Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 август 2016 година

Снимка: Жоро Александров

Зачестилите сигнали за неприятната миризма, която се носи в някои квартали на Враца, вдигнаха "на крак" управниците в града, а кметът Калин Каменов предизвика проверка на недовършената пречиствателна станция за отпадни води. Освен градоначалника на обекта дойдоха заместник областният управител Мирослав Комитски и директорът на Звеното за изпълнение на проекта по водния цикъл Марияна Рашева. Пред медиите Каменов призна, че вонята, носеща се над Враца, идва от пречиствателната станция и не е нужна специализирана техника, за да бъде констатиран този факт. Той обясни, че са закупени биоактивни препарати, с които полетата, където се разгражда твърдата маса от пречиствателната станция, ще бъдат третирани, за да се неутрализира неприятната миризма. "Идеята е до 20 дни голяма част от този неприятен аромат, който се носи от пречиствателната станция да бъде неутрализиран. В случай, че има повторни неприятни аромати, след 20-30 дни отново ще има третиране с препарат, така че се неутрализира тази миризма", обясни краткосрочните мерки кметът на Враца. В дългосрочен план, при приключването на участъка на пречиствателната станция, е планирано залесяването на близо 1 500 дръвчета, които да създадат естествената преграда за намаляване на потока от естествения аромат, който се носи от пречиствателната станция, така че неприятните миризми да бъдат максимално неутрализирани.

Общо 412 нарушения откриха през юли трудовите инспектори във Врачанско, както и две неизпълнени предписания. Дадени са 400 нови задължителни предписания и повече от 10 устни разпореждания от инспекторите. 12 са съставените актове за административни нарушения за неизпълнени предписания за 27 хиляди лева, връчени през месеца са 15 наказателни постановления за сумата от 14 хиляди лева. Намалява броят на фирмите, които забавят изплащането на трудовите възнаграждения на служителите си, отчетоха още от трудовата инспекция във Враца.

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, се срещна с децата от Дома за деца лишени от родителска грижа в Белоградчик
, които са прекарали ваканцията си в Сандански. По инициатива на социалното министерството това лято повече от 300 деца от 14 домове почиват на море или планина по техен избор.

Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в домашна обстановка беше открит днес във видинското село Ново село. Той се намира в реконструираната сграда на бившия търговски павилион в района на болницата. Центърът е създаден със средства от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и ще обслужва хората с увреждания в Общината и личните асистенти, и домашни санитари, които се грижат за тях. Състои се от зала за обслужване, стая за архив и санитарен възел. Николай Илиуцов е назначен за ръководител на Центъра. Медицинско лице ще бъде на разположение всеки ден - медицинската сестра Бисерка Милчева.

В Белоградчик върви публичното обсъждане на годишния отчет за изпълнението на бюджета на община Белоградчик за 2015 г. То започна в 17.00 ч. в Младежкия дом. Предварително всеки можеше да се запознае с конкретните цифри от материалите, които са качени на сайта на Общината. На срещата ще бъде направен отчет и на средствата от Европейския съюз. 6 613 028 лв. са усвоени за капиталови разходи по програмата за развитие на селските райони. Това са средствата, с които бяха реконструирани, ремонтирани и обновени спортният комплекс, читалището и Центърът за настаняване от семеен тип за възрастни хора с деменция в с. Дъбравка. В петък от 14 часа е предвидено заседание на Общинския съвет в Белоградчик.

Общинският съвет в Плевен обсъди днес общинската транспортна схема. С реализираната европейска инвестиция от 18 милиона лева градът е с най-електрифицирания градски транспорт в България и с въведена в експлоатация за първи път у нас нова за Европа технология на изградената електропреносна мрежа. Общо 16 тролейбусни линии ще поемат обслужването на всички квартали на областния град през септември.

Поредното редовно заседание на Общинския съвет в Мездра започна в 16.00 часа при проект за дневен ред от 20 точки. То стартира с разглеждането на актуализация на бюджета на общината за 2016 година, допълнение на програмата за капиталови разходи също за тази година, допълнение и изменение на Наредбата за условията и реда за съставяне на бюджетна прогноза за местните дейности за следващите 3 години и приемането на Наредба за изпълнение и допълнение на съществуващата Наредба за определяне на местните данъци и такси. Традиционно в края на заседанието ще бъдат разгледани предложения за промени в Подробен устройствен план и разпореждане със земеделски земи от Общинския поземлен фонд. Има и депозирано питане към кмета Генади Събков във връзка с последиците за зеленчуковите насаждения в общината след масовото нашествие на "оранжерийна белокрилка".

