Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 септември 2016 година

Пожарна служба - Видин
Снимка: РАДИО ВИДИН

По- малко са постъпилите сигнали, на които са се отзовали видинските пожарникари през 9-те месеца от началото на годината спрямо същия период на 2015 година. В пожароопасния сезон не са допуснати пожари в горски територии в област Видин. Това съобщи директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Станислав Генчев при откриването на Седмицата на пожарната безопасност. От началото на годината до момента са обслужени 703 произшествия, за същия период на миналата година са 963, каза Пано Панов - началник сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност". Огнеборците организират през цялата седмица Дни на отворените врати в районните служби във Видин, Белоградчик и Кула. В деня на професионалния празник - 14 септември, тържествено ще бъдат наградени служители от РДПБЗН-Видин, а на 17 септември ще се проведе учебна евакуация в сградата на ОУ "П.Р.Славейков".

Всяко действащо такси в Монтана да плаща годишен данък от 600 лева. Това е една от точките в дневния ред на заседанието на Общинския съвет, насрочено за утре- 13 септември. Това съобщи за Радио ВИДИН председателят на Общинския съвет, Иво Иванов. Таксиметровите шофьори обаче не са съгласни с визираната сума. Те готвят възражение, което ще внесат в деловодството на Общинския съвет. Според тях размерът на патента, предложен от управата в Монтана е „непосилно бреме”. В Монтана има регистрирани 252 таксиметрови коли. За сравнение в Плевен те са 500 на брой, а данъкът им е 450 лв.

Започнала е оптимизация на работата и на числения състав в Общинското предприятие "Паркинги и гаражи" във Враца. Установено е, че в зоната за краткотрайно платено паркиране "Синя зона" в продължение на години служителите са работили в един и същи район. Това е довело до неравнопоставеност на служителите, тъй като има райони, където се събират повече приходи и такива с по-малка събираемост, както и райони с по-голяма и по-малка натовареност на състава. Приходите от зоната са видимо занижени. В тази връзка е въведен ротационен принцип на работа и към момента контрольорите работят в различни райони на града. След въвеждане на тази оптимизация е отчетено увеличение на приходите от "Синя зона" от 10 770 лв. през м.юли на 12 598 лв. през август. Увеличение има на общите приходи на предприятието от 27 284 лв. през юли на 34 620 лв. за август. През последния месец, ръст на приходите има и от наемите за гаражни клетки, като за месец юли те са били 16 514 лв., а за август те са 22 022 лв.

От днес започва предизборната кампания във видинското село Капитановци. Тя ще продължи 20 дни.Трима са кандидатите за кмет. Две от партиите, които бяха регистрирани за участие- АБВ и ДПС, не посочиха кандидати. Изтеглен е жребият за реда на представяне в диспутите по регионалните радио и телевизионни центрове на БНР и БНТ.

50 младежи ще получат професия, а след това и работа по проект на Община Видин, изпълняван в партньорство с неправителствени организации. Проектът "Заедно, за създаване младежка заетост и устойчива работна среда в Община Видин" е на стойност 290 729 хиляди лева и ще се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Обученията ще стартират през декември, общият период за обучение по всички специалности е 5 месеца. След всеки курс ще има изпит. На десетия месец от старта на проекта на обучените лица ще бъдат осигурени работни места с първоначален срок на наемане от 6 месеца по трудово възнаграждение и пълен работен ден. Като допълнение към трудовата квалификация, е предвидено и обучение по английски език. Проектът се осъществява по приоритетна ос "Подобряване на достъпа до заетост и качество на работните места", процедура "Активни" към Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

200 хил лева инвестираха от електроразпределителното дружество за Западна България в подобряване на електропреносната мрежа в осем мездренски села по Искърското дефиле,  където има чести прекъсвания на тока. Очаква се ремонтите да приключат до края на октомври, съобщиха от дружеството.

