Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отбелязаха 55 години от създаването на Дом "Социални грижи" в Куделин

Снимка: Елиза Борисова

Домът за възрастни хора с умствена изостаналост (ДВХУИ) във видинското село Куделин отбеляза 55 години от създаването си. Домът "Социални грижи" е открит на 28 август 1961 год. Първите домуващи са хора с умствена изостаналост и тежки телесни недъзи, настанени в сградата на бившата гранична застава. Сега,повече от половин век от тогава, материалната база е променена, както и условията за живот на хората в неравностойно положение.

За тържеството пристигнаха Николина Ванчева – заместник кмет на община Брегово, Сергей Здравковски – секретар на общината, д-р Цветан Топчиев –председател на Общинския съвет, Лариса Лалова –координатор "Социални дейности" в общинската администрация, служителите от счетоводството на Дома, ръководители на всички социални заведения на територията на общината, медицински работници, които са работили през годините в това социално заведение. Директорката на ДВХУИ- Мариела Колева с усмивка и с "Добре дошли" посрещна всички, а домуващите и обслужващият персона с вълнение очакваха началото на празника. Медицинските работнички, които някога са работели тук, пожелаха да разгледат преходните жилища и останаха възхитени от условията, които са създадени за обитателите на дома.

Честването започна със слово на Мариела Колева, която заяви:

"Днес с гордост и удовлетворение честваме 55 години от откриването на първото социално заведение на територията на община Брегово- Дом за социални грижи в с.Куделин. Повече от половин век този Дом ежедневно, денонощно е сигурен подслон за хората с увреждания, които имат нужда от постоянни грижи. През всичките години Домът не само променяше своето име и статут, но и се развиваше и се  променяше според изискванията за подобряване условията на живот на бенефициентите.

Физическото състояние на домуващите е позволявало включването им в различни трудови дейности: леярство, дърводелство, производство на циментови блокчета, плетене на оградна мрежа, животновъдство и земеделие. От 1968 год. в Дома работи учител-възпитател. Провеждат се часове за усвояване на елементарни знания по четене, писане, рисуване и пеене. Работи се системно за развитие на говора. Към Дома функционира мъжки хор. Имало е театрален и музикален състав. През годините ръководители на това социално заведение са били: Илия Каменов, Дафин Илиев, Свиленка Попова, Любен Коданов, Любен Иванов, Сашка Оприкова, Орлин Григоров и Лилян Топчийски. Като медицински работници тук са работили: Виолета Бончева, Елена Маркова, Евгения Каменова, Славянка Сивенова, Дочка Паянова, Любка Груева, Богдан Труев, Аленка Топчийска.


СнимкаДомът за възрастни хора с умствена изостаналост е най-голямото, най-тежкото социално заведение на територията на областта. На територията на общината има още 7 социални заведения, но Домът в с. Куделин от февруари 2011 год. има юридическа самостоятелност и е с капацитет 200 мъже. Сега тук работят над 100 жители на общината и се грижат за 157 домуващи. Благодарение на активното съдействие на ръководството на Общината, Домът разполага със сграда на три етажа като всеки етаж е оборудван с необходимите помощно-технически средства за хора с увреждания. На всеки етаж има оборудвана телевизионна аудио-техника и цифрова телевизия. Разполагаме с парова станция, оборудвана с два нови котела, за течно и твърдо гориво; направен бе ремонт на триетажната жилищна сграда с кухненски блок, столова, перален блок, шивашко отделение и санитарни възли. Направен бе основен ремонт на административната сграда – саниране, ПВЦ-дограма, фаянс и теракота, външно и вътрешно боядисване. Основен ремонт се направи и на сградата на педагогическия персонал.

В Дома има медицински кабинет, фитнес зала, кабинет по музикотерапия, дневна за тихи игри и дневна за шумни игри. Разполагаме с помощно стопанство и дърводелна работилница. Колективът, работещ тук, е мотивиран и готов за извършване на предстоящата деинституционализация на Дома с активното, непосредствено участие на Общината. Днес изказвам нашата дълбока благодарност на ръководството на Общината и Дирекция "Социално подпомагане" за това, че през всичките години, винаги, при всякакви условия са били обърнати с лице към това социално заведение и са съдействали за подобряване условията за все по-доброто обслужване на домуващите. Уверена съм, че и в бъдеще ще работим заедно в името на обитателите на дома."

