Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 септември 2016 година

На извънредно заседание общинските съветници в Лом набелязаха мерки за справяне със ситуацията след възникналия преди дни тежък пътен инцидент и критичното състояние на пътищата в общината, които са потенциална заплаха за живота и здравето на жителите. Инцидентът, при който ТИР се вряза в къща, един човек загина, а осем пострадаха, за пореден път поставя въпроса за натовареността на улица "Софийска" и лошото състояние на входните и изходни артерии на Лом, както и нуждата от предприемане на спешни мерки за реконструкция на отсечката, се посочва в докладна, внесена от кмета Пенка Пенкова. Сред причините, довели до пътния инцидент, са засиленият трафик по републиканския път през града след пускането в експлоатация на Дунав мост 2; неремонтираната пътна отсечка, както и това, че не е реализиран проекта за водния цикъл, който е трябвало да помогне за отводняване на улицата през квартал "Младеново". От АПИ обещават 1,5 милиона лева, ако преди това Общината изпълни проекта за водния цикъл.  
Общинския съвет гласува кметът да предприеме действия за извеждане и облекчаване на трафика от товарни автомобили от улиците в града, но това е само препоръка, тъй като участъкът е част от републиканската пътна мрежа. За решенията на ОбС ще бъдат уведомени премиерът и министърът на регионалното развитие. Общината ще подпомогне финансово семействата на пострадалите- по 250 лева ще получат ранените при катастрофата, а по 500 лева ще бъдат предоставени на семейството на загиналия, както и на стопанина на пострадалата къща.

Проблемът с водоподаването в село Старопатица продължава.
Местните жители са без вода вече 15-ти ден, каза за радио Видин кметът Николай Николов. По думите му, вода е имало в почивните дни за кратко, след което водоподаването отново спира. Причината е авария по трасето между Кула и Старопатица. В началото на седмицата се е получил нов теч:  
"Вероятно пак е запушване от котления камък, който се оказа, че ни е проблем... Толкова дни -хората ходят при съседи с шишета и кофи за вода, перални не са пускани, което си е неудобство."

Парламентарно представените партии и коалиции се споразумяха за състава на Районната избирателна комисия /РИК/ във Видин във връзка с предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за провеждането на национален референдум. За председател на комисията от ГЕРБ предложиха Павел Петков, който досега беше председател на Общинската избирателна комисия. Предложенията за заместник- председатели са на ДПС и РБ, също на познати личности в изборния процес. Областният управител Момчил Станков поздрави представителите на партиите за добрата им политическа култура. ПП ГЕРБ ще има 4 членове, БСП- Лява България - 2, ДПС-2. По един представител в комисията ще имат РБ, ПФ, Коалиция "България без цензура", Атака и АБВ.  

Един милион и половина лева са вложени в ремонта на 5 улици в Монтана. Средствата са от различни източници. С това приключиха основните ремонти за годината. С откриването на улиците "Янтра" и  "6 септември" приключи основният ремонт в Монтана. Преди това бяха рехабилитирани "Трети март", "Димитър Ерийски" и "Ропотамо". Улица "Янтра" е напълно променена след 61 години. "Средствата освен от общинския бюджет са още от Агенция "Пътна инфраструктура" и от Министерски съвет с допълнително постановление"- уточни кметът Златко Живков.

Във Видин при нулев интерес от граждани се проведе обществено обсъждане на проекта на План за финансово оздравяване на Общината. Документът е бил изпратен и на Министерството на финансите от където е върнат с указания за по- конкретно остойностяване на дейностите. На всяко тримесечие община Видин ще изнася информация по какъв начин изпълнява своя финансов оздравителен план. В Плана са посочени откриване на дарителска сметка, изготвяне на регистър на просрочените задължения и график за тяхното погасяване и др. Една от допълнителните мерки е създаване на общинска фондация, която да управлява общински имоти и културната инфраструктура във Видин. Планът за финансово оздравяване на Общината ще бъде гласуван на заседание на Общинския съвет.   

Алея на признателността "Полковник Васил Таслаков" беше открита днес във Враца на извънредна тържествена сесия. Предложението районът около паметника, известен на врачани като "Лъвчето" да носи името на командира на 35-ти пехотен полк бе направено от председателя на Инициативния комитет за отбелязване участието на врачани в Първата световна война Радослав Божинов. Тържествата по случай юбилейното събитие продължиха с общоградско шествие, което тръгна от площада пред сградата на Общината, по пешеходната зона на бул. "Никола Войводов", през площад "Македония" и стигна да Военния паметник на загиналите за Национално обединение, известен на врачани като "Лъвчето". Там тържествено бе открита паметна плоча в чест на полк. Васил Таслаков.

Община Якимово ще плаща семестриалните такси на свои студенти, след като преди дни местният Общински съвет прие такава наредба. Студентите трябва да са приети държавна поръчка, а размерът на стипендията ще се определя въз основа на годишната семестриална такса. Тези от младите хора, които прекъснат обучението си, ще връщат получените суми, каза кметът на Якимово Георги Георгиев.

Във Враца, дни преди началото на учебната година, все още се търсят 79 учители. Срокът на обявите, пуснати още през август е до края на тази работна седмица. От Регионалното управление на образованието очакват местата да бъдат попълнени в последния момент, както често се е случвало в началото и на предходните учебни години.

Цветовете на българския трибагреник осветяват вечер пространството около паметника на Васил Левски във Видин. Цветните лампички са поставени по инициатива на ръководството на детска градина "Детелина", чийто филиал се намира непосредствено до паметника. Трицветното осветление се пуска всяка вечер, а сутрин се спира, обясни директорът Златка Георгиева. Паметникът на Левски е почистен, изградена е нова ограда, засадени са декоративни храсти.

Цигуларят маестро  Мартин Пантелеев започна едно интересно турне. Той ще свири в читалища и на открити сцени в по-малки и по-големи градове на Северозапада. Вчера бе концерта в Берковица, а днес е в Лом. "Искам музиката да стигне до всички", каза за Радио ВИДИН маестрото. Турнето под наслов "Мисия култура" ще продължи до 15 септември. След концерта тази вечер в Лом, следват концерти в Чипровци, Брусарци, Белоградчик, Монтана, пещерата "Леденика", а финалът е в Мездра, в крепостта "Калето".

Утре, 8 септември Православната Църквата отбелязва празникът Рождество Богородично. По този повод Видински митрополит Дометиан ще отслужи тържествена света Литургия в храм "Рождество Богородично", гр. Берковица и ще почете храмовия празник на един от най-старите храмове в епархията, носещи името на рождението на Света Богородица. Светата Литургия ще започне в 9:00 ч.
След богослужението, ще бъде осветен празничен курбан- обща трапеза, за здравето и благословението на жителите и гостите на града. На Рождество Богородично Берковица отбелязва и своя духовен празник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музейко ще гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ на 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до 14:00 ч...

публикувано на 16.07.24 в 14:31

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00