Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 септември 2016 година

Снимка: Жоро Александров

Управителят на Мини водноелектрическа централа "Луна" Васил Костов ще бъде глобен от държавата с 500 000 лева за избиването на рибата в река Ботуня отпреди седмица – това стана ясно по време на посещението на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева на мястото на екокатастрофата. Тя поясни, че нарушителят ще бъде наказан с възможно най-суровата санкция за това, че е унищожил живота в реката. Министърът заяви, че вече му е връчен акта за глоба от 500 000 лева. Тя допълни, че го чака санкция и по Закона за водите, а и отнемане на разрешителното за водоползване. Василева уточни, че санкционираният има право на обжалване. Васил Костов призна вината си: "Приемам наказанието. Така е: виновни сме. Не знам какви са наказанията, но ще си понесем последствията. Да, казвам го пред всички – виновни сме... Надявам се до 26 септември да изчистим всичко", допълни Костов, като не уточни дали ще обжалва отнемането на разрешителното.

Личният автомобил на кмета на врачанското село Ботуня – Ивайло Диманов, е бил потрошен тази нощ. Информацията беше потвърдена от селския първенец, който показа как изглежда „Мерцедес“-а след атентата. Колата била оставена на ул. „Хан Аспарух“, където кметът на криводолското село я паркира обикновено. Сутринта около 6.30 часа обаче Диманов я открил с голям камък върху предното стъкло, което било разбито. Като допълнение, злосторниците срязали и предната дясна гума.

От вчера няма новопостъпили сигнали в Община Видин във връзка с усложнената обстановка след бурята в понеделник. Това съобщи съкретарят на Общината Иванела Андреева на заседанието на кризисния щаб. По почистването на дъждоприемните щахти работи строителната група, съобщи Румен Лилов, директор на Дирекция "Устройство на територията".
Остава проблемен паркинг зад заведение в к-с "Химик", където има около 20 см вода- колекторът е препълнен и шахтите няма къде да се оттичат. Общината е получила съдействие от екипите на ВиК- дружеството, които след това ще отидат до Военното окръжие, обясни Илко Илиев от ВиК- Видин. Днес е започнало извозването на отстранените опасни клони и дървета, каза Борислав Борисов, началник на отдел "Екология".
Фирмата по озеленяване е установила няколко дървета, които имат големи счупени клони, съобщи управителят Даниела Димитрова.
Звеното по почистване е изчистило централната част и продължава работа в кварталите. Отпадъците от шахтите ще бъдат извозени след като изсъхне извадената кал. Есенният листопад и падналите по време на бурята клони са запушили решетките на дъждоприемните шахти, затова кметът призова звено "Чистота" да обърне особено внимание на почистването на падащите листа.

Социалната услуга „Обществена трапезария” ще се предоставя в Белоградчик от 1 октомври до 31 декември тази година. Заявление–декларация от желаещите да получават помощта се подава от вчера, 20-и до 28-и септември, сряда, в приемната на партерния етаж в сградата на Общинска администрация, съобщават от местната управа. Целта на социалната услуга е предоставянето на безплатен топъл обяд – супа, основно ястие и хляб. Приготвянето и получаването на храната ще се извършва от Домашен социален патронаж – Белоградчик, всеки делничен ден от 11.00 до 13.00 часа. Топлият обяд ще се предоставя на 90 души през зимния период, които са в затруднение сами да осигурят прехраната си.

Над 10 водачи на леки автомобили бяха спрени на булевард „Панония“ във Видин само за половин час по време на кампанията Европейски ден без загинали на пътя. Четирима от тях бяха в нарушение на правилата за движение. Отсечката беше избрана като едно от местата, където да се извършават проверки, заради тежък инцидент, при който е загинал колоездач. Представители на Сдружение „Активно общество“ бяха на помощ в кампанията. Ролята ни е да информираме за тази инициатива, каза Радослав Георгиев от неправителствената организация. Конкретни препоръки има за мерки за безопасност на отделни места в града. Полицаите съставиха 4 акта за нарушение в първите 15 минути от акцията в Ново село. Те проверяваха в близост до места на катастрофи. Такъв контрол беше осъществен там, където преди 3 месеца стана тежка катастрофа и загина младеж на 19 години. Юноши от местния клон на Сдружение "Активно общество", с ръководител Иван Базов, раздаваха на водачите листовки "Заедно за всеки един човешки живот" и ключодържатели - символично послание, че е по-добре неизправната кола да остане заключена в гаража. Екипът на КАТ се отправи към с. Връв, където през лятото загина моторист.

Признателни потомци ще открият паметна плоча на загинали във войните техни съселяни във врачанския квартал "Кулата". Събитието е насрочено за 22 септември и съвпада с Деня на независимостта на България. Любомир Ангелов, инициатор на проявата, разказа повече подробности: "В 11:30 часа, в чест на Независимостта, организираме събитие, което е една моя отколешна мечта. Ще почетем паметта на загиналите в Балканската война и в Първата световна война. Тази паметна плоча, която ние успяхме да реставрираме дълго време стоеше на входа на училището, което беше закрито 2008 година, но в моите детски спомени, като ученик в началното училище, си я спомням много добре, тъй като е свързана с моите дядовци, които са убити в Първата световна война- Георги Стоянов Генчев и Тодор Иванов Христов... Загинали са 6 души."

Войнишкият паметник в центъра на Кула, който не беше в добро състояние и се нуждаеше от реконструкция, е ремонтиран. Общината кандидатства няколко пъти пред Министерството на отбраната за обновяване на монумента на стойност около 5 000 лева, без резултат до тази година, когато със свое постановление Министерският съвет отпусна сумата от 5 580 лева. Варовиковата фигура е почистена от лишеи и плесен, старите табели с имената на загиналите във войните са демонтирани и подменени, като новите плочки са изписани със златен цвят и консервирани, за да не се увреждат от атмосферните влияния. Липсващите надписи са възстановени и е монтиран счупеният щик на пушката на войника. Околното пространство е почистено и благоустроено. Извършеният ремонт е в чест на 100-годишнината от участието на България в Първата световна война.   

Утре се открива традиционния панаир в Грамада. "В 18 часа ще е официалното откриване на панаира. Ще бъде на площад "Мико Нинов" и ще започне с водосвет и слово на кмета. Самодейни състави към читалище "Пробуда" ще се включат и ансамбъл "Северняци". Панаирът ще бъде до неделя.", каза за Радио Видин Виолета Тошева, заместник -кмет на общината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30

Представиха проект за видеонаблюдение в община Видин

На работна среща бе представен идеен проект за изграждане на видеонаблюдение в цялата община , съобщават от местната управа във Видин . Присъстваха кметът д-р Цветан Ценков, представители на фирма „Контракс“ - автор на проекта, на Областна дирекция на МВР-Видин, експерти в общинската администрация.  Намеренията са да бъдат изградени два центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 15:19