Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарникари евакуираха ученици във Видин

11
Снимка: Нора Йоцова

Пожарникари проведоха днес учебна евакуация на учениците в СУ ''П. Р. Славейков'' във Видин.

"Тя е свързана с графика за провеждане на занятия по "Бедствия, аварии и катастрофи". Днешното практическо занятие е свързано с пожарна безопасност, като темата е "Пожар в сграда" и "Евакуация при пожар", обясни за Радио ВИДИН директорът на училището Росица Димитрова.
Децата бяха изведени от училището с маски и кърпи на носа и устата от учителите си, след което започна демонстрацията на пожарникарите. Главен инспектор Георги Георгиев, началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин, води учението.
"Това, което вие направихте до пристигането на органите за пожарна безопасност - направихте една евакуация, като се придвижихте по най- бързия начин до зона, която е безопасна за вас. В практиката може да се случи често по някаква причина някой от вас да се забави и да не успее да се евакуира навреме. След определено време опасните фактори на един вече възникнал пожар могат да достигнат до едни такива критични стойности, при които вие да не можете сами да осъществите тази евакуация и да се придвижите извън сградата. Тогава на помощ идват специализираните екипи за пожарна безопасност. Днес ние ще ви покажем какво се случва, когато някой от вас се е забавил, останал е в сградата и се налага да го спасяваме", обясни главен инспектор Георги Георгиев.  
СнимкаДемонстрация беше направена на специална маска за дишане при спасяване на човек от горяща сграда и специализирана противопожарна стълба, дълга 30 метра. Спускането на пожарникар от покрива на училището с въже предизвика най-голям интерес сред учениците. Човек е бил спасен преди седмица по този метод, разказаха огнеборците. Те демонстрираха и гасене на огън с прахов пожарогасител, а децата насочваха струята на водата на пожарникарския маркуч. Накрая учители и ученици разгледаха пожарникарските коли.
Четвъртокласниците Калин и Калоян разказаха какво са научили:
"Днес ни показаха как да се пазим от огъня и как безопасно да слезем. Пожарникарите показаха как да запалим огъня и как да слезем, ако има пожар от покрива. Със стълба и с въже. Ако стане пожар, трябва да сложим кърпа на устата, за да дишаме или да сложим маска... Трябва да викнем пожарната и да излезем от сградата. Трябва да си сложим кърпа на устата, да излезем, ако не- да се скрием в банята и да седим там докато пожарната дойде и ни спаси."  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05