Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Андреев е "Почетен гражданин" на Лом

3
Снимка: Владимир Недев

Отличието "Почетен гражданин на Лом" бе връчено днес на писателя Емил Андреев. На тържествено заседание на общинския съвет по повод Деня на Лом – 17 септември "Вяра, Надежда, Любов" кметът на Община Лом Пенка Пенкова връчи отличието. Творецът бе удостоен с високото отличие за изключителен принос в популяризиране името на град Лом и общината и по повод неговата 60-годишнина. "Благодаря за признанието, с което моят роден град ме удостои. Винаги съм обичал Лом и моите съграждани. Тук израснах като журналист и писател, и тук получих първите рецензии за моята писателска дейност. Това, което постигнах е благодарение на яките ми ломски корени и няма нищо друго на света, което да ме накара да заменя в сърцето си Лом и моите скъпи съграждани.” – каза развълнуван Емил Анреев.

С "Почетен знак на Община Лом" бяха удостоени литераторът Емил Замфиров, историкът Зоя Апостолова, журналистът Александър Недков и фондация "Рома – Лом". Акробатите от СК "Олимп", медалисти от Световното първенство по акробатика в Китай, Алекс Владимиров, Красимир Ангелов, Мартин Василев, Иван Александров, Борислав Борисов, Венелин Първанов, както и журналистът Любомир Йорданов получиха "Почетен знак на кмета на Община Лом". Председателят на общинския съвет Христина Христова отправи приветствие по повод Деня на Лом. „Има недвусмислена символика, че именно Лом, градът на Кръстьо Пишурка, първото българско читалище, духовния център на възрожденска България, мостът свързващ страната с ценностите на Европа празнува днес. Това е знак за достойнството и отговорността за всички, които са избрали да останат тук, за да работят със сърце и ум за своя роден град” – каза председателят на общинския съвет. Кметът Пенка Пенкова също поздрави гостите и гражданите на Лом. "Всички в тази зала сме обединени от обща работа през годините и от общи идеи в името на благополучието и просперитета на Лом. Работили сме за реализирането на тези идеи и знам, че всеки един от нас е давал, и продължава да дава, най-доброто от себе си за благото на града и общината. На този ден Българската православна църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. 17 септември е не само празник на Лом, той е символ и на нашата вяра, че с мъдрост, усърдие и много търпение, ние ще успеем да изградим бъдещето на Лом, бъдеще, което заслужават всички хората от нашия град и община”.  Приветствия по повод Деня на Лом поднесоха народните представители доц.д-р Борислав Великов и Емил Райнов, заместник-областният управител Бойко Благоев и Белоградчишкия епископ Поликарп от Видинската света митрополия, а поздравителни адреси за Деня на Лом бяха изпратени и  от народните представители Десислава Атанасова и доц.д-р Петър Чобанов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Над 150 глобени шофьори за нарушаване на забраната при Петрохан

Средно по два тира на ден са нарушавали забраната за преминаване в определени часове през прохода „Петрохан". Глобените шофьори са 164 за по-малко от четири месеца, отчетоха от „Пътна полиция" Монтана Тировете през прохода „Петрохан" бяха пуснати в посока Монтана за София от 24 юни. Това се наложи заради ремонтните дейности по високоскоростния път..

публикувано на 07.10.24 в 18:24

Наградиха живите кметове на Бойчиновци

Наградиха с почетни значки 46 кметове в община Бойчиновци. Поводът е 50 години от обявяването на Бойчиновци за град. На 7 октомври е празникът на общината. Бойчиновци получава градския си статут на 17 септември 1974 година. Преди 50 години в общината са живеели 19 000 души, а сега са 9 000.  На тържествена сесия кметът Светлин Сретениев връчи..

публикувано на 07.10.24 в 18:09

Снимката на 7 октомври 2024 година

Родители сами се грижат за детската площадка в парк  "Владикина Бахча"   във Видин . Те предпочитат да останат анонимни. Ръководството на  "Ел Би Булгарикум"  дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията. Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да..

публикувано на 07.10.24 в 18:00
Димитър Велков и Михаил Миков от

Михаил Миков и Димитър Велков: Държавата спешно да се намеси за магистралния водопровод на Видин

Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да се намеси в решаването на проблема с магистралния  водопровод от Сланотрън, който снабдява Видин с питейна вода. Това коментираха на съвместна пресконференция днес Михаил Миков и Димитър Велков от "Справедливост за Видин". Заради лошото състояние на този водопровод, има постоянни разливи на питейна..

публикувано на 07.10.24 в 16:15

Започва модернизиране на производствената база на „Ел Би Булгарикум“ във Видин

Ръководството на "Ел Би Булгарикум" дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин , съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.  С лужителите на държавното млекопреработвателно предприятие са получили и по-високи заплати за месец септември.   Обновяването на производствената база ще бъде извършено..

публикувано на 07.10.24 в 15:16

Бойчиновци празнува

Община Бойчиновци отбелязва своя празник днес, 7 октомври. В храма "Свети Георги" в града беше отслужена тържествена литургия, а на сесия на Общинския съвет бяха наградени заслужили граждани. Кметът на общината Светлин Сретениев съобщи повече подробности за празника: "В 16:00 часа започва празничната програма на читалищните колективи. От 18:00..

публикувано на 07.10.24 в 14:58

"Пътна полиция" засилва проверките за разсеяни шофьори във Видинско

Координирана полицейска операция за ограничаване влиянието на разсейването при водачите по време на движение  се провежда п рез настоящата седмица на територията на област Видин, както и в цялата страна .  Освен към използването на мобилните телефони от шофьорите, засилените проверки са насочени и към наличието на детски обезопасителни системи при..

публикувано на 07.10.24 в 13:45