Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 септември 2016 година

Снимка: Радио ВИДИН

Легендата на испанския футболен клуб "Реал" Мадрид Емилио Бутрагеньо откри детска футболна школа във Видин. Със старта на проекта за спортното училище за социална интеграция България стана част от 430-те школи на Фондация "Реал Мадрид" в целия свят, които имат за цел да интегрират деца в неравностойно положение и чрез футбол да им бъдат създадени по-добри условия за развитие в бъдеще. На церемонията на стадион "Георги Бенковски" присъстваха министърът на туризма Николина Ангелкова, която е бивш председател на фондацията "Приятели на спорта"- локален партньор на Фондация "Реал Мадрид" за България и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Днес е празникът на Берковица. Видинският митрополит Дометиан отслужи тържествена света Литургия в храм "Рождество Богородично" и почете храмовия празник на един от най-старите храмове в епархията, носещи името на рождението на Света Богородица. Празникът продължи с откриването на изложба "Произведено в Берковица", празничен водосвет и освещаване на курбан, официално откриване на реализирания проект в изпълнение на "Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради" в квартал Заряница. Тази вечер за жителите и гостите на града ще свири Берковската духова музика, а официалното честване на Празника на Берковица ще започне в 20 часа с обръщение на кмета на Община Берковица и официалните гости, връчване на Годишните награди за изключителен принос към Община Берковица за 2016 г. и ще завърши с празничен концерт с участието на  Николина Чакърдакова.

Областният управител на Монтана Ивайло Петров проведе консултации с парламентарно представените парии за състава на Районната избирателна комисия /РИК/, която ще работи на предстоящите избори за президент и вицепрезидент и на националния референдум на 6 ноември. Консултациите уважиха представители на всички парламентарно представени партии. Габриела Димитрова-Николова от ГЕРБ бе предложена за председател на Районната избирателна комисия в Монтана, а за секретар-  Галина Евгениева от ДПС. За двамата заместник председатели ще решава Централната избирателна комисия.

Две са кандидатурите за участие в частичните избори за кмет на романското село Синьо бърдо. Едната е на Петя Милева, издигната от коалиция, а другата- на Трендафила Иванова, номинирана от инициативен комитет. Крайният срок за регистриране на кандидатите в Общинската избирателна комисия /ОИК/ изтече в началото на седмицата. Вотът е на 2 октомври. До него се стигна след кончината на дългогодишния управник Цветан Йотов.

362-ма жители на област Видин са се лекували в ломската болница "Св. Николай Чудотворец" от началото на годината до месец септември. Най-много са били пациентите от община Ружинци - 184, а от община Видин лекуваните са били 108.

Община Бойчиновци кандидатства с проекти за над 4 милиона евро по Оперативна програма “Развитие на селските райони”. Ако бъдат одобрени средствата ще се вложат в рехабилитация на пътната мрежа и ремонта на 6 читалище в селата, уточни кметът Светлин Сретениев. През последния програмен период община Бойчиновци инвестира близо 7 милиона лева, спечелени по Оперативна програма "Развитие на селските райони". 4 милиона лева бяха изразходвани за подобряване на водопроводната мрежа. С 660 000 лева се извършиха ремонти на 3 площада, а с 2 милиона и 100 лева се реконструираха 6 читалище, с жители над 500 души, припомни кметът на Бойчиновци Светлин Сретениев.

Във Видин тече обновяване на пешеходните пътеки в близост до училищата и детските градини. Очаква се до началото на новата учебна година те да бъдат освежени вече в целия град, това каза за Радио ВИДИН инж. Георги Кардашимов от общинската администрация. Предстои пребоядисването на пешеходните пътеки пред училищата "Св.Св. Кирил и Методий", "Св.Климент Охридски", "Йордан Радичков" и "Проф. д-р Асен Златаров". Предвижда се да бъде направена и пешеходна пътека до ученическото общежитие във Видин. До 15 септември трябва да бъдат освежени и пешеходните пътеки пред детските градини "Васил Левски" и "Славейче".

Готовността на учебните заведения за началото на новата учебна година бе сред основните точки от общо 14 на брой, които бяха обсъдени на провелото се днес редовно заседание на Общинския съвет в Брегово
. На сесията е обсъдено и кандидатстването от страна на Общината с поекти по Програмата за развитие на селските райони, касаещи най-вече развитието на читалищата в общината, асфалтирането на улици и участъци от четвъртокласната пътна мрежа.

Седмица на детската пътна безопасност
се провежда от 5 до 11 септември в цялата страна. Тя е инициираната от Главна Дирекция  "Национална полиция" и се организира в рамките на кампанията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!". Данни за броя на пътнотранспортните произшествия във Видинска област изнесе на брифинг инспектор Тихомир Балдахинов от "Пътна полиция": "На територията на Видинска област от началото на годината са регистрирани общо 350 пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 10 лица, а 56 души са ранени. Служителите на сектор "Пътна полиция"- Видин са посетили общо 248 произшествия, при които има 7 жертви и ранени 41. Инцидентите настъпват вследствие на превишена и несъобразена скорост, както и на липса на контрол на родителите върху малките деца."

По време на лятната ваканция в област Враца при катастрофи са пострадали две деца
, отчитат от Областната дирекция на МВР. От началото на годината има и загинало дете при пътно-транспортно произшествие. До 11 септември в страната тече инициираната от ГД "Национална полиция" Седмица на детската пътна безопасност. Тя се организира в рамките на кампанията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!". На 10 септември ще се проведе и Ден на превенцията.


