Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 септември 2016 година

Снимка: Красимир Каменов

Свикването на Кризисния щаб се е наложило, за да се предприемат мерки за предотвратяване на щетите от бурята вчера следобед, каза кметът на Видин Огнян Ценков на поредното заседание днес. Падналите дървета са 7, като 5 от тях – върху автомобили. За да се нормализира обстановката, от звено „Чистота“ ще работят без прекъсване и през почивните дни. Съвместно с фирмата по озеленяване е създадена организация за почистване на улиците и отстраняване на опасни клони на дървета. Днес екипи разчистваха участъка от Художествената галерия до Телеграф капия в Крайдунавския парк. След протеклите покриви на някои сгради, се наложиха спешни ремонтни дейности. Строителната група към Община Видин отстранява повредите в ОУ „Св. Климент Охридски“. Общинският кризисен щаб остава в готовност. Кметът на Видин Огнян Ценков каза, че ако ситуацията се усложни, ще бъде свикан спешно. Следващото заседание е насрочено за утре, 21 септември, в 10 часа.


Екип от любители за прогнозиране на екстремно време изпрати информация до Радио ВИДИН, че от север към Видин се образува нова порция силни гръмотевични бури и са възможни значителни валежи над града. Вероятността за буря е по-малко в сравнение с вчера, каза Румен Димитров, специалист към Изпълнителна агенция "Борба с градушките" във врачанското село Бърдарски геран. "Да, има такова нещо, но това е в рамките на прогнозите, разбира се. Има циклон северозападно от нас, променя се потокът от север на юг, но вчера бяха по-вероятни тези бури, отколкото днес... Така че са възможни силни ветрове, никак не са изключени обилни валежи, но да кажем точно къде е малко трудно, тъй като те имат петнист характер към момента." Любителите алармират за внезапни и силни ветрове до 60  - 70 км час. "Вероятността за сбъдването е около 60-65 процента за ураганни ветрове. Но за силен вятър от порядъка на 6-7 метра в секунда- да. Валежи ще има, но обилните ще бъдат на места", допълни специалистът. 


В Белоградчик започна двудневно заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападния район. То бе открито от Областният управител на област Видин Момчил Станков, който е и председател на Съвета. На заседанието представителят на газовия оператор "Булгартрансгаз"Владислав Петров представи проект за газопровод до Видин:„Разстоянието от Монтана до Видин е трасе от около 100 км. При реализирането на газопровода ще са необходими изграждането на съответния брой кранови възли, които са през около 25 – 30 километра един от друг с възможни отклонения за съответни близки градове. Капацитетът и налягането на газопроводната мрежа в този участък е не по – малко от 25 бара.” Газта ще се доставя от газохранилището в Чирен. Фирмата не се ангажира със срокове за изпълнение. Срещата продължи с представяне на информация относно туристическите обекти на територията на община Белоградчик от кмета на общината Борис Николов. В заседанието участват представители на министерства, областни управители на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, кметове на общини и представители на синдикати и работодателски организации. Утре заседанието ще започне от 10.00 часа.


Изложението "Подкрепяме Българското" се проведе днес във Видин. Инициативата е на Министерството на земеделието и храните. "С един такъв пазар няма да нахраним Видин, но нашата цел, на Министерството на земеделието е да покажем първо, на земеделските производители, че държавата стои зад тях и второ, гражданите да са сигурни, че българският производител може да им произведе, може да им достави нещо качествено, нещо вкусно", каза при откриването на изложението заместник министърът на земеделието Цветан Димитров. Инициативата "Подкрепяме Българското" дава възможност на местни производители да защитят високото качество на своето производство. "Видинският край е известен с дългогодишните традиции в зеленчукопроизводството, зърнопроизводството, овощарство, лозарство, животновъдство. И аз съм сигурен, че днес земеделските производители, които представят тук своите продукти, ще ни убедят в техните качества", каза кметът на Видин Огнян Ценков. Своя продукция на щандовете на площад "Бдинци" предлагат производители на мед и пчелни продукти, зеленчуци, ябълки, хляб и хлебни изделия, мляко и млечни продукти, местни продукти, винопроизводители и други. Любен Спасов представя на един от щандовете сортовете ябълки, които отглежда сина му Миглен Спасов. Той има 20 декара ябълкови насаждения и други 20 декара с орехи в село Градец. Любен Спасов казва, че хората купуват от ябълките: "Някои ги познават сортовете, но повечето не ги познават. Питат ме коя какъв сорт е, коя по- има аромат." Видинчани са доволни от възможността да купят директно от производителя продукти, защото са сигурни в качеството им: "Аз си купих ябълки, купих си пърленка, зеле, от монтанския магазин- месо. И съм доволна, че са на достъпно място и са от родни производители. Так съм сигурна какво пазарувам, защото виждам. Някъде даже дегустират... Пазарувам, защото знам, че е българско и е истинско, екологично... Мед там има, хубав пчелен мед. Но е слабичко. Очаквах повече, очаквах повече хора да дойдат..."