Редовно заседание проведоха и общинските съветници в Грамада при дневен ред от 9 точки.
На сесията бяха разгледани предложения за приемане отчета за касово изпълнение на бюджета и извънбюджетните сметки на Общината към края на юни, както и предложение за определяне на представител на Общинския съвет за участие в състава на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия.

Общо 11 постоянни комисии към Видинския общински съвет заседаваха днес по актуални теми
. Членовете на комисията по общинска собственост, общински дружества и предприятия, приватизация и следприватизационен контрол разгледаха Доклад от кмета на Видин Огнян Ценков, който касае приемане на отчета за касово изпълнение на бюджета, отчети за изпълнението на сметките за средства от Европейския съюз на Общината за 2015 година, както и отчет на капиталови разходи за същата година, и отчет за състоянието на общинския дълг за 2015-та.

Икономист предлага ноу-хау за спасение на България. Страната ни може да спечели за няколко месеца от продажба на ноу-хау 60 млрд. евро. Програмата за преодоляване на кризи се нарича 'Новаторство в областта на организацията на труда и управлението на националното стопанство". Тя е подкрепена от 12 академии, 11 института, политици, кметове и общински съветници, каза на пресконференция във Видин авторът на програмата - професор по икономика и право Божидар Попов. По думите му, идеята е да се създаде мозъчен тръст към правителството, който да събира и одобрява иновационни идеи. Очаква се да се организира международна конференция, на която чуждите правителства да бъдат уговорени да подпишат договорите за ползването на тази програма. Проф. Божидар Попов произхожда от рода на Иларион Макариополски и Стоян Михайловски, а по бащина линия е трето поколение юрист и е награждаван многократно за новаторската му дейност.

Четири деца от Враца са намерили новите си семейства през миналия месец. За друг малчуган в момента тече процедура по осиновяване, но все още не е насрочено делото, съобщават от дирекцията по социално подпомагане. Две от децата са осиновени през системата на социалните, а други две - през Министерството на правосъдието /като става дума за международно осиновяване/. Информацията съобщи директорът на дирекцията по социално подпомагане Мария Търнавска. Само през юли в регистъра на институцията са вписани нови 19 кандидат-осиновители от област Враца. Други 81 желаещи детенце от страната са вписани в местното социално звено. Така общият брой на кандидат-осиновителите става 1 241. От институцията съобщиха и за инцидент, след което от приемно семейство са били изведени две деца, които не са били отглеждани, според изискванията. Провинилите са заличени от регистъра, в който към този момент има 85 приемни семейства, а там се отглеждат 101 деца.

83-годишен старец е открит жив и здрав вчера при проведено организирано претърсване, съобщават от полицията във Видин. На 23 август мъжът бил обявен за местно издирване, след като дъщеря му съобщила в Районното управление в Белоградчик, че е в неизвестност. Възрастният мъж излязъл от дома си в с. Боровица на 21 август и от тогава местонахождението му било неизвестно. В спешен порядък служителите на реда създали необходимата организация и предприели издирвателни действия. На 24 август, на разсъмване започнало обхождането на землището на селото. В издирването се включили полицаи, граничари и местни жители. Към 15.00 часа, в местността "Орля", 83-годишният е открит невредим - в добро физическо състояние, след което е предаден на близките му.

След кражбата през 2010-та година в Онкологичния диспансер във Враца, когато непълнолетно момиче, подпомогнато от своята майка и леля, отне чанта със сумата от 14 650 евро от съпругата на пациент с тежко заболяване, след одобрено от съда споразумение между прокуратурата и защитата на подсъдимите, и изцяло възстановени имуществени щети, на двете жени, Пенка и Елена Таневи, са наложени наказания. Пенка Танева получи две години "лишаване от свобода" с изпитателен срок от четири години, а Елена Тасева - "пробация" със задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от три години и подписване два пъти седмично, както и периодични срещи с пробационен служител.

Представители на Управителния съвет на Камарата на архитектите, както и на регионалната колегия във Видин ще проведат на 29 август /понеделник/ от 14 часа, среща с кмета на Общината. Поводът е протестът на архитектите срещу проекта за обновяване на пешеходната зона. Срещата е открита за граждани и журналисти.