Думата бе дадена на Николина Ванчева,която от името на кмета на общината каза:

"Домът в Куделин е едно от най-големите социални заведения в областта. Ние знаем, че то дава хляб на много семейства от община Брегово. И най-вече- в него намират подслон тези, които в наше лице виждат своите семейства."

Председателят на ОбС-Брегово – д-р Цветан Топчиев поднесе поздравителен адрес от името на общинските съветници.

Бяха поднесени цветя и подаръци от представителите на социалните заведения в община Брегово, а певческа група от домуващи, със своята ръководителка Иванка Фиркова, изпълниха музикална програма за всички присъстващи. Много от обитателите на Дома, заедно с хора от обслужващия персонал, се хванаха на хоро. Така, с приповдигнато настроение завърши честването на 55-годишнината на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в с. Куделин.


Вижте още
денят на детето, 1 юни, организиран от читалището в Руска Бела

НЧ ,,Подем- Руска Бела 1928” отбеляза Международния ден на детето

С много усмивки, забавни игри и веселие НЧ ,,Подем- Руска Бела 1928” организира отпразнуване на  1 юни- Международния ден на детето. Най- слънчевият и най- веселият празник. Гости на тържеството бяха аниматори от детски център в град Враца. Благодарение на тях и на дарителите всички заедно подариха  един незабравим ден на  децата. Специални..

публикувано на 31.05.20 в 16:10
ДГ

От 1 юни започва работа детската градина в Белоградчик

  Детска градина „Иглика“ в община Белоградчик ще заработи oт утре,  01.06.2020 г. Около 30 са записаните до момента деца от всички групи. Персоналът на детската градина е снабден с дезифентанти, маски и шлемове. Спазени са всички мерки, препоръчани в заповеда на министъра на здравеопазването. В детската градина децата ще се приемат през..

публикувано на 31.05.20 в 15:55
годишно отчетно събрание на народно читалище село Долна Кремена

Народно читалище в Долна Кремена проведе годишно -отчетно събрание

Народно читалище "Просвета 1897" Долна Кремена проведе отложеното с два месеца поради пандемията годишно отчетно събрание при спазване на противоепидемичните мерки и в присъствието само на толкова членове, необходими за кворум. Събранието бе открито от члена на Настоятелството Бистра Цолова, а Мариана Серафимова прочете богатия на събития отчет..

публикувано на 31.05.20 в 15:00
Кметът на община Враца Калин Каменов на Милин камък

Българи се поклониха пред паметта на Ботев и четата му на връх Милин камък

На паметното историческо място, на връх Милин камък,кметът на община Враца Калин Каменов поднесе цветя пред паметника на загиналите ботеви четници и се преклони пред героизма и родолюбието на Христо Ботев и борците за свободата на България. Своята признателност към делото на великия българин отправиха и заместник-кметът Мария Попова, кметовете на..

публикувано на 31.05.20 в 13:27
ръчно изработени бижута

Читалището в Хърлец дарява пари на болницата в Козлодуй

Над 200 лв е дарило НЧ "Никола Йонков Вапцаров" село Хърлец на болницата в град Козлодуй от организиран благотворителен онлайн базар.  В началото на пандемията, когато читалището спира работа и затваря врати, работещите решават да изработват различни видове сувенири,  публикуват ги на своята фейсбук страница и започват ги продават - каза председателят..

публикувано на 31.05.20 в 13:15

31 май - Световен ден без тютюнопушене

31 май е световен  ден без тютюнопушене , отбелязва се по инициатива на Световната здравна организация. На този ден се обръща внимание на рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира към намаляване и спиране на пушенето. Какво показва анкетата ни, направена сред видинчани: " Не знам защо пуша, просто почнах, мога да ги..

публикувано на 31.05.20 в 13:05

Специална награда за третокласници от Берковица

Специална награда „Творчески плам“ в Детски творчески конкурс „Моята азбука“ на Издателска къща "Жуана 98" бе присъдена на  III Б клас на 1 ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ - Берковица . Наградата е за  колективната електронна книга, създадена от децата за празника на светитет братя Кирил и Методий -  каза  класният ръководител Елизабета Боянова..

публикувано на 31.05.20 в 12:05