Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава почистването на шахти и клони във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Новопостъпили сигнали от вчера във връзка с усложнената обстановка след бурята в понеделник няма в Община Видин. Това съобщи секретарят на местната управа Иванела Андреева на заседанието на кризисния щаб. Строителната група на Общината работи по почистването на дъждоприемните шахти.

"Работят до Военното окръжие, почистват дъждоприемните шахти след оттеглилата се вода и в квартал "Акджамия". Вчера поискахме съдействие от органите на Пожарна безопасност за ул. "Генерал Кръстьо Маринов". Отводнихме я, намерихме шахтите и същите са почистени", съобщи Румен Лилов, директор на Дирекция "Устройство на територията".

Паркингът зад заведение в к-с "Химик" остава проблемен, колекторът е препълнен и шахтите няма къде да се оттичат. Общината е получила съдействие от екипите на ВиК- дружеството.

Извозването на отстранените опасни клони и дървета започва от днес, каза Борислав Борисов, началник на отдел "Екология":

"Всичките около 20 места с опасни дървета и клони са обработени и са отрязани, и премахнати. През днешния ден трябва да се пристъпи към извозването им."

Фирмата по озеленяване е установила няколко дървета, които имат големи счупени клони, съобщи управителят Даниела Димитрова:

"Най- проблемно е на ул. "Драган Цанков"- един чинар.Това, което имаме като сигнали и което сме видели, ще бъде свалено, за да не представлява опасност и в момента се занимаваме с почистване на клони, шума."

СнимкаРазговори са водени с фирмата по озеленяване да бъде направен план за подкастряне, в зависимост от финансовите възможности на Общината, за да не се допуска да има стари дървета с големи корони, които могат да бъдат повалени при силен вятър.

Звено "Чистота" е изчистило централната част и продължава работа в кварталите. Отпадъците от шахтите ще бъдат извозени след като изсъхне извадената кал. Есенният листопад и падналите по време на бурята клони са запушили решетките на дъждоприемните шахти, затова кметът Огнян Ценков призова звеното да обърне особено внимание на почистването на падащите листа.

Сигнали във връзка с валежите и паднали дървета не са подадени през изминалото денонощие в Районното управление на полицията. Затворени улици няма, движението в града е нормално. Предпоставки за пътни произшествия са наносите от пясък и от фини камъни, които са изкарани по улиците. 

От полицията съобщиха още, че са оказали съдействие на институциите при почистване на клоните и падналите дървета, на пожарната служба. 

Военното окръжие е поело ангажимент да почиства шахтата пред сградата.

"Аз разпоредих на нашите хора да я контролират тази шахта. Тя е точно пред Окръжието. Самият терен си е такъв, от всички улици се събира там вода. Нямаме проблеми, вече всичко е нормално", каза  Митко Иванов, началник на Военно окръжие- Видин.

Снимка"При нас обстановката също се нормализира. За изминалото денонощие има 4 сигнала по отводняване. Те са предимно на мазета и улицата пред Английската", съобщи Георги Георгиев, началник на видинската пожарна.

Работна група от ЧЕЗ е отстранила авариите в село Антимово, възстановено е и захранването на помпената станция.

Кметът Огнян Ценков обясни, че придобивайки цялостна информация и взаимодействайки си, институциите са успели бързо да преодолеят щетите и да се нормализира обстановката на територията на община Видин.

"Ще продължаваме дейностите, които набелязахме и предстоят да се извършат. Няма да се събираме повече, да се надяваме, че няма да има и необходимост. Но във връзка с разразилата се буря завчера, това, което сме предприели до момента, изпълнението му ще бъде докладвано от служителите на Община Видин до мен"
, обобщи кметът Огнян Ценков.


Обилни валежи не се очакват през следващите дни, сочат синоптиците. Прогнозите са за превалявания, но без силни пориви на вятъра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

Акция за премахване на изоставени коли започва в Монтана

Започват проверки за излезли от употреба моторни превозни средства , изоставени на тротоари, тревни площи и места, които са общинска собственост, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. На собствениците ще бъдат съставени констативни протоколи за техническото състояние на автомобилите и дадени предписания със срок за доброволно премахване. Той е..

публикувано на 17.07.24 в 13:56