Полицейска операция Първи Европейски ден без загинали на пътя ще се проведе утре, 21 септември, на територията на Европейския съюз. Областна администрация- Видин и Областната дирекция на МВР в крайдунавския град се включват в инициативата. Пътни полицаи ще има на местата, където са станали тежки катастрофи от началото на годината. Идеята на инициаторите - Европейската мрежа на службите на "Пътна полиция" TISPOL, е да бъде създадена организация за 24-часов мониторинг на всички произшествия с тежко ранени хора или с фатален край. Тази информация ще бъде предоставяна на страницата на Министерството на вътрешните работи. "Операцията е посветена на Европейската седмица за мобилност. От началото на годината до момента имаме 375 пътно-транспортни произшествия. За съжаление, загиналите са 11, като ранените са 56. Това се дължи на несъобразената скорост, малкия стаж на водачите, неправилното пресичане на пешеходците", каза директорът на полицията във Видин старши комисар Янко Янколов. "Длъжни сме като институции да дадем своя принос за превенция на пътно транспортните произшествия в региона", каза областният управител на Видин Момчил Станков. "Безспорно е, че с органите на МВР областният управител е бил и ще бъде партньор, ще имат нашето пълно съдействие. Изпратихме на всички кметове информацията, надявам се да бъде сведена до РУ (Районното управление на полицията- бел.ред.), от там до директорите на училищата. Превенцията е най-важна, да спрем войната на пътищата. "Местата  за контрол на движението в региона са публикувани и на сайта на Областната дирекция на МВР- Видин, в раздел "Пътен контрол". Община Враца също се включва в кампанията. "До момента на територията на община Враца броят на загиналите вследствие на пътно - транспортни произшествия е 7. Трагедия за 7 български семейства. До голяма степен причина за инцидентите е управление с висока скорост", заяви кметът Калин Каменов, който даде начало на кампанията във Враца. Във връзка със зачестили сигнали за движение с несъобразена скорост, Община Враца предвижда изменение в "Наредбата за организация и безопасност на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците". Новите изисквания забраняват извършване на демонстрационни маневри, (т. нар. дрифтове), гонки при управлението на МПС и всякакъв вид управление, създаващо предпоставка за пътно - транспортни произшествия, съобщават от местната управа. Общинска администрация подготвя и проект за поставяне на видеонаблюдение на територията на общината. Полицейското присъствие в област Монтана утре ще бъде засилено с цел превенция, уточни главен инспектор Елвис Иванов, началник сектор "Пътна полиция"- Монтана. Деца от детските полицейски управления ще раздадат 400 брошури на шофьорите с призив за отговорно и безопасно шофиране. 

Работодатели от Монтана се срещнаха с безработни, за да си направят подбор на работници. Това стана по време на поредната трудова борса, открита от директорката на местното бюро по труда Светла Узунова. "Целта на борсата е да подпомогнем по-бързата реализация на работниците, да осигурим възможност за директен контакт с работодателите." В трудовата борса взеха участие 14 работодатели, които обявиха общо 32 работни места на първичния пазар на труда. Обявените работни места са за кредитен консултант, електромонтьор и механик промишлено оборудване, технически секретар, майстор производство на хлебни изделия, помощник-брокер, машинен оператор дървообработване, работник строителство, охранител, продавач-консултант, специалист ТРЗ, ветеринарен техник, електротехник поддръжка сгради, офис-асистент, шивач, чистач, общ работник и др. В трудовата борса участва Младежки информационно-консултантски център. Областен военен отдел Монтана набра кандидатури за военнослужещи. Представители на Кариерен център към Дирекция "Регионална служба по заетостта" Монтана консултираха лица по отношение на кариерното им развитие. Борсата в Монтана бе посетена от 90 търсещи работа лица от района, обслужван от Дирекция "Бюро по труда" Монтана. Работодателите проявиха интерес към кандидатурите на значителен брой търсещи работа лица.


