Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Долни Бошняк- асфалт наполовина и кмет от време на време

На табелата на кметството все още пише, че е в област Монтана

4
Снимка: Пламен Генчев, радио Видин
Днес ще ви разкажем за Долни Бошняк. Селото се намира на около 20 км от Видин, разположено в живописна долчинка. Населението е около 60 души, които се оплакват от това, че нямат кмет, който да се заеме с проблемите им. Не че са кой знае колко големи, но за хората са важни. Предишният кмет се споминал, а и след последните избори назначението на нов се отложило. Това, че започнали да асфалтират пътя не е лошо, само че казват, асфалтовата ивица е толкова тясна, че е само за една кола. Това видяхме и ние- кръпки на пътя само в средата, банкетът не е поддържан, храстите постепенно отнемат сантиметри от пътя, а табелата за селото едва се вижда в гъсталака. Това, което най-много искат хората е да си имат кметски наместник, който да е постоянно в селото. Сега положението е такова- кметът на съседното село Плакудер идва тук само във вторник, тогава идва и единственият за седмицата автобус. Това ни каза Петър Младенов, първият, когото срещаме в селото.

Заварихме повечето жени и мъже от Долни Бошняк в салона до магазина- на здравна беседа. Колкото и да е чудно, тук беше дошъл екип от Монтана. Образоваха хората за рисковете от високото или прекомерно ниското кръвно налягане. Малко по-късно ни стана ясна и целта им- предлагаха магнитни постелки и аксесоари, които уж облекчавали симптомите.

СнимкаВ Долни Бошняк освен магазина и магазинерката, друго няма. Когато се налага, тя е свръзката с кмета на Плакудер, който ги "оправя", когато има нужда: "Малко хора сме останали, нямаме кмет, добре че магазина го има. Хляб карат всеки ден, вторник зареждат с продукти, доволни сме"- казаха хората.

Липсата на редовен транспорт тормози жителите на Долни Бошняк. Билетчето за единствения през седмицата автобус е 4 лева до Видин. Затова и хората в напреднала възраст са намерили друг вариант:

"Цената е висока и хората пътуват в едната посока, други идват през Тополовец, защото до там билета е 2.50 лв- същите километри. От Тополовец слизат в гората и пеша до тук или излизат на бойнишкия път, който може. А най-старите не ходят никъде- тук се взима и пенсията, и сметките се плащат на място"- разказа ни Стоянка.  

Баба Руска е над 80 години, но не помни точно колко. Оплаква се от старините си, но се радва, че има кой да се грижи за нея:

"Като остарееш, виждаш докъде се стига. Виждам, но не мога да плета, ръцете ме болят. Добре че имам жена да ме гледа, храна от патронажа носят всеки ден"- обясни възрастната жена.

СнимкаПредставяме ви и Светослав Флоров-също от местните жители. И той не одобрява новото асфалтиране, което стеснява пътя наполовина:

"Не е добре без кмет, като стадо без кучета сме. Друго е да си имаме кмет, колкото и малко да сме, придава тежест. Видяхте какъв асфалт направиха- сложиха една пътечка, натрупаха всичко на шосето, не е имало кой да изчисти. Ясно е че е предизборен този асфалт, но поне контрол някой да упражнява."

Още за живота в селото, чиято табела все още го причислява към област Монтана, макар че е видинско, може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00