Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 октомври 2016 година

Снимка: Светослав Цветанов

Горя асансьорна кабина  в един от високите блокове във Видин. Хора от четворката в комплекс "Васил Левски" разказаха, че пожарът е възникнал около 14,30 часа. Живеещи на последните етажи забелязали дим и се обадили на телефон 112.

Правителството отпусна близо 2 милиона лева за 4 общини в област Монтана. Средствата са за Георги Дамяново, Чипровци, Бойчиновци и Лом.

Започва обследване на състоянието на язовирните стени и съоръженията към тях в област Видин. Проверката е разпоредена със заповед на областния управител Момчил Станков. В рамките на планираната инспекция, която трябва да приключи на 12 октомври, ще бъдат проверени 37 язовира, намиращи се територията на 11-те общини в областта. За целта е сформирана експертна комисия.

Катастрофа, при която тежко пострада един човек, затвори тази сутрин международен път Е-79 между Мездра и Ботевград. Инцидентът е станал на т. нар. „турски завой“, който е последният опасен остър завой преди разклона за село Ребърково, където преди месец загинаха двама души.

Предложения за провеждане на търгове за отдаване под наем на два терена в Крайдунавския парк за разполагане на „мобилни съоръжения за осъществяване на търговска дейност“ гласува Общинският съвет във Видин. Единият от тях е с площ 13 квадратни метра до художествената галерия във Видин, а другият- пред „Телеграф капия“.

96 хиляди лева от планираните за ремонти на детски градини във Видин да бъдат прехвърлени за заплати и осигуровки на персонал реши Общинският съвет. Средствата са  за периода от първи септември, когато бяха въведени делегираните бюджети в детските градини, до края на годината.

Средно с 10 процента ще се увеличат заплатите на работещите в средното образование от 1-ви януари. За това се договориха КНСБ, премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. 

Изкопни дейности прекъснаха електропровод и оставиха без ток над 1500 домакинства в Бяла Слатина, съобщиха от електроразпределителното дружество, обслужващо Западна България. Аварията е станала вчера следобед заради несъобразени  дейности на строителна фирма.

Община Берковица кандидатства за близо 8 млн. лева от Програмата за развитие на селските райони. Ако средствата бъдат одобрени, ще се извърши ремонт на 6 пътни участъка в общината и на 8 улици в Берковица и село Бързия.

Археологическите проучвания на "Калето" край Мездра разкриха част от статуетка на бог Хермес. Предмети с култово предназначение са сред находките на обекта, както и бронзов стилус, с който се пише на дървени плочи.

Трима ще бъдат удостоени със званието"Почетен гражданин на Видин"" за празника на града Димитровден, на 26 октомври. Общинският съвет гласува внесените от временната комисия по символика предложения. По повод 200-годишнината от рождението на първия български екзарх Антим, който е и митрополит на Видин, ще бъде учреден орден в три степени на негово име. За почетни граждани са предложени първият световен рекордьор по вдигане тежести за България Богомил Петров и инженер Стефан Чорбанов за участието му в жилищното строителство и промишленото развитие на Видин. Посмъртно званието „почетен гражданин“ ще бъде присъдено на Илия Цанов.

Силен туристически сезон отчетоха в курортния град Вършец в края на миналата седмица. От отчета, изготвен от Туристическия информационен център стана ясно, че от началото на годината до момента броят на туристите е около 80 000, а реализираните нощувки са 45 000.

Раздадоха дипломите на 60 сестри и акушерки, завършили пълния курс на обучение във врачанския филиал "Проф. д-р Иван Митев" на Медицинския университет - София. Тържествената церемония се проведе на 4 октомври - рожденият ден на патрона на учебното заведение, в градската концертна зала.

Монтана е домакин на национална изложба биенале "Тенец" 2016. Кметът на Монтана Златко Живков и народният представител доц. Борислав Великов връчиха наградите на отличените творци. Произведенията са подредени в изложба в зала "Кутловица" и Художествена галерия "Кирил Петров".

Младата мездренска фотографка Карина Вутова спечели поредната си награда. Тя беше отличена с първо място в Международен фото конкурс за популяризиране на трансграничния регион България - Сърбия в категорията "Музика и танци" със снимката "Ще танцуваме ли?".

Видинският куклен театър откри новия си творчески сезон с премиера на спектакъла "Вълкът и седемте козлета".
Трупата е в пълен състав и сме готови да зарадваме малките зрители, каза директорът на театъра Павлинка Трифонова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00