Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отбелязаха 55 години от създаването на Дом "Социални грижи" в Куделин

Снимка: Елиза Борисова

Домът за възрастни хора с умствена изостаналост (ДВХУИ) във видинското село Куделин отбеляза 55 години от създаването си. Домът "Социални грижи" е открит на 28 август 1961 год. Първите домуващи са хора с умствена изостаналост и тежки телесни недъзи, настанени в сградата на бившата гранична застава. Сега,повече от половин век от тогава, материалната база е променена, както и условията за живот на хората в неравностойно положение.

За тържеството пристигнаха Николина Ванчева – заместник кмет на община Брегово, Сергей Здравковски – секретар на общината, д-р Цветан Топчиев –председател на Общинския съвет, Лариса Лалова –координатор "Социални дейности" в общинската администрация, служителите от счетоводството на Дома, ръководители на всички социални заведения на територията на общината, медицински работници, които са работили през годините в това социално заведение. Директорката на ДВХУИ- Мариела Колева с усмивка и с "Добре дошли" посрещна всички, а домуващите и обслужващият персона с вълнение очакваха началото на празника. Медицинските работнички, които някога са работели тук, пожелаха да разгледат преходните жилища и останаха възхитени от условията, които са създадени за обитателите на дома.

Честването започна със слово на Мариела Колева, която заяви:

"Днес с гордост и удовлетворение честваме 55 години от откриването на първото социално заведение на територията на община Брегово- Дом за социални грижи в с.Куделин. Повече от половин век този Дом ежедневно, денонощно е сигурен подслон за хората с увреждания, които имат нужда от постоянни грижи. През всичките години Домът не само променяше своето име и статут, но и се развиваше и се  променяше според изискванията за подобряване условията на живот на бенефициентите.

Физическото състояние на домуващите е позволявало включването им в различни трудови дейности: леярство, дърводелство, производство на циментови блокчета, плетене на оградна мрежа, животновъдство и земеделие. От 1968 год. в Дома работи учител-възпитател. Провеждат се часове за усвояване на елементарни знания по четене, писане, рисуване и пеене. Работи се системно за развитие на говора. Към Дома функционира мъжки хор. Имало е театрален и музикален състав. През годините ръководители на това социално заведение са били: Илия Каменов, Дафин Илиев, Свиленка Попова, Любен Коданов, Любен Иванов, Сашка Оприкова, Орлин Григоров и Лилян Топчийски. Като медицински работници тук са работили: Виолета Бончева, Елена Маркова, Евгения Каменова, Славянка Сивенова, Дочка Паянова, Любка Груева, Богдан Труев, Аленка Топчийска.


СнимкаДомът за възрастни хора с умствена изостаналост е най-голямото, най-тежкото социално заведение на територията на областта. На територията на общината има още 7 социални заведения, но Домът в с. Куделин от февруари 2011 год. има юридическа самостоятелност и е с капацитет 200 мъже. Сега тук работят над 100 жители на общината и се грижат за 157 домуващи. Благодарение на активното съдействие на ръководството на Общината, Домът разполага със сграда на три етажа като всеки етаж е оборудван с необходимите помощно-технически средства за хора с увреждания. На всеки етаж има оборудвана телевизионна аудио-техника и цифрова телевизия. Разполагаме с парова станция, оборудвана с два нови котела, за течно и твърдо гориво; направен бе ремонт на триетажната жилищна сграда с кухненски блок, столова, перален блок, шивашко отделение и санитарни възли. Направен бе основен ремонт на административната сграда – саниране, ПВЦ-дограма, фаянс и теракота, външно и вътрешно боядисване. Основен ремонт се направи и на сградата на педагогическия персонал.

В Дома има медицински кабинет, фитнес зала, кабинет по музикотерапия, дневна за тихи игри и дневна за шумни игри. Разполагаме с помощно стопанство и дърводелна работилница. Колективът, работещ тук, е мотивиран и готов за извършване на предстоящата деинституционализация на Дома с активното, непосредствено участие на Общината. Днес изказвам нашата дълбока благодарност на ръководството на Общината и Дирекция "Социално подпомагане" за това, че през всичките години, винаги, при всякакви условия са били обърнати с лице към това социално заведение и са съдействали за подобряване условията за все по-доброто обслужване на домуващите. Уверена съм, че и в бъдеще ще работим заедно в името на обитателите на дома."

