Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 септември 2016 година

Снимка: Светослав Цветанов

Служители на "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин са реагирали на над 30 сигнала за паднали дървета и наводнени мазета. Пороен дъжд с градушка се изсипа над града. Допълнителни екипи се сформират от свободния от дежурство състав, каза директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Станислав Генчев. Големината на ледените зърна беше колкото лешник. Интересно метеорологично явление имаше в Брегово, разказа слушателка на Радио ВИДИН: "Слънце пече, светло, слънчево, а вода тече като порой, дъжд. Отпред, по улицата, течеше река. За първи път виждам такова нещо. Като стена беше дъждът. Тук нямаше градушка."

На открито заседание бяха отворени ценовите оферти, подадени за участие в публично състезание за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Рехабилитация на общински улици и пътища от четвъртокласната пътна мрежа в Община Видин, по обособени позиции". Пет фирми кандидатстват, но според становището на комисията четири от тях не отговарят на изискванията на Възложителя и до днешната процедура беше допусната само една - "БКС - Бъдинстрой" АД, съобщават от Общината.

Заместник- областният управител на Видин Албена Георгиева прие посланика на Румъния Йон Гъля, който отскоро заема дипломатическия пост у нас. Той пристигна на първата си опознавателна визита заедно с Петре Гуран, държавен секретар в румънското Министерство на външните работи. Албена Георгиева поздрави дипломатите от името на областния управител Момчил Станков. Тя запозна гостите с приоритетите на областната администрация, като акцентира върху напредъка на трансграничното сътрудничество между регионите от двете страни на Дунав, подкрепяно чрез програми на Европейския съюз. Посланик Гъля посочи за пример развитото партньорство между област Видин, съседната Долж и други румънски региони и заяви подкрепата си за съвместни инициативи  в сферата на инфраструктурата, транспорта, образованието и културата.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков прие новия посланик на Република Румъния. Румънският посланик изрази добрите си впечатления от визитата във Видин и проведения наскоро международен фестивал на влашката/румънската песен и танц. Кметът на общината подчерта, че Видин е център на редица фолклорни фестивали и много културни инициативи.

С близо 10 милиона лева е нараснала брутната добавена стойност в земеделието в област Монтана, което показва, че аграрният сектор в региона се развива добре. Това съобщи в Монтана заместник- министърът на земеделието Цветан Димитров, който откри инициативата "Подкрепяме Българското". В изложението местните производители представиха своята продукция, за да може тя да стане достояние до по-широк кръг потребители. Изложението е от кампанията на Министерството на земеделието и храните "Подкрепяме Българското". Събитието е част от инициатива, която се провежда във всички областни центрове в страната. Около 30 производители на месни и млечни продукти, тестени изделия, мед, плодове и зеленчуци от област Монтана подредиха щандове на изложението. Видин ще стане част от кампанията "Подкрепяме Българското" утре, 20 септември, каза за Радио ВИДИН Емилиян Енчев- директор на Областна дирекция „Земеделие”. Изложението ще бъде открито официално в 13 часа, на площад "Бдинци", като заместник министърът Цветан Димитров ще открие изложението. Преди това, от 11 часа ще има среща в залата на Общински съвет, където ще бъда представена кампанията.

Маломерни паралелки бяха утвърдени в община Берковица за тази учебна година. Това стана на извънредна сесия на Общинския съвет, след като бяха получени докладни записки от директорите на училище „Хр. Смирненски“, училище „Иван Вазов“, Профилирана гимназия „Д-р Ив. Панов“, Помощно училище „Христо Ботев” и Лесотехническа професионална гимназия с предложение да се разреши функционирането на паралелки, с изключения от минималния брой на учениците. Директорът на Основно училище “Г. С. Раковски” в с. Бързия иска създаване на самостоятелни паралелки под 10 ученици. Подадени са искания и за становище от началника на Регионалното управление на образованието в Монтана.

Борса за употребявани учебници работи в сградата на бившия Младежки дом във Видин. Тя предлага изданията по всички предмети, изучавани от 8 до 12 клас, на половин цена. Учебниците по някои предмети вече са изчерпани, поради големия интерес, обясни организаторът Антоанета Георгиева: "Естествено, със започване на учебната година все повече се търсят учебници. Прави ми впечатление, че тази година повече успяха преди 15 септември да си набавят доста от учебниците и сега по много от предметите нямаме налични. Принципно се търсят учебници по списък, който подават от училищата. Учебниците в горен випуск почти винаги са запазени, те се преиздадоха 2009 година. Има вече учители, които търсят издадени 2012 година, така че учебниците са в запазено състояние." Интересът на родители и ученици продължава заради изгодната цена.

Започна записването за новите безплатни 9-месечни курсове по програмиране на Враца софтуер общество. До 07.10.2016г може да кандидатствате онлайн за едно от двете направления - Уеб разработка с PHP или Java технологии. Курсовете са предназначени за работещи, безработни и гимназисти. Провеждат се 2 пъти седмично - в делничен ден след 18.30 часа и събота или неделя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музейко ще гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ на 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до 14:00 ч...

публикувано на 16.07.24 в 14:31

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00