Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязаха 55 години от създаването на Дом "Социални грижи" в Куделин

Снимка: Елиза Борисова

Домът за възрастни хора с умствена изостаналост (ДВХУИ) във видинското село Куделин отбеляза 55 години от създаването си. Домът "Социални грижи" е открит на 28 август 1961 год. Първите домуващи са хора с умствена изостаналост и тежки телесни недъзи, настанени в сградата на бившата гранична застава. Сега,повече от половин век от тогава, материалната база е променена, както и условията за живот на хората в неравностойно положение.

За тържеството пристигнаха Николина Ванчева – заместник кмет на община Брегово, Сергей Здравковски – секретар на общината, д-р Цветан Топчиев –председател на Общинския съвет, Лариса Лалова –координатор "Социални дейности" в общинската администрация, служителите от счетоводството на Дома, ръководители на всички социални заведения на територията на общината, медицински работници, които са работили през годините в това социално заведение. Директорката на ДВХУИ- Мариела Колева с усмивка и с "Добре дошли" посрещна всички, а домуващите и обслужващият персона с вълнение очакваха началото на празника. Медицинските работнички, които някога са работели тук, пожелаха да разгледат преходните жилища и останаха възхитени от условията, които са създадени за обитателите на дома.

Честването започна със слово на Мариела Колева, която заяви:

"Днес с гордост и удовлетворение честваме 55 години от откриването на първото социално заведение на територията на община Брегово- Дом за социални грижи в с.Куделин. Повече от половин век този Дом ежедневно, денонощно е сигурен подслон за хората с увреждания, които имат нужда от постоянни грижи. През всичките години Домът не само променяше своето име и статут, но и се развиваше и се  променяше според изискванията за подобряване условията на живот на бенефициентите.

Физическото състояние на домуващите е позволявало включването им в различни трудови дейности: леярство, дърводелство, производство на циментови блокчета, плетене на оградна мрежа, животновъдство и земеделие. От 1968 год. в Дома работи учител-възпитател. Провеждат се часове за усвояване на елементарни знания по четене, писане, рисуване и пеене. Работи се системно за развитие на говора. Към Дома функционира мъжки хор. Имало е театрален и музикален състав. През годините ръководители на това социално заведение са били: Илия Каменов, Дафин Илиев, Свиленка Попова, Любен Коданов, Любен Иванов, Сашка Оприкова, Орлин Григоров и Лилян Топчийски. Като медицински работници тук са работили: Виолета Бончева, Елена Маркова, Евгения Каменова, Славянка Сивенова, Дочка Паянова, Любка Груева, Богдан Труев, Аленка Топчийска.


СнимкаДомът за възрастни хора с умствена изостаналост е най-голямото, най-тежкото социално заведение на територията на областта. На територията на общината има още 7 социални заведения, но Домът в с. Куделин от февруари 2011 год. има юридическа самостоятелност и е с капацитет 200 мъже. Сега тук работят над 100 жители на общината и се грижат за 157 домуващи. Благодарение на активното съдействие на ръководството на Общината, Домът разполага със сграда на три етажа като всеки етаж е оборудван с необходимите помощно-технически средства за хора с увреждания. На всеки етаж има оборудвана телевизионна аудио-техника и цифрова телевизия. Разполагаме с парова станция, оборудвана с два нови котела, за течно и твърдо гориво; направен бе ремонт на триетажната жилищна сграда с кухненски блок, столова, перален блок, шивашко отделение и санитарни възли. Направен бе основен ремонт на административната сграда – саниране, ПВЦ-дограма, фаянс и теракота, външно и вътрешно боядисване. Основен ремонт се направи и на сградата на педагогическия персонал.

В Дома има медицински кабинет, фитнес зала, кабинет по музикотерапия, дневна за тихи игри и дневна за шумни игри. Разполагаме с помощно стопанство и дърводелна работилница. Колективът, работещ тук, е мотивиран и готов за извършване на предстоящата деинституционализация на Дома с активното, непосредствено участие на Общината. Днес изказвам нашата дълбока благодарност на ръководството на Общината и Дирекция "Социално подпомагане" за това, че през всичките години, винаги, при всякакви условия са били обърнати с лице към това социално заведение и са съдействали за подобряване условията за все по-доброто обслужване на домуващите. Уверена съм, че и в бъдеще ще работим заедно в името на обитателите на дома."

Думата бе дадена на Николина Ванчева,която от името на кмета на общината каза:

"Домът в Куделин е едно от най-големите социални заведения в областта. Ние знаем, че то дава хляб на много семейства от община Брегово. И най-вече- в него намират подслон тези, които в наше лице виждат своите семейства."

Председателят на ОбС-Брегово – д-р Цветан Топчиев поднесе поздравителен адрес от името на общинските съветници.

Бяха поднесени цветя и подаръци от представителите на социалните заведения в община Брегово, а певческа група от домуващи, със своята ръководителка Иванка Фиркова, изпълниха музикална програма за всички присъстващи. Много от обитателите на Дома, заедно с хора от обслужващия персонал, се хванаха на хоро. Така, с приповдигнато настроение завърши честването на 55-годишнината на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в с. Куделин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34