Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициатива за интеграция на деца започна в Ново село

2
Снимка: Радио ВИДИН

„Цветовете на дъгата“ – различни и равнопоставени. Това е новата инициатива на СУ “Св. Св. Кирил и Методий“ във видинското село Ново село, която е насочена към интеграцията на децата от малцинството и приобщаване на родителите им към учебния процес. Тя е финансирана от Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства на стойност малко повече от 33 000 лв. и ще продължи две години.

Днес, 7 октомври, се състоя първата работна среща на екипите за управление и реализация на дейностите, ръководена от Ирена Цветкова – директор на училището. Тя подчерта, че „Цветовете на дъгата“ е единствено и само дело на училищните кадри, които имат опит в работата с деца от малцинствата, че името на учебното заведение е познато на Центъра за образователна интеграция от предишни съвместни и успешни дейности. Мария Иванова – психолог на училището запозна присъстващите с целта, целевите групи и основните дейности, а Ивелина Петрова – счетоводител  - с основните цифри и задълженията по отчетността на дейностите. До края на октомври ще се проведе обучение на екипите за работа в мултикултурна среда.

От 171 ученици в новоселското училище, 100 се определят от малцинствата. Към липсващата мотивация у родителите на по-голяма част от тях  за редовно посещение и овладяване на учебния материал се очертава още една тенденция – миграция на цели семейства към европейския север. Това насочва училищното ръководство към Центъра, който да финансира дейности, свързани с допълнително обучение на децата по български език и литература, с клубни дейности като „Забавна математика“, „Родолюбие“ и „Пазители на обществения ред“, с оказване на психологическа подкрепа и привличане на родители и доброволци за пълноценната им интеграция и преодоляване на негативните стереотипи.


Галерия

Вижте още

Благотворителен концерт в подкрепа на болна жена организират във Видин

Благотворителен концерт за набиране на средства за лечението на Цветанка Иванова ще се състои на 15 март в Спортната зала във Видин. Организатор е кметството на село Капитановци. "Цветанка Иванова от село  Капитановци има нужда от подкрепата ни. Тя е съпруга и майка на момченце, което е едва на четири годинки. След години лечение в България на..

публикувано на 04.03.24 в 13:23

Пускат движението по новия участък Макреш-Бела от пътя Видин - Ботевград

Движението по новоизградения участък между с. Макреш и с. Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато утре – 5 март, след 15 ч. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка, съобщават от ведомството. Участъкът е с дължина 13,6 км и  започва от разклона за Макреш и е до Бела...

публикувано на 04.03.24 в 12:02

Зa първи път от близо век двойка черни лешояди свиха гнездо в Природен парк "Врачански Балкан"

За първи път от близо 100 години двойка черни лешояди свиха гнездо на територията на Природен парк "Врачански Балкан". От парковата дирекция отчетоха факта като успех на програмата им за възстановяване на този изчезнал вид птици в пределите на Стара Планина. В западния дял на Стара планина последното свидетелство за гнездене на черни лешояди или..

публикувано на 04.03.24 в 11:27

Данъкоплатци дължат 3 млн. лева на Община Враца

Некоректни данъкоплатци дължат на местната хазна във Враца налози за 3 милиона лева. Половината от натрупаната сума е на МБАЛ „Христо Ботев", като задължението на държавната болница е отложено с решение на Общинския съвет. „Болницата няма кешова наличност и е необходимо да се правят различни компромиси, за да не фалира. За последните 9 години са..

публикувано на 04.03.24 в 09:15

Обявиха конкурс за управител на болницата в Берковица

Общински съвет – Берковица провежда процедура за избор на управител на "МБАЛ – БЕРКОВИЦА", която ще се проведе при спазване на Наредба №9/26.06.2000 г. на МЗ. Конкурсът ще се проведе в три етапа: проверка на съответствието на представените документи с предварително обявените изисквания, като до втория етап на конкурса ще бъдат допуснати само тези..

публикувано на 04.03.24 в 09:05

Навършват се 82 години от голямото наводнение на Видин

На 4 март се навършват 82 години от голямото наводнение на Видин, при което водите на Дунав заливат града с 5-метрова вълна. До бедствието се стига след задръстване на ледовете по реката, обясни Йорданка Костова, главен експерт в отдел "Държавен архив" Видин.  "В ранното утро на 4 март 1942 година църковните камбани известяват идващата..

публикувано на 04.03.24 в 08:05

В Кула почетоха 146 години от Освобождението на България

Община Кула отбеляза 3-ти март с поднасяне на цветя пред паметната плоча на опълченеца Димитър Гетов. На мястото пред паметника самодейци към читалището изнесоха кратка празнична програма, а децата от Детска градина „Звънче" в града зарадваха гостите с рецитал.  „3 март 1878 г. е датата в историята на България, която се отъждествява с думата свобода...

публикувано на 03.03.24 в 17:42