Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 август 2016 година

Снимка: Радио Видин
Областният управител на област Видин насрочи консултации за определяне състава на Районната избирателна комисия за предстоящите на 6 ноември 2016 г. избори за президент и вицепрезидент на Република България и на национален референдум. Това съобщават от областната управа. Консултациите ще се състоят на 7 септември от 11.00 часа в Областна администрация - Видин. Поканени са представители на всички политически партии и коалиции.

Проведоха се консултациите за състава на секционните избирателни комисии във видинското село Капитановци. На втори октомври там ще се гласува за кмет. За съставите на секционните комисии, които в Капитановци ще са две, кметът на Видин Огнян Ценков проведе консултации с представители на парламентарните партии и коалиции, както и на тези, които имат членове в Европейския парламент. Участваха партия "ГЕРБ", Коалиция "БСП - лява България", "Движение за права и свободи", Коалиция "Реформаторски блок", Коалиция "Патриотичен фронт - Национален фронт за спасение на България и ВМРО" и партия "Български демократичен център". Постигнато е съгласие за разпределението на длъжностите и е определен съставът на секционните комисии. Кметът на общината ще изготви предложение до Общинската избирателна комисия за назначаване на съставите на секционните избирателни комисии. Те трябва да бъдат сформирани до 6 септември. До тогава е и срокът за регистрация на кандидатите. Засега три партии са регистрирани за участие в частичния избор в село Капитановци. Срокът е до 17 часа на първи септември.

Местната управа на Враца се готви да даде сериозен отпор на всички вандали, които рушат асфалта с въртене на гуми или препускат с мощните си мотори, с което нарушават спокойствието на хората - това стана ясно на днешното заседание на общинския съвет в града. Общинския съвет вече подготвят група с конкретни изменения в текстовете на новата наредба за опазване на обществения ред и имущество.

Сумата на забавените заплати в област Монтана през тази година е намаляла рязко в сравнение със същия период на предишните години, съобщи директорът на Инспекцията по труда в Монтана Димитър Петров. От началото на тази година забавените заплати във фирмите в региона са на обща стойност 95 000 лева. За същия период на 2013 година работодателите от област Монтана са дължали на работниците си заплати за 2,4 милиона лева, а през 2015 година - за 655 хиляди лева. След наложени санкции на работодатели за забавени заплати през тази година са изплатени 26 хиляди лева. Община Враца кандидатства за средства за нов Общ устройствен план, в който ще има и нова транспортна схема, стана ясно на днешното заседание на Общинския съвет. Подготвя се и актуализация на общинската наредба за опазване на обществения ред, съобщи кметът Калин Каменов в отговор на питания на двама общински съветници за проблеми около пътната обстановка и риска от катастрофи заради неразумно шофиране. Ще се обърне внимание не само на шофирането, а и на паркирането и нарушаването на местните наредби. Ще бъде закупен и репатриращ автомобил, с което ще се облекчи движението в основните пътни артерии на града, обясни още кметът на Враца.

С пълна сила текат ремонтите в училищата в област Монтана. Най-мащабен е този в гимназия "Найден Геров" и средно училище "Димитър Маринов" в Лом. До 5 септември трябва да приключат всички дейности по обновяването на учебните заведения, съобщи Трайка Трайкова, началник на Регионалното управление по образованието в Монтана.

Започна строителството на нова детска градина в Монтана. Днес бе направена първа копка за строежа на сградата, която се намира в квартал "Кошарник". Капацитетът ще бъде достатъчен да бъдат обхванати всичките близо 100 деца в квартала. Строежът на новото детско заведение е на стойност близо 984 хиляди лева, осигурени от швейцарска програма за ромско включване.

Зрелостник е заловен от квесторите с таблет по време на днешната поправителна сесия на втората задължителна матура по предмет по избор във Видин. Изпитната работа е анулирана, каза за Радио ВИДИН началникът на Регионалното управление на образованието Марийка Василева. 70 младежи писаха във Видин на поправителната матура по предмет по избор. Повечето от тях- 47 са предпочели география, а останалите- биология. 22-ма от предварително заявилите желание да участват в изпита не са се явили.

Общинският съвет в Криводол връчи на свое тържествено заседание  грамота на секретаря на местната управа Анелия Иванова. Наградата е по повод юбилея й и заради приноса в работата на администрацията. Решението за наградата беше взето на сесия на 26 август на местния парламент. Панаирните дни в Криводол завършиха с грандиозен концерт на Кичка Бодурова, която разпали жителите и гостите на града снощи на сцена на стадион „Христо Ботев“. Изпълненията й бяха последния акцент от кулминацията от прояви за деня на Криводол - 29 август. Преди 47 години на тази дата с указ на министерския съвет населеното място придобива градски статут. По този повод в понеделник в града имаше куп прояви.

Приключиха панаирните дни във врачанското село Софрониево. Жителите и гостите на населеното място бяха поздравени от танцови състави и певчески групи от Бърдарски геран, Търнава и Войводово. Празника на Софрониево уважиха народни представители и областният управител на Враца.

БЧК започва раздаването на втория транш хранителни продукти на нуждаещи се граждани в Берковица. То ще започне на 1 септември и ще продължи 20 дни. Освен хората, подпомагани с целева помощ за отопление през миналия отоплителен сезон, към правоимащите са добавени и лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии. Раздаването на хранителните продукти ще се извърши в сградата на Домашен социален патронаж - Берковица.

250 книги са разпространени от началото на инициативата "Пусни книга на свобода" през месец април във Видин. Те са основно от дарения и са разпределени поетапно в зоните за "свободни книги", каза директорът на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Десислава Иванова: "Това са книги, които хората донесоха при нас в момента, в който разпространихме идеята за тази инициатива. Ние ги пуснахме поетапно, стараехме се постоянно в къщичките да има 5-6 до 10 книжки. След това забелязахме, че хората оставят книгите в къщичките, а не при нас, което е и идеята." Най-голям интерес към инициативата проявяват младите родители и децата. Зони за "свободни книги" са обособени в близост до детски площадки, в библиотеката и в местно кафене.

Пощенските станции няма да работят на 5 и 6 септември, както и на 22 и 23 септември, съобщиха от "Български пощи". На 10 и 17 септември, събота, пощенските станции ще имат работно време като за делничен ден.

На 7.09.2016 г., от 10.00 ч., в залата на Общински съвет - Видин ще се проведе обществено обсъждане на проекта на План за финансово оздравяване на Община Видин. Проектът е публикуван в интернет страницата на Общината и всеки желаещ може да се запознае с документа, съобщават от местната управа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23