От днес 1 241 социално слаби от община Козлодуй ще могат да получат хранителни пакети. За шеста поредна година Български червен кръст започна раздаването на хранителни продукти на уязвими групи по програмата „Разпределяне на храни от запасиje на Европейския съюз”. Помощите ще се раздават в бившата сграда на полицията всеки ден от 13:00 до 17:00 часа. Всеки, който подлежи на подпомагане, ще получи общо 14 килограма хранителни продукти, в  които има oриз, булгур, лютеница, мед, доматено пюре, грах, гювеч, нектар, птичи пастет, рибна консерва, боб, локум, обикновени бисквити и вафли. Право да получат помощта, имат хора, които са получили помощи за отопление за последния отоплителен сезон, тези с доход под официално определената линия за бедност, майки, които са били подпомагани, хора, които се грижат за дете с увреждания и др. В Козлодуй право да се възползват от помощта имат 411 души. В Бутан техният брой е 407, в Гложене - 225, в Хърлец - 142, а в Крива бара - 56. Пунктът в Козлодуй ще бъде отворен до 30 септември.

От днес започва приемът на заявления за помощ за доброволно свиване на производството на мляко, съобщи земеделското министерство. Мярката е част от допълнителния пакет на ЕК от 150 млн.евро за тези, които се съгласят да намалят доставките си към първи изкупвач за 3 месеца. Помощта е 14 евроцента за килограм. Средствата се отпускат за фермери, които ще заявят свиване на количествата с най-малко 1 500 литра. Те трябва да представят и докумант , че през юли 2016 г. са били активни доставчици на мляко. Приемът на заявления ще приключи на 21 септември, след което държавите имат 3 дни за обработка на данните.

120 нови студенти прекрачиха прага на врачанския филиал на Медицинския университет във Враца  "Проф. д-р Иван Митев" днес, когато беше открита нова учебна година във ВУЗ-а. Магистратурите са 30, а бакалавърските програми - 90 студенти. След около 2 месеца студенти и преподаватели ще се преместят в новия корпус - той се намира в ремонтиращата се и в момента сграда на бившия Химически техникум. Сградата се ремонтира по проект на МУ-София, чиято стойност е 5 424 118 лева лв. Следващото събитие от живота на ВУЗ-а е на 4 октомври, когато ще бъдат връчени дипломите на абсолвентите. Датата не е избрана случайно - тя е рождена за патрона на учебното заведение - откривателят на VІ сърдечен тон проф. Иван Митев.
50 деца ще учат тази година в Основното училище в село Рабиша. Паралелките са слети. 1 и 3 клас с 9 деца, 2 и 4 клас с 9 деца, 5 и 6 клас с 15 ученика и 7 и 8 клас с 17 ученика.  За училищета на сесията на Общинския съвет бяха гласувани допълнителни 11 556 лева за обезпечаване на учебния процес.

20 талантливи млади хора от област Монтана ще бъдат подпомогнати финансово през новата учебна година от фондацията на “Доцент Борислав Великов”. Народният представител от региона се срещна със своите стипендианти. През миналата година народен представител от Монтана е превел заплатата си по сметките на 23-ма ученици и студенти.
За 13 години доцент Борислав  Великов е подпомогнал със 130 000 лева образованието на млади хора, чиито семейства са  материално затруднени. 43-ма стипендианти вече са дипломирани специалисти. Един от последните двама е Иван Умбаджиев, който е завършил право във Велико Търново и ще продължи кариерата си, като разследващ полицай в Монтана. Единственият спортист със стипендия от Великов е Християн Георгиев. 19-годишният биатлонист е от село Бързия и е студент в Националната спорта академия. Негов личен треньор в националния тим е Павлина Филипова.

