Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 октомври 2016

Табелите вече са почистени.
Снимка: Анжела Каменова

Тази сутрин Видин осъмна с надраскани със спрей табели на институции. Заради вандалщината се възмущаваха от охраната на сградата, в която заедно с "Бюро по труда“ и Регионална дирекция „Социално подпомагане“, е и Радио ВИДИН. Изписан беше и паметникът на площад „Бдинци“. "Нормално е за град Видин", коментира видинчанка. От общинското звено по чистота заличиха следите.

"Няма потенциално опасни обекти", заявиха от комисията, която проверява 37-те язовира на територията на Видинска област. Проверката ще продължи до 12 октомври. 


Започват спешни ремонти на основни пътища в област Враца. Дейностите се налагат заради предстоящия есенно-зимен сезон.


ТИР, натоварен с 25 тона царевица, на път за София, се обърна тази нощ на пътя между Враца и Мездра


Предлагат почасова и съботна организация за работа на детските градини в Монтана. Работното време и месечната такса остават непроменени. 


Независимият кандидат и досегашен кмет на село Добруша Ивайло Илиев печели частичните избори за кмет на селото. На състоялия се втори тур на изборите вчера Илиев е получил 100 действителни гласа. За неговия опонент на балотажа - кандидата на БСП Иван Ценов, избирателите в Добруша са дали 77 действителни гласа.  Решението на комисията бе потвърдено от Административния съд във Враца и на последна инстанция от Върховния административен съд.


Общинският съвет в Ружинци положи клетва. Клетвени листове подписаха 11 общински съветници. При проведеното тайно гласуване за избор на председател на Общинския съвет в Ружинци, пълно доверие отново получи досегашната му ръководителка Димитринка Гергова.


Потенциални инвеститори от Малайзия изнесоха презентация във Видин. 
Кметът на Общината Огнян Ценков присъства на срещата. Интересът за инвестиции е от фирма, която се занимава с производството на продукти за пожарна безопасност. 


Обществено обсъждане на пилотен Областен план за развитие на горските територии за общините Берковица и Вършец ще се проведе на 11 октомври в селата Замфирово и Спанчевци, ден след това  - в Долно Озирово и Берковица, 13 октомври - във Вършец и село Бързия. Планът е разработен от НПО /WWF/ и е част от програмата на Министерството на околната среда и водите за картиране и оценка на екосистемните услуги на територията на цялата страна.


За поредна година Община Монтана организира провеждането на „Работилница за родители!”. Работилниците ще бъдат 14 и ще се провеждат веднъж седмично- в ден, определен от самите родители, в извънработно време. Записването продължава до 14 октомври в Общината. 


Нова тематична еко пътека ще бъде открита в Очин дол, община Мездра на Петковден, 14 октомври. По случай празника Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ ще дари нов оброчен кръст и курбан.


Повече дивеч отчитат ловните дружинки към Ловно-рибарско сдружение ''Миджур'' във видинското село Чупрене. Причината е в доброто стопанисване на дивеча, обясни Владислав Антонов, ръководител на сдружението.


Изложба “Славната Бдинска дивизия" може да се види в Държавния архив във Видин до края на октомври. Експозицията се поставя по случай 65-годишнината от създаването на Държавните архиви в България, и е съвместен труд с Врачанския архив. 


Националната кампания "Право на зрение" провежда в Северозапада информационни беседи и безплатен скрининг за хора над 55 години от Видин, Белоградчик, Лом, Враца и Плевен. На 11 октомври информационни беседи ще има в Белоградчик и Враца. На 13 и 20 октомври са предвидени безплатни прегледи в Плевен.



Безплатни прегледи за рак на гърдата ще се извършват във Военномедицинска академия от проф. Георги Байчев, хирург и онколог от клиника "Гръдна хирургия", в периода 24-27 октомври, от 13.00 до 14.00 ч. Прегледите ще бъдат правени след предварително записване. 


Премиера на "Приключенията на Червената шапчица" показват днес от 18 часа на сцената на видинския драматичен театър


Жители на Дунавци са потърпевши от некоректни търговци, които предлагали спални комплекти за 1 200 лева и приканвали възрастни хора да купят на "половин цена". На място хората подписвали договори за лизинг, като впоследствие се оказало, че лихвите по тях са около една четвърт от стойността на покупката. 


МВР вече ще поддържа публичен регистър на договорите за дарения, сключени в изпълнение на международни договори, по които България е страна или когато дарител е Община, държавна структура. Това са част от новите промени в Закона за МВР.


450 кутии цигари и 8 кг насипен тютюн без документи откриха на Митническия пункт през почивните дни в Брегово. Шест найлонови плика с общо 8 кг нарязан тютюн за пушене, също без български акцизен бандерол се натъкнаха при проверка на лек автомобил в района на Граничния контролно-пропускателен пункт Дунав мост 2. 


Двама чужденци са задържани във Видин. Забелязани са в района на товарна гара. Последвалата незабавна проверка е установила, че те са иранец и афганистанец, кандидати за бежанци.



Утре - 11 октомври, от 9 ч. до 11 ч. на път I-1 (E-79) между Монтана и с. Крапчене, при 113-ти километър ще се извършва профилактика и настройки на трафик броячите. Ще бъде ограничено движението в лентата в посока София. Трафикът ще се осъществява поетапно в лентата за Монтана. От 13 ч. до 15 ч. при 8-ми километър на път I-1 (E-79), в района на град Видин, преди разклона за Новоселци, ще има профилактика и настройки на трафик броячите. Движението ще се осъществява в една лента.
Необходимо е шофьорите да карат внимателно, като спазват стриктно поставената пътната сигнализация и въведеното ограничение на скоростта – 50 км/ч, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48