Дарителска акция за набиране на дрехи и обувки за деца от социално слаби семейства организира община Козлодуй. Целта е децата, които подлежат на задължително обучение, да бъдат подпомогнати за новата учебна година, обясни директорът на дирекция "Хуманитарни дейности" Лили Рашкова. Акцията продължава до 30 септември, когато ще стане ясен и точният брой на децата, които ще бъдат подпомогнати.

37-годишен видинчанин блъсна с автомобила си полицейска "Лада Нива". Инцидентът е станал на улица "Гларус" в квартал "Нов път" във Видин. Полицейски служители подали сигнал за спиране на движещ се "Опел Вектра". Водачът не спрял, блъснал се в служебния автомобил, предприел маневра "заден ход", след което отново ударил патрулката. Нанесени са материални щети на служебната кола - хлътване на дясната част на бронята. Водачът на "Опела"-а е отказал тест с дрегер, както и кръвна проба за медицинско изследване.

Спелеолозите от мездренския клуб се завърнаха от участие в експедиция при село Радейна, област Забърдие, Сърбия. По време на 4-дневната експедиция спелеолозите откриха и картираха 2 нови пещери при селата Сенокос и Славиня, нов вход към Петърлъшката пещера и проникнаха в пещерата Ветрена дупка при село Власи.

Първата си самостоятелна изложба откри самоукият резбар Пенчо Костов от Белоградчик. Творбите му са подредени в Художествена галерия "Вълчо Вълчев". Пенчо Костов е на 61 години, работил е в различни сфери, но от три години започва да се занимава предимно с приложно изкуство. За творбите си използва природни материали- корени, камъни и клони, кости от животни.

Българският патриарх Неофит ще участва в честванията, посветени на 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим Първи, които ще се състоят във Видин и в Монтана. Това съобщават от Видинската митрополия. В проявите на 15 и 16 септември ще участват митрополити и епископи на Българската православна църква, гости и граждани на Видин. Програмата за честванията предвижда посещение на патриарх Неофит на 15 септември на новостроящия се храм "Св. Дух" в Монтана. По-късно вечерта патриархът ще участва в церемония, на която ще бъде връчен почетен медал с лика на Антим Първи. Ден по-късно ще се състоят съборна патриаршеска Света литургия в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин и литийно шествие до гробницата-мавзолей на Антим Първи, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

Българската православна църква почита днес църковния празник Рождество на Пресвета Богородица. Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е един от 12-те най-големи християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица. На 8 септември Българската православна църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. Традиция е на този ден да се замесва и опича малка питка, намазана с мед, наречена "Богородична питка".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За поредна година Типченица е домакин на фолклорен фестивал

От село Типченица отправиха официална покана към приятелите и любителите на българския фолклор да вземат участие в шестнадесетото издание на Фолклорен фестивал "Типченица пее" 2024, който ще се проведе на 07.09.2024 г. на открита сцена в село Типченица. Организатори на фестивала са Кметство село Типченица и Народно читалище "Съзнание-1899"...

публикувано на 04.08.24 в 14:16
ОДМВР-Враца

Молдовец с постоянен адрес във Видин отива зад решетките

Изпратиха в затвора гастрольор от Молдова, специализиран в домови кражби, съобщиха от полицията във Враца.  Властите влезли в дирите му, след като на 25 юли бил подаден сигнал за проникване и отнемане на известна парична сума от търговски обект в града под Околчица.  По образуваното досъдебно производство ченгетата стигнали до криминално проявен..

публикувано на 04.08.24 в 14:13

Калин Стоянов: МВР не насочва през частните ТИР паркинги

Министерството на вътрешните работи не е съгласувало задължително преминаване на тежкотоварни превозни средства през буферния паркинг непосредствено пред Дунав мост Видин – Калафат.  МВР не насочва никой през частните ТИР паркинги, обясни министър Калин Стоянов в отговор на въпрос от народния представител от Видин Любен Иванов. "Светофарът е..

публикувано на 04.08.24 в 07:47

Младежка организация с първа инициатива в Мездра

Новото местно сдружение БУМ – "Будни Устремени Мездренчани" организира първата си инициатива.  Младите хора канят всички свои съграждани "Да почистим заедно парка в Мездра".  Еко инициативата  е от 9.30 часа днес. Акцията е подкрепена от Община Мездра и Общинско предприятие "Чистота". Ще бъдат подсигурени необходимите материали и инструменти за..

обновено на 04.08.24 в 07:21

За поредна година в Стакевци отбелязаха Празника на гората

С празничен водосвет отслужен от Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, жители и гости на село Стакевци се събраха, за да отпразнуват заедно Празника на гората и Стакевския балкан. Съборът води началото си още от 1989 година, а през последните три години той се провежда в самото село. На..

публикувано на 04.08.24 в 07:17

Старческият дом в Хайредин ще бъде реновиран

Община Хайредин обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонт на Дома за стари хора в селото. За целта са отпуснати близо 4 милиона лева, става ясно от съобщение на местната управа.  Площта на имота е 52 143 кв. м. и в него е разположена сградата на социалното заведение. Тя е въведена в експлоатация през 1957 г. и е публична общинска..

публикувано на 04.08.24 в 07:12

АПИ: Напредват строителните дейности на трасето "Ботевград-Мездра"

Напредва изпълнението на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето "Ботевград-Мездра", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). В подлеза на п. в. "Мездра" /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по..

публикувано на 03.08.24 в 16:00