминат разстояние от 682  километра само за 48 часа, съчетавайки бягане и колоездене. Кампанията е наречена на едноименния маршрут по брега на реката. Целта е да се популяризира велотуризма и има подкрепата на Министерството на туризма.

Кампанията е трета по ред и започва като лично предизвикателство, но се превръща в кауза. Борис вече е преодолял разстоянието от 682 километра с велосипед. Сега заедно с Илиян, Станислав и Филип иска да докаже, че това може да стане и като  съчетаят бягане и колоездене.

"Аз и колетите, с които ще направим самото преминаване, сме вдъхновени именно от това, от красотата на този регион, от красотата на различните части, които са по поречието на Дунав и историческите паметници, които се намират в различните градове и многовековната история на малките селца. Това е съвкупност, която ни вдъхновява и ни кара да приемем самата инициатива с огромно вдъхновение" - казва Борис Бегъмов, идеолог на концепцията.

Казват, че в държавите на запад от нас възможностите за велотуризъм по брега на Дунав отдавна са оценени. Предимството на България е, че има голям потенциал за това.

 "Чрез нашето предизвикателство, ние не само тичаме и караме колело, а по този начин предизвикваме любопитство, за да се наблегне, да се освети този район, защото той има много  плюсове"- обяснява Филип Лхамсурен, който сравнява красотата по поречието на Дунав с тази на Амазонка, която също познава.

Четиримата потеглиха от  Куделин в шест сутринта, а крайната точка ще е Дуранкулак на изток, до където трябва да са преди този час в понеделник. Мисията ще е изпълнена, ако поне един от екипа премине маршрута за това време, каза Борис Бегъмов:

"Целта ни е поне един от нас да успее да финишира в рамките на 48 часа и това е доста сериозно предизвикателство, защото ние не сме професионални атлети, въпреки, че сме се готвили много отговорно и сериозно."

Още с първите километри  по маршрута бяха запленени.

"За пръв път бягам в тази част на България и просто бях изумен от красотата на реката. Имаше  едно изкачване след един участък, като качиш хребета и вече виждаш цялото, цялото протежение на река Дунав и просто е уникално. Това нещо много ме зареждаше, докато бягам и се чувствах много добре през цялото време. Срещах много хора в населените места. Поздравявах ги и те ми отвръщаха. Такъв позитивен момент имаше от цялото бягане"
- казва Илиян Лазаров, който през последните шест години е отдаден изцяло на бягането в града и планината.

При село Ясен след 20 километра бягане, четиримата потеглиха с велосипеди към Видин.

По цялото рзстояние са следвани от снимачен екип.

"Има за цел да заснеме цялото предизвикателство, изпитанията, всичко, което се случва по пътя, региона, природата. Идеята е да се направи документален филм"- обяснява  Радост Пенева от екипа на кампанията.

По време на самото изпитание движението на всеки участник може да се следи директно в интернет на сайта на кампанията чрез специална технология за проследяване в реално време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 12 юли 2024 година

Проект за изграждане на нов физкултурен салон в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във  Видин  е одобрен за финансиране, съобщават от Общината. Проектните дейности включват изграждане на малък физкултурен салон в дворното пространство на учебното заведение с обслужващи  помещения, в т.ч. и закупуване на оборудване и обзавеждане,..

публикувано на 12.07.24 в 18:05
Силвия Василева, директор на „Финансови и счетоводни дейности“ в Община Монтана

Много добро изпълнение на бюджета за 2023 година, отчете Община Монтана

На публично обсъждане директорът на „Финансови и счетоводни дейности“ Силвия Василева представи основните приходи и разходи в бюджета на община Монтана през миналата година, съобщават от местната администрация.  “Въпреки трудностите през годината заради обратите в държавното управление и забавеното приемане на Закона за държавния бюджет,..

публикувано на 12.07.24 в 16:58

Урок за Космоса се проведе в Мездра

Библиотекари разказаха на деца за стъпването на човека на Луната преди 55 години в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Участниците в проявата научиха за подготовката на астронавтите, изпращането на няколко спътника в Космоса с различни животни и накрая за полета на космическия кораб "Аполо 11", който каца на земния..

публикувано на 12.07.24 в 16:52

Съд наказа двама обвиняеми за отглеждане на коноп в Мизия

Двама обвиняеми получиха наказания от по 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за незаконно отглеждане на растения от рода на коноп и държане на високорисково наркотично вещество в Мизия . Разследващите са открили 128 растения в специално оборудвано помещение в сграда в местността „Среден връх“ в града. Пазарната..

публикувано на 12.07.24 в 15:14

Безработни започват работа по програма за заетост в община Белоградчик

В община Белоградчик започват работа деветима безработни по Регионалната програма за заетост . Хората са наети на трудов договор със срок пет месеца, на пълен работен ден.  Дейностите, с които ще бъдат ангажирани безработните, са почистване, благоустрояване, поддържане на зелени и цветни площи, паркове и алеи, гробищни паркове,..

публикувано на 12.07.24 в 14:37

Берковица посреща "Мото рок фест" 2024

Берковица е домакин на "Мото рок фест" от днес, 12 юли до неделя, 14 юли. Организатор на събитието е мотоклуб "Планински братя" със съдействието на Община Берковица, а програмата е разнообразна и интересна, каза за радио ВИДИН  Олег Петков , президент на клуба. "В петък откриваме, посрещаме гости, следва рок концерт на група SWEET POISON,..

публикувано на 12.07.24 в 14:00

Полицията разследва грабеж край път Е-79 в Монтанско

Криминалисти разследват грабеж на 33-годишна жителка на Враца, съобщават от полицията. Престъплението е извършено вчера, 11 юли, около 17:00 часа, на отбивка на международния път Е-79 в землището на монтанското село Сумер . Извършителите заплашили жената с огнестрелно оръжие, след което ѝ взели дамската чанта. Гилза от газов пистолет е намерена при..

публикувано на 12.07.24 в 11:58