Думата бе дадена на Николина Ванчева,която от името на кмета на общината каза:

"Домът в Куделин е едно от най-големите социални заведения в областта. Ние знаем, че то дава хляб на много семейства от община Брегово. И най-вече- в него намират подслон тези, които в наше лице виждат своите семейства."

Председателят на ОбС-Брегово – д-р Цветан Топчиев поднесе поздравителен адрес от името на общинските съветници.

Бяха поднесени цветя и подаръци от представителите на социалните заведения в община Брегово, а певческа група от домуващи, със своята ръководителка Иванка Фиркова, изпълниха музикална програма за всички присъстващи. Много от обитателите на Дома, заедно с хора от обслужващия персонал, се хванаха на хоро. Така, с приповдигнато настроение завърши честването на 55-годишнината на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в с. Куделин.


Вижте още

Снимката на 19 май 2022 година

Огнеборци от Видинско премериха сили в състезание по пожароприложен спорт .  В надпреварата се включиха отборите на служители от видинската пожарна и сборен отбор на служители от Регионалните служби в Белоградчик и Кула. От 31.05 до 03.06.2022 година представителния отбор на РДПБЗН – Видин по пожароприложен спорт ще вземе участие в ежегодния..

публикувано на 19.05.22 в 18:00

Строителните материали не спират да поскъпват

Цените на строителните материали не спират да растат. Заради войната в Украйна на строителните борси у нас цените растат средно между 50 и 100%, твърдят от бранша и клиенти: "Да, значи тая сутрин ето тук в тоя магазин един приятел, който се занимава с това нещо и ми казва един чувал лепило, било е 5 и нещо, в момента е 9, което е кажи речи 100%...

публикувано на 19.05.22 в 17:08

До два месеца решават делото за смъртта на дете от Мездра

Окръжен съд – Враца обяви за решаване делото по случая с убитото дете в Мездра. 8-годишната жертва е внук на бившия врачански депутат и експрокурор на Оряхово - Тома Томов. За заседанието от София пристигнаха известни адвокати, като парламентаристът Татяна Дончева и Ивайло Найденов защитаваха интересите на покрусеното семейство заедно..

публикувано на 19.05.22 в 16:50

Детска градина "Мир“ в Мездра отпразнува 50-годишен юбилей

Детска градина "Мир" в Мездра отбеляза 50 години от своето създаване. Празникът се проведе в рамките на традиционните Празници на културата "Мездра - май". Върху фасадата на Детска градина "Мир" беше открита юбилейна плоча. Възпитаници на детското заведение пресъздадоха драматизации на любими народни приказки, пяха, танцуваха и се..

публикувано на 19.05.22 в 16:45

Организират еко фестивал във Враца

Научен фестивал "Еко Шампиони" ще се проведе в Природо-математическата гимназия  "Акад. Иван Ценов" - Враца.  По време на събитието ученическите отбори от клуб "Еко Шампиони“ към гимназията ще представят своите научни проекти по екологични теми, актуални за Враца и региона.  Основната цел на проекта е повишаване на ангажираността на..

публикувано на 19.05.22 в 16:12

200 години образователно дело отбелязва училището в Медковец

Първото килийно училище в Медковец е открито през 1821 година в църквата, водено от поп Петър, разказа директорката Анелия Монова . Тя е възпитаник на школото, 30 години работи в него, от тях 24, като директор: "Откакто се помни Медковец, не се помни да не е имало училище. Преди да е било килийно училището е било на полето, на открито...

публикувано на 19.05.22 в 16:07

Ден на отворените врати във Врачанската математическа гимназия

Ден на отворените врати организира Профилирана природо-математическа гимназия "Акад. Иван Ценов“ – Враца на 25 май от 10:00 часа.  Посетителите ще имат възможността да разгледат материалната база, да се запознаят с профилите, в които се обучават учениците в гимназията, също така да получат информация за извънкласните дейности и участието в проекти...

публикувано на 19.05.22 в 15:54