Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Винарово спечели голямата награда на журито в събора "Тъпан бие, хоро се вие" в село Флорентин

4
Съставът от Капитановци
Снимка: Светла Бондова

Вторият ден на събора бе щастлив за Винарово. Танцовият състав на възрастните при читалището спечели купа. Тя беше единствена за този вечер, но с медали бяха отличени певиците от новоселското читалище "Земеделец-1874", както и самодейците от пенсионерския клуб "Капитаните" от с. Капитановци.  Най-възрастният участник не беше сред тях, а в танцовия състав на с. Ясен- 77-годишната Вълкана Петкова, която също бе отличена с медал. Точно 70 години я делят от най-малката танцьорка – 7-годишната Елена Дойчинова от с. Косово.

Малко двойки се впуснаха в обявеното надиграване след завършването на концертната програма. Тук наградата отиде при Величко Георгиев и Величка Филипова от с. Капитановци.

И след това засвири духовата музика на с. Балей и започна вечерта на публиката. И участници, и зрители споделяха едно мнение – фолклорният събор ги зарежда с положителни емоции, прави ги щастливи, че могат да запазят и предадат най-хубавите традиции на българския народ.

"Много съм щастлива и заредена емоционално от всичките тези събори, които се правят и съм щастлива, че се борим да запазим народните хора от нашия край, песните също"- казва Елза Петрова от село Капитановци.

Нели Маринова от с. Флорентин живее в чужбина от 1992 г. Беше дошла от Париж буквално час преди започването на събора. За нея той бе преоткриване на родното село, на скъпите спомени от детството, беше преживяване, което искаше да сподели с приятелите си по света. Затова тя побърза да се хване отново на хорото сред приятели и роднини.

Довиждане от Флорентин и до нови срещи на събора във Винарово, който ще бъде точно след една седмица!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Партии заложиха на познати кандидати във Враца

Красен Кръстев е водач на листата от кандидати за депутати на коалицията ГЕРБ-СДС за област Враца . От регистрацията на претендентите на фаворита за най-много места в следващото Народно събрание личат познати имена – втори е досегашният депутат Мартин Харизанов, а трети е Мирослав Аспарухов. От БСП вече обявиха, че бившият кмет на Мездра..

публикувано на 07.05.24 в 09:52
Кандидатите за народни представители от листата на коалицията се регистрираха в Районната избирателна комисия във Видин.

Михаил Миков е водач на листата на "ЛЕВИЦАТА!" във Видин

Коалиция от партии "ЛЕВИЦАТА!" подаде документи за регистрация на пълна листа с кандидати за народни представители в 5-и многомандатен избирателен район във Видин , съобщават от формацията. В нея влизат: Михаил Миков, юрист; Димитър Велков, икономист; Зоя Василева, фармацевт; Калоян Борисов, застраховател; Йоанна..

публикувано на 07.05.24 в 09:45

Лом почете паметта на загиналите във войните

Пред паметника на Втори конен полк в Лом се състоя възпоменателна церемония за героите, загинали за обединение на Отечеството и по повод Деня на българската армия и храбростта . Майор Васил Василев, председател на Военния клуб в Лом, произнесе слово за историята на легендарния ломски конен полк, воювал в Сръбско-българската война, Балканската,..

публикувано на 07.05.24 в 09:40

Започнаха Празниците на културата "Мездра май"

След официалното откриване на 50-ите Празници на културата „Мездра май” с „Дихание“ - концерт на Орлин Горанов и на Симфоничния оркестър на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ - Велико Търново , тази седмица предстоят множество събития: На 7 май 2024 г. (вторник) от 19:30 ч. - Концерт на Аристос Константину & Live band...

публикувано на 07.05.24 в 08:37

Лидерът на СДС Румен Христов е водач на листата за народни представители в Монтана

Лидерът на СДС Румен Христов е водач на листата ГЕРБ-СДС за народни представители в Монтана, където политическата сила ще се бори да вземе 2 мандата.  Коалиция ГЕРБ-СДС подаде документи за регистрация на листата за народни представители от Монтана. След 9 мандата депутат от ГЕРБ Ирена Димова не е в листата и остава областен координатор: "Аз..

публикувано на 07.05.24 в 07:50

Сдружение направи дарение за Дома за стари хора в Дреновец

Представители на сдружение в Дреновец посетиха Дома за стари хора в селото, където направиха дарение за Великден. Председателят на сдружението Николай Вецов обясни: "Гражданско сдружение "Достоен живот 22" - с. Дреновец, община Ружинци за пореден път дари на старческия дом в с. Дреновец великденски яйца, козунаци и малко винце. Бяхме посрещнати..

публикувано на 07.05.24 в 07:45

Храмов празник чества църквата „Св. вмчк Георги Победоносец” в Белоградчик

На 6 май своя храмов празник отбелязва църквата „Св. вмчк Георги Победоносец” в град Белоградчик. По този повод Видинският митрополит Даниил и архиерейският наместник на Белоградчишка духовна околия отец Рафаил отслужиха тържествена света литургия и водосвет. В проповедта си митрополитът напомни, че Бог е светлина и е милосърден, дълготърпелив и когато..

публикувано на 06.05.24 в 16:45