Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 септември 2016 година

Снимка: Анжела Каменова

Трима нелегални мигранти от Ирак са се удавили в българския участък на река Дунав в района на остров Добрина, намиращ се между Лом и Арчар, а други трима се издирват. Телата са на двама мъже и дете. От Гранична полиция Русе уточниха, че продължава издирването и на лодката, с която са превозвани. Мъжът, който е прекарвал мигрантите, е избягал с друга лодка и се издирва. Бил е с маска и тъмни дрехи по разкази на оцелелите. Открити са във водите на Дунав след сигнал за потънала лодка с мигранти, съобщи от мястото на инцидента Анжела Каменова. "Инцидентът е станал на 8 срещу 9 септември през нощта край километър 760 по реката. Това е между селата Добри дол и Орсоя", каза директорът на Регионална дирекция "Гранична полиция"- Русе Димитър Чорбаджиев.

Служители на полицията във Видин предприели незабавна проверка след получен сигнал и на главен път Е-79 (в района на бензиностанция "Съни ойл") установили шестима чужденци. Петима от тях имали регистрационни карти на бежанци и с обществен транспорт са изведени от областта. Мъжът без документи е задържан за срок до 24 часа. Установено е, че е 38-годишен гражданин на Пакистан. По случая работи Районното управление на МВР във Видин.

Всички лечебни заведения в областите Монтана, Видин и Враца имат или са заявили електронният идентификатор за регистрация на пациентите. "Нашата болница е напълно оборудвана с необходимите устройства", каза изпълнителният директор на болницата в Монтана д-р Тони Тодоров. "Три диализни центъра- два в Монтана и един във Видин нямат устройството", съобщи зам. министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който присъства на демонстрацията в Монтана. Пръстовият отпечатък трябва да бъде въведен във всички болници в страната от 1 октомври. Д-р Ваньо Шарков проведе среща с управителите на всички болници от областите Монтана, Видин и Враца. Системата дава възможност, ако при първоначалната регистрация пациентът остави свой телефон и инсталира безплатно приложение на апарата си, да получи информация от здравната касата, когато се извършва плащане за негово лечение или са закупени лекарства.

Площадка за опасни и едрогабаритни отпадъци ще изграждат в Монтана на площ от 7 декара. Тя ще се намира на пресечката на ул. "Дияна" и "Гоцо Митов". Стойността на проекта е 3 милиона 414 хиляди лева, уточни кметът Златко Живков, който, заедно с изпълнителите, направи първата копка.

Годишен данък от 550 лева ще плащат такситата в община Монтана. Това решиха на редовното си заседание съветниците.
Данъкът се определя във всяка община и може да бъде от 300 до 1000 лв. Предложението за Монтана бе за 600 лева. Таксиметровите шофьори от Монтана внесоха подписка, че са против да е толкова голям, с мотива, че предложеният от Общината данък е "непосилно бреме". "До края на месеца във всяка община трябва да бъде определен размера на данъка. Реагира се по различен начин- във Враца решението е за 400 лева, Плевен- 450 лева, Добрич- 600 лева, Ловеч- 750 лева. Друг е въпроса какво е качеството на услугите...."- каза кметът Златко Живков. Срещу намалението от 50 лв се изказа д-р Юлиян Александров. В крайна сметка с 23 гласа “за”, 3 “против” и 5 “въздържали се” бе прието годишния данък на такситата да е 550 лева. По данни на община Монтана официално регистрираните автомобили  за таксиметров превоз са 120.

Видин ще стане част от кампанията "ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО". Инициативата е на Министерството на земеделието и храните и ще се проведе на 20 септември. На производителите ще бъдат представени шатри и щандове, на които да подредят своята продукция. Изложението ще бъде открито официално в 13 часа на площад "Бдинци". Изложението "ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО" ще се проведе и във Враца на 17 септември на спортен комплекс "Христо Ботев", в рамките на традиционния Врачански панаир. Производителите от Монтана ще могат да представят своята продукция на 19 септември.

Проверка на предприятие, в което дейността, която осъществява, представлява опасност от възникване на бедствия, извършиха служители на видинската пожарна. Това е заводът за обезвреждане на боеприсани в село Горни Лом, обясни Стилиян Пешев, началник сектор "Превантивна и контролна дейност". Проверката е показала, че хора фигурират с конкретни, разписани задължения, без да са част от персонала. Огнеборците са установили, че предприятието няма изградена локална система за оповестяване. Предприятието не работи към момента, но е потенциално опасен обект, затова и подлежи на редовни проверки. През октомври 2014 година в обекта след експлозия загинаха 15 души.