Нова социална услуга беше открита в община Берковица с официална церемония. Това е Семейно-консултативен център (СКЦ) и се реализира в партньорство между Община Берковица, Община Вършец и УНИЦЕФ – България. На откриването присъстваха Мария Хесус Конде – представител на УНИЦЕФ за България, Тео  Муратитидис, представител на ИКЕА за България, Илиян Тимчев, председател на Общинския съвет в Берковица, Милчо Доцов, кмет на община Берковица, заместник кметът на Вършец, Петър Стефанов, директори на местни социални, образователни и други институции, неправителствени организации. Специален поздравителен адрес по повод откриването на Центъра отправи Петър Москов, министър на здравеопазването, който изрази подкрепата на министерството за усилията и работата на УНИЦЕФ за подобряване живота и осигуряване на благосъстоянието на българските деца. "Семейно-консултативен център е интегрирана социална услуга и предлага социална, здравна и образователна помощ. Дейностите са насочени към превенция и подкрепа на най-уязвимите семейства с деца в риск на територията на двете общини. Ще работим за повишаване на родителски умения, за да се подобрят грижите за децата, ще се опитаме да сме част от процеса за намаляване на отделянето на деца от семейството и изоставянето в институции. Ще се създадат условия за стимулиране на ранното детско развитие, надяваме се да намалим случаите на детски бракове и ранни раждания"– каза за Радио ВИДИН ръководителят на СКЦ – Берковица, Анелия ПетроваТова е петият Семейно-консултативен център, който работи в страната с подкрепата на УНИЦЕФ. Идеята е тази пилотна услуга да стане след години делегирана от държавата дейност и да бъде разпространена в цялата страна. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 5 септември 2024

От днес започна проверка на НАП и ДАНС във връзка с проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили, съобщиха от правителствената информационна служба. Заради напрежението по границите, премиерът Димитър Главчев свика спешна среща в Министерския съвет.  За спешни и твърди мерки за справяне с нарастващия брой на инцидентите с..

публикувано на 05.09.24 в 18:00
Видинска митрополия

Започна процедура за избор на нов Видински митрополит

Стартира процедура за избор на нов владика на Видинска митрополия. Решението бе взето на днешния Епархийски съвет във Видин. Съгласно устава на Българската православна църква Епархийският съвет отправя искане до Светия синод за изготвяне на листа с епископи, които да участват в избора за нов Видински митрополит.  На 10 септември Синодът трябва..

публикувано на 05.09.24 в 17:38

Сдружение организира посещение в Добридолския манастир на 6-и септември

С посещение в Добридолския манастир от сдружение "Достоен живот 22" - с. Дреновец ще отбележат Деня на Съединението. Ще има беседа на историческа тема и спортни събития, каза председателят на сдружението Николай Вецов . "Сдружение "Достоен живот 22" - с. Дреновец организира туристически излет със спортни прояви. Г-н Александров ще ни запознае..

публикувано на 05.09.24 в 16:27

НАП и ДАНС започват проверки на буферните паркинги по границите

Още днес започва проверка на НАП и ДАНС във връзка с проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили, съобщиха от правителствената информационна служба. Заради напрежението по границите, премиерът Димитър Главчев свика спешна среща в Министерския съвет и разпореди проверките, за да бъде изяснена ситуацията в кратки срокове и да бъдат..

публикувано на 05.09.24 в 15:51
Центърът ще се помещава в Бдинския манастир във Видин.

Доброволци и дарители подкрепят изграждането на Православния център за лечение на зависими във Видин

До края на септември се очаква да заработи  Православен център за лечение на зависими .  Добре дошла е всяка доброволна помощ в подкрепа на ремонтните дейности в Бдинския манастир, където ще се помещава Центъра , изграждащ се съвместно от Видинската митрополия и фондация "Социално развитие и култура". Целта е обновяването да завърши в кратки срокове,..

публикувано на 05.09.24 в 14:38

Десетки получиха техническа помощ за инсталиране на приложението еЗдраве във Видин

Десетки видинчани получиха съдействие от мобилен екип на Регионалната здравна инспекция, за да си осигурят достъп до пациентското си досие през мобилен телефон. Инициативата започна вчера, а днес за по-малко от два часа над 40 души посетиха екипа, разположен в търговския център. "Все още се мъча да си изтегля приложението, но се надявам да..

публикувано на 05.09.24 в 14:11

Служителите на Националното тол управление ще приемат сигнали на специален телефон

От 15 септември на телефонната линия 0700 10 876 гражданите могат да подават сигнали и информация за работата на служителите на Националното тол управление. Целта е да се ускори и улесни комуникацията и ефективността на обратната връзка с потребителите на платената пътна мрежа. Всеки получен сигнал, както е било и досега, ще бъде разгледан внимателно и..

публикувано на 05.09.24 в 13:54