Новата учебна година в община Враца ще започне нормално на 15 септември - в това увериха от местната управа. В четвъртък училищният праг ще прекрачат 7 700 ученици. Най-много са тези, които ще бъдат тази година в ХІ клас - 725, а най-малко са учениците в ІV клас - 583. Първокласниците до този момент са 611. В детските градини през новата учебна година ще се обучават 2 447 деца. В общината има 3 начални, 6 основни, 5 средни училища. Профилираните гимназии са 2. От изброените 11 училища са средищни и едно защитено, има и 16 детски градини и едно помощно училище. В 6 училища и 5 детски градини тази година бяха извършени ремонти по различни програмни проекти и със собствено финансиране, които ще приключат до началото на учебната година.

Ученическата чанта трябва да отговаря на определени изисквания, най-важното от които е теглото й. То не трябва да надвишава 10-15 % от теглото на детето. Ремъците на ученическата раница трябва да имат възможност за регулиране, а гърбът й - да е твърд. В началото на есента децата най-често се оплакват от настинки, грип и чревни инфекции.

Ден на отворени врати се проведе днес в детска градина "Зорница" във Видин. Темата на срещата бе "Адаптацията на най-малките деца, които за първи път тръгват на детска градина". "Основната идея е малките деца, за които 15 септември ще бъде първият им ден в детската градина- да дойдат със своите майки, със своите родители и заедно с тях да опознаят цялата сграда. Първо в самата занималня, да разгледат стаята, в която ще бъдат по цял ден. Спалното помещение. Абсолютно всичко, за да им е позната обстановката. След това ще разгледат и останалите кабинети, които се ползват през учебната година"- каза директорът на детската градина Светлана Петкова

В Плевен днес пуснаха в продажба поканите за благотворителния концерт за набиране на средства за паметник на Емил Димитров, съобщиха от общинския пресцентър. При засилен интерес хората от родния град на легендарния певец и композитор се снабдяват с пропуските, които са на цена по 15 лева. Продават се на касите на Драматично-кукления театър "Иван Радоев" и Регионалния исторически музей, както и в двата билетни центъра на Плевенската филхармония. Благотворителният концерт ще се състои на 21 септември - сряда, от 19.30 ч. при хубаво време на открито - в парка на Регионален исторически музей, а при лошо време - в салона на театър "Иван Радоев".

На 14 септември за 128-и път във Враца ще бъде открит традиционния есенен панаир. Покани за участие в тазгодишното издание са отправени към редица фирми от региона и асоциации на производители на  млечни и месни продукти, вина, мед, риба, захарни изделия и други. Продукцията на заявилите участие ще бъде изложена в шатри. В панаира ще участват и грънчари, производители на накити и др.

Подарък за 15 септември правят на учениците от библиотеката във Враца. По случай първия учебен ден, всеки, който посети Регионална библиотека "Христо Ботев", ще получи едногодишен читателски абонамент за ползване на всички отдели на библиотеката. За библиотеката работата с деца е основен приоритет през последните години. Провеждат се различни инициативи, с цел разширяване на кръга от четящи деца и преодоляване на негативните тенденции за отлив от книги и четене. Така например, в периода от 30 юни до 1 септември в организираните от библиотеката 67 инициативи са участвали 1015 деца от различни възрастови групи, уточнява Силвия Врачовска.

Дрехата, в която е било облечено тялото на Света Петка Търновска, ще бъде донесена във Видин и подарена на Видинска света митрополия. Светинята ще пристигне на 16 септември с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан. Тя ще бъде посрещната в 08:30 ч в катедрален храм "Св.вмчк.Димитър Солунски", където ще бъде отслужено тържествено богослужение в памет на Антим Първи, оглавено от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

И едно съобщение: Поради извършване на планова профилактика на предавателя ни на ПЕТРОХАН сигналът на Радио Видин на честота 103.9 мегахерца, няма да може да бъде приеман утре, 13 септември от 9 до 17 часа. Може да слушате РАДИО ВИДИН на честоти за Видин  - 97,1 мегахерца, за района на Белоградчик на 106,8 мегахерца и на 94,4 мегахерца за района на Враца. Слушайте Радио Видин и през интернет на адрес - www.radiovidin.com.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23