Преди старта на новата учебна година полицейските служители предприеха комплекс от превантивни мерки за повишаване на сигурността на учениците и обезпечаване на обществения ред в районите на учебните заведения, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР- Видин. Новата учебна година, сигурността на учениците и координацията между институциите обсъдиха днес на работна среща старши комисар Янко Янколов- директор на Областната дирекция на МВР във Видин /ОДМВР/ и Марийка Василева- началник на Регионалното управление на образованието.

Тази година врачанският панаир залага на българското и връща стария си облик- да бъде център на местни производители и занаятчии. Това обяви кметът на Община Враца Калин Каменов. В унисон с идеята за реализация, културната програма на врачанския панаир ще е предимно фолклорна. Официалното откриване е в сряда, на 14 септември, от 18.30 ч., а от 19 ч. на голямата сцена пред стадион "Христо Ботев" ще излезе Валя Балканска и танцов състав "Хемус". Различното тази година е, че няма да има чалга, с това се похвалиха от общинската управа. Традиционни шатри ще предлагат храни и напитки, а децата ще имат възможност да се радват на люлки, въртележки и други забавления. За гостите на панаира са предвидени и много изненади. Покани за участие на панаира са отправени към редица фирми от региона и асоциации на производители на млечни и месни продукти, вина, мед, риба и захарни изделия. 128-ото издание на традиционното есенно изложение ще бъде открито на 14 септември.

Композиторът със световна слава и диригент Мартин Пантелеев смени големите сцени с тези на читалищата в малките градове от Северозападна България. Виртуозният музикант нарече своето пътешествие с цигулка "Мисия Култура", заради мнението си, че артистите трябва да спасят изкуството в България. В турнето са включени 8 града. Маестро Пантелеев изнесе първия си концерт в Берковица на 6 септември, а последната изява ще е на 15 септември в Амфитеатъра на крепостта ''Калето'' в Мездра. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инспектори глобяват нарушители във Враца

За последните няколко седмици от звено “Инспекторат” съставиха близо 40 акта за нарушаване на местните наредби, съобщават от Община Враца . Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства - паркове и детски площадки. Всички санкционирани своевременно са почистили замърсените площи, посочват от местната управа. Обект на..

публикувано на 10.07.24 в 14:00

Симфониета Видин ще изнесе концерт в Монтана

Класическа музика ще звучи на сцената в Монтана днес, 10 юли. Симфониета Видин ще изнесе концерт от 18:00 часа в Голямата зала на Общинския младежки дом в града. Програмата включва  Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и Венецианска симфония от Антонио Салиери и Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония № 41 в до мажор „Юпитер“ от..

публикувано на 10.07.24 в 11:33

Кола блъсна пешеходец в Монтана

Пешеходец е пострадал, след като е бил ударен от лек автомобил на пешеходна пътека в  Монтана , съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 11,52 часа на бул. "Христо Ботев". Л ек автомобил, управляван от 76-годишен водач от гр. София, ударил пресичащия пътното платно на пешеходна пътека мъж, на 53 г. от гр. Монтана. Пробите за..

публикувано на 10.07.24 в 10:42

Влак удари автомобил на жп прелез във Врачанско

Лек автомобил, управляван от 80-годишен шофьор, опитал да премине охраняем железопътен прелез със спусната бариера, и бил блъснат от влак , съобщават от полицията във Враца . Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 08:50 часа. Шофьорът е транспортиран за преглед в болница. Пробите за алкохол и наркотици са отрицателни. 

публикувано на 10.07.24 в 09:59
Снимката е илюстративна

Ограничено е движението между Борован и Бяла Слатина

Временно е ограничено движението по път II-13 Борован - Бяла Слатина поради ремонтни дейности по асфалтовата настилка, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: път II-15 Борован -Алтимир и път III -133 Алтимир - Бяла Слатина.​​ Движението се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 10.07.24 в 09:36

Здравеопазването в Северозапада е най-достъпно във Враца, сочи статистиката

Достъпът до здравеопазване в област Враца се е подобрил и е два пъти по-голям от останалите две области в Северозападна България. Въпреки концентрацията на лекари, медицински персонал и болнични заведения, здравеопазването във Врачанско продължава да изглежда недостатъчно, за да удовлетвори нуждите на населението, това показват данните на..

публикувано на 10.07.24 в 09:32

Наградиха победителите в конкурс за детска рисунка

Шест ученика бяха отличени в конкурса за детска рисунка "И Северозападът е Великден". Инициативата е на сдружение "Северозапазване", а дарител тази година бе Народният представител от 50-ото Народно събрание Любен Иванов. Второто място, грамота и парична сума от 100 лева взе Денис Нешев от СУ "Васил Левски" град Кула, 4-ти клас. Третото място, грамота и..

публикувано на 10.07.24 в 08:45