Одобрено е проектното предложение на жители от комплекс "Бонония" във Видин, които искат да бъде ремонтирана детската площадка при блокове с номера 5, 6 и 8. Това официално беше оповестено от кмета, Огнян Ценков, по време на среща с представители на видински медии. Одобрените проекти по Програмата за финансиране на местни инициативи са общо 35, допълни Ценков. Предстои сключването на договор между кмета на Общината и избраните представители на общо събрание.

Все още няма голямо търсене на въглища за отоплителния сезон, казаха от видинска фирма. Цената е 260 лева за тон, а пелети все още няма в склада. Започва да се повишава обаче търсенето на дърва за огрев, но и там пазарът все още е спокоен.

Мандра за преработка на мляко от рядка местна порода овце откриха във видинското село Репляна. Инвестицията е с подкрепата на Българо- Швейцарската програма за сътрудничество по проект, насочен към опазване на биоразнообразието.По програмата са осигурени около 30% от инвестицията в предприятието за преработка на мляко от рядката порода "реплянска овца". Тя е застрашена от изчезване, отглежда се в районите на Белоградчик и Чипровци, но вече са останали по-малко от три хиляди животни. 500 от тях са във фермата на Димитър Иванов:"Това е типичната планинска овца. Тя е дребна. Агнетата са също малки, но с много високо качество на месото. Млякото е по същия начин." Инвестицията е по проекта "За Балкана и хората", изпълняван в зоните "Натура 2000" в Западния и Централен Балкан.

В читалнята на библиотеката в Мездра се проведе поредното интерактивно географско пътешествие. То беше организирано от гостуващите в града момичета от Испания (област Галисия ), които представиха красотите на родината си. Те са в Мездра по изпълнение дейностите на проект. Гостенките разказаха за традиционните за областта и страната ястия, музика и танци. Инициативата продължи в разговор за живота в Испания.

Директорът на Дирекция природен парк "Врачански Балкан" инж. Николай Ненчев е първият кръстник от България на 11-те малки белоглави лешояди /едни от най-редките видове в Европа/, които се излюпиха в България през тази година. Всички те вече имат кръстници от 8 страни от Стария Континент. Посланиците на 4 държави получиха и почетни грамоти. Церемонията по връчване на призовете се състоя в София.

Конкурс за най-красив домашен любимец започва тази вечер от 18:30 часа в новия парк "Дъбника" във Враца. Надпреварата протича в четири категории - едри кучета, средни или дребни породи кучета, котки, рибки, птици, екзотични животни. Тричленно жури оценява животните по различни критерии, като атрактивност, поведение и други качества. За най-добрите са предвидени награди.

Народно читалище "Славяна 2004" от видинското село Плешивец е с два медала от Първия международен фолклорен фестивал в монтанското село Смоляновци. Певческият състав към културното средище е с богат репертоар от местния фолклор, а някои от мелодиите са уникални и не се знаят дори в съседните населени места, каза кметът на Плешивец Тодор Тодоров, който е и председател на читалищното настоятелство. Кметът на община Ружинци Александър Александров днес се е срещнал с изпълнителите, за да ги поздрави за участието. Във фестивала, който се проведе на 13 и 14 август, участваха над 40 състава от България, Сърбия и Румъния.

В Кнежа от днес, 25 август, започват панаирните дни, които ще продължат до събота. В програмата са включени ретро авто мото парад, който ще е утре в двора на Старата гимназия в града, а заедно с парада ще има и стънт шоу на младежи с мотоциклети. Възпитаници на една от автошколите в града ще покажат майсторско управление и трикове с мотопеди. Турнири по футбол, тенис на маса и шах, са другите изяви за панаира.

Деловодител от Административния съд (АС) във Враца ще участва в тазгодишното издание на Международния песенен фестивал "Пирин фолк".
Светлин Миланов, който е роден във Видин преди 41 г., ще представи на сцената в Сандански парчето "Очакване" (в звуковия файл). Всички почитатели на този жанр музика могат да проследят на живо изпълненията от конкурсната програма в събота /27 август/ от 20 ч. по БНТ. Светлин Миланов не е професионален изпълнител, но притежава дипломи за магистър по "История и археология" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" и по "Публична администрация" от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". От 9 г. работи като архивар в АС-Враца. Всеки, който иска да подкрепи нашето момче на "Пирин фолк", може да го направи



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музейко ще гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ на 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до 14:00 ч...

публикувано на 16.07.24 в